Eniz Orakcıoğlu

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, Yeni Bakış’a konuşarak Şoför okullarının müfredatları ve verdikleri eğitimler konusunda değerlendirmelerde bulundu. Avcı, Şoför okullarının denetlenmesinin sadece yasal kurallara uyup uymadıkları yönünde bir denetleme olduğunu belirtti. Denetimlerde evrakların yeterli olup olmadığı yönüne bakıldığını bunun yanı sıra eğitimin kalitesi vs. gibi konuların gözardı edildiğine işaret eden Avcı, “Şoför okullarının denetlenmesi derken bu noktada demek istenen verilen eğitimin kalitesi, kullanılan kitap ve derslerin verildiği saatlerde ne yapıldığı değildir ki bunlar oldukça önemli ve denetlenmesi şart olan olaylardır. Dolayısıyla denetimler şoför okullarının eğitime katkısından ziyade daha çok bürokrasi işlemlerin yapılıp yapılmadığı yönündedir” uyarılarında bulundu.

“Kullanılan kitaplar yasa dışı”

Eğitim noktasında Ulaştırma Bakanlığından beklediklerinin şoför okullarının Resmi Trafik Eğitim kitabını kullandırmaya başlaması olduğuna dikkat çeken Avcı, “ Resmi Bakanlar Kurulu ile alınan KKTC kara yolları kitapçığının şoför okullarının biran önce kullanımına sunulması gerekmektedir, şoför okulları bu kitapçığı kullanmayarak yasa dışı davranmaktadır. Şu an şoför okullarının kullandığı kitapçıkların hepsi yasadışıdır ve yetersizdir. Bu bağlamda da Ulaştırma Bakanlığı kullanılan o kitapların yeterli olup olmadığını çıkıp açıklamalıdır” şeklinde konuştu.

“Her 10 kişiden 3’ü kaza yapıyor”

Ehliyet alanların yüzde 29’unun ilk 3 yıl içinde kaza yaptığın vurgulayan Avcı, “Yani bugün 10 kişi ehliyet aldıysa bunların 3 tanesi 3 sene içinde kaza yapıyor. Her yeni ehliyet alan 10 gencimizden 3’ü kaza yapıyor.  Bu istatistikler bize boyutun ne kadar korkunç olduğunu ortaya koymaktadır. Dolayısıyla şu an şoför okullarının müfredatı belirlenmiş değildir. Bu nokta da ise şoför okullarının müfredatı yok, kitabı yok, eğitimcinin eğitimi yetersiz dolayısıyla bugün öğrencilere verilen eğitimin yeterli olup olmadığını artık Ulaştırma Bakanlığı çıkıp açıklamalı. Şoför okulları önemli bir kuruluştur onların pozitif ve yüksek standartta çalışması yol güvenliğini de artıracaktır” dedi.

“Son bir haftada 55 trafik kazası”

Öte yandan, KKTC’de son 1 haftada meydana gelen 55 trafik kazasında 1 kişi öldü, 14 kişi yaralanması da ehliyet öncesi verilen eğitimi de günyüzüne çıkardı. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, dönem içerisinde meydana gelen trafik kaza sebeplerinde ilk sırada 18 kez ile süratli araç kullanmak, 14 kavşakta durmamak, 14 dikkatsiz sürüş yapmak, 7 yakın takip ve 2 kez de diğer etkenler yer aldı. Kazaların 28’i Lefkoşa’da, 10’u Gazimağusa’da, 12’si Girne’de, 3’ü Güzelyurt’ta ve 2’si İskele’de meydana geldi. Kazalarda toplam hasar miktarı 236 bin 300 TL oldu.

“214 kişi süratten rapor edildi”

Bu arada polis, 1 haftada 214 kişiyi süratli araç kullanmaktan rapor etti. Polis, 21 - 27 Mart tarihleri arasında ülke genelinde gerçekleştirdiği haftalık rutin trafik kontrollerinde toplam 4 bin 244 araç sürücüsünü kontrol etti ve 748’iyle ilgili ileri işleme gitti.

Aleyhinde işlem yapılan araç sürücülerinin “214’ü süratli araç kullanmak, 7’si tehlikeli sürüş yapmak, 21’i dikkatsiz sürüş yapmak, 38’i seyrüsefer ruhsatsız araç kullanmak, 9’u sürüş ehliyetsiz araç kullanmak, 21’i alkollü araç kullanmak, 87’si seyir halinde cep telefonu ile konuşmak, 142’si trafik levha ve işaretlerine uymamak, 2’si trafik ışıklarına uymamak, 13’ü muayenesiz araç kullanmak, 10’u sigortasız veya kapsamı dışında araç kullanmak, 14’ü “A” yol kullanma izinsiz araç kullanmak, 1’i “B” özel işletme izinsiz araç kullanmak, 1’i tonajından fazla veya tehlikeli yük taşımak, 4’ü koruyucu miğfer başlıksız motosiklet kullanmak ve 164’ü diğer trafik suçlarından” rapor edildi.