Son üç yıl içerisinde 17 bin yabancı KKTC’de taşınmaz mal satın aldı. Emlak satın alan yabancıların başında Almanlar ve Ruslar geldi. Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği’nden (KTEB) alınan bilgiye göre, emlak alanında son yedi yılın en parlak dönemi 2014 yılı olurken, mahkemelik konutlar dışında atıl durumda olan 25 bin emlak satıldı. Rus hükümetinin aldığı vatandaşlarının mal bildirimi yapılması yönündeki karar üzerine Rusların, paralarını KKTC’de emlak alanında yatırım yapmaya başladığı belirtildi. Son üç yıl içerisinde 6 bin Rus KKTC’de emlak alırken,2014 yılı itibarı ile Alman turistlere sağlanan devlet desteği sayesinde ise Almanların bir yıl içerisinde KKTC’de aldığı emlak sayısı Rusları geçti.Star Kıbrıs’a açıklama yapanKıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, emlak piyasasına olan yabancı yatırımın kaçırılmaması için önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Geçmiş yıllarda dolandırılan İngilizlerin KKTC’den vaz geçtiklerini dile getiren Sungur, piyasada yüzlerce kaçak emlakçı olduğunu, denetim yapılamadığını ifade ederek, önlemler alınmaması durumunda Rus ve Almanların da dolandırılabileceğini ve İngilizler gibi kaçacaklarını ifade etti. Sungur, emlak sektöründe yaşanan sorunlarına da değinerek alınması gereken 
önlemleri açıkladı. 

2015 YILI ALINACAK ÖNLEMLERE GÖRE İYİ VEYA KÖTÜ OLACAK 

Sungur,2014 yılının emlak piyasası açısından verimli geçtiğini, son 7 yılın en iyi dönemini yaşadığını kaydederek,2015 yılında emirnamelerin kaldırılmaması durumunda arsaların satılamaz duruma geleceğini söyledi. “İmar yapılamaz” kuralları ile ilgili düzenleme yapılmaması durumunda arsa fiyatlarının çok daha yükseleceğini belirten Sungur, arz talep dengesini bozan bu uygulamanın düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

SON ÜÇ YILDA 17 BİN YABANCI KKTC’DEN EV ALDI 

Emlak piyasasının canlanması ve ülke ekonomisine katkı sağlaması için yabancılara kolaylıklar sağlanması gerektiğini kaydeden Sungur, “Kriz başladıktan sonra en iyi yılımız 2014 yılı oldu”dedi.Son yıllarda Rusların KKTC’de emlak alımı konusunda atağa geçtiğini kaydeden Sungur, 25 bin atıl durumda olan emlakın satıldığını veya el değiştirdiğini ancak mahkemelik olan 4 bin konutun ise halen yasal sorunu olduğu için halen atıl durumda olduğunu söyledi. Sungur, “son üç yılda 6 bin Rus emlak satın aldı. Bu yıl ise Alman turistlere sağlanan devlet desteği sayesinde ev satışları genellikle Almanlara yapıldı. Bir yılda Almanların aldığı emlak oranı tüm yabancı alıcıların sayısını geçti” şeklinde konuştu. Sungur son üç senede emlak alan yabancı sayısının ise 17 bin olduğunu açıkladı. 

RUSLARIN PARASI KKTC’YE AKMAYA BAŞLADI 

Rusya hükümetinin vatandaşlarına mal bildirimi yapması konusunda getirdiği zorunluluktan dolayı Rusların, KKTC’ye yöneldiğini kaydeden Sungur, “Ruslar güvenilir bir ülkede yatırım yapmak istiyor. Bu nedenle KKTC’de emlak alanında yatırım yapmaya başladılar” dedi. Sungur, son günlerse Rusların taleplerinde azalma olduğunu ifade ederek, KKTC’ye büyük gelir sağlayacak Rus piyasasına sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi. Emlakçılar Birliği Başkanı Sungur sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz emlakçıların umudur Ruslardı ancak yeteri kadar ilgi görmediler. Ruslar KKTC’de zorluklar yaşıyorlar. Rusların büyük bölümü Türkçe ve İngilizce bilmiyor. Devletin bunları araştırması ve dil kursları açması gerekiyor” dedi. Sungur, Uzunvadede girilmesi gerekenpiyasanın Rus piyasası olduğunu, Rusların gerekli ilgili görmemesi ve İngilizler gibi dolandırılmalarının önlenmemesi durumunda bu piyasayı kaybedeceklerini söyledi. 

KAÇAK EMLAKÇI SAYISI, KAYITLI EMLAKÇI SAYISINI ONA KATLIYOR 

Sungur, son üç yılda Ruslara satılan 6 bin konutun kayıtlı emlakçılar tarafından satılmadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Son üç senede 6 bin ev Ruslara satıldı. Ancak bu evleri kayıtlı emlakçılar satmadı. Eğer kayıtlı emlakçılar bu evleri satmadıysa bu piyasada korkun derecede kaçak emlakçı olduğunu gözler önüne seriyor. Emlak ve inşaat sektöründe birçok çalışanın kaçak durumda olduğu ortaya çıkıyor. Kayıtlı 43 emlakçı varken, dışarıda 300 kaçak emlakçı bulunuyor. Kayıtlı emlakçı ev sattığı zaman 100 bin TL teminat gösteriyor. Böylelikle insanların dolandırılmasının önü kesiliyor ancak kaçak emlakçılıkta insanların bu riskten korunması mümkün değil.” 

YASA VAR,GÜCÜMÜZ YOK 

Sungur, Emlakçılar Birliği Yasası olduğunu, yasada emlakçıların birliğinin her türlü gayri yasal olayı araştırıp, devlet dairelerinden gerekli bilgileri almasının öngörüldüğünü ancak hükümetin yasaya rağmen kendilerine kolaylıklar sağlamadığını ifade etti. Sungur, “Yasamız olmasına rağmen yaptırım gücümüz yok.Kaçak emlakçıları, dolandırıcılarısadece polise şikâyetedebiliyoruz. Devlet kendi yasasına sahip çıkmıyorsa biz ne yapalım. Yasa, lisanlı emlakçı olan bir kişinin herhangi bir dairede araştırma yapmasını, bilgi almasını öngörüyor. Ancak hükümet bize bu konuda yardımcı olmadığı için gerekli müdahaleyi yapamıyoruz “dedi. 

GEÇMİŞ YILLARDAN DERS ALINMALI 

Emlak satın alan kişilerin geçmiş yıllarda yaşanan dolandırıcılık olaylarına maruz kalmaması için önlemler alınması gerektiğini kaydeden Sungur, müteahhitler ile sözleşmeleri yapan avukatların da tıpkı emlakçılar gibi teminat göstermesinin şarta bağlanması gerektiğini dile getirdi. Sungur, emlak alanında güvenirliliğin sağlanmasının yanında alınması gereken diğer önlemleri ise şöyle açıkladı. 

ALINACAK ÖNLEMLER BELLİ 

“Yabancı alıcının ev satın aldıktan sonra tapu işlemleri için öngörülen izin süresinin kısaltılması. Yabancıların bankalardan kredi çekme imkânı bulmadı ve yabancıların icar satışlarından yararlanması. Emlakçılarınmüteahhitlerin ve avukatların disiplin altına alınması; insanların dolandırılmasının önlenmesi. Sözleşme yapacak avukatlara sigorta sistemi getirilmesi, müteahhitlerin teminat yatırması.”