Melin Dobran

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, inşaat sektöründe kayıt dışılık ve kaçak işçiliğin en büyük sorunların başında geldiğini söyledi. Osman Amca, 1 Mayıs’ta yürürlüğe girecek Yapı Denetim Yasası’nın son umutları olduğunu söyledi.
Amca, ‘Devletin görevini yapıp vergi topladığı gibi, kayıt dışılığı da önlemek görevidir’ dedi. Diyalog’a konuşan Amca, sektörde yaşanılan sorunları şu şekilde aktardı,  “Bize bir akit imzalattırıyorlar. Eğer yanımızda çalışan işçi ev kirasını, borcunu vs. ödemeden yurt dışına gidiyorsa, biz ödemek zorunda kalıyoruz. Yabancı işçiler için sözleşme imzalıyoruz ve bütün sorumluluğunu biz alıyoruz. İşçilerin iş güvenliğini sağlamak zorundayız. Borcunu veya kirasını ödemek zorunda olmamız bizim için çok büyük bir sıkıntıdır. Mesela yanımızda işçi çalıştırabilmemiz için temiz kâğıdı almamız lazım. Temiz kâğıdı bize 8 günlük veriliyor. İşlemleri bitirmek yaklaşık 30 gün sürer. 

“Devlet işimizi zorlaştırıyor”

Tekrardan temiz kâğıdı almamız gerekiyor. Ayda 2-3 kez devlet dairelerinde bu kâğıdı almak için bekliyoruz. Devlet her geçen gün işimizi zorlaştırıyor. Mühür ve kan parası gibi masraflar bizim kalifiye eleman getirmemizi engelliyor. Sık sık inşaatlarda yıkılmalar meydana geliyor. 5. sınıf malzemeyi 1. sınıf malzeme diye kullanıyorlar. Binanın yıkılma sebebinin %30’u bundan, mesleği ehli birinin yapmamasından, ülkeye kötü malzeme getirilmesinden ve inşaatları kontrol eden kişilerin deneyimsiz olmasından kaynaklanıyor. Denetleyen kişilerin en az 10 yıllık bir tecrübeye sahip olması lazım. Bunlara dikkat edilirse iş kazalarının önüne geçilebilir diye düşünüyorum. Ayrıca Yapı Denetim Yasası’nın 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Girerse bu sıkıntıların bir kısmını aşmış olacağız. Çünkü ülkemizde ne yazık ki yasalar uygulanmıyor.”