Özge Kizir

Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirmede bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski bakanlarından ve CTP Eski Milletvekillerinden Sonay Adem, İsviçre’deki müzakereler henüz sonuçlanmamışken dün yaptığı değerlendirmede “Her hâlükârda görüşme sürecinin kopmayacağı bir sonucu arzuluyoruz” dedi. 

Gerilim artabilir

Adem özetle şöyle konuştu:

“Başarısız olma durumunda çözümsüzlük yanlılarının ortamı daha da gerecek tutumlar içerisine girme tehlikesi olduğuna değinen Adem, “Zaten 2017 yılı içerisinde doğal gaz yataklarına dönük olarak yapılacak olan bir takım girişimler vardır ve onlar söz konusudur. Bu durum gerilimi artırabilir. Meseleyi toplumu karşı karşıya getirecek noktaya sürüklemek için veya seçim kampanyalarına kullanmak maksadıyla ilhaktan tutun da bir takım durumlara kadar varan abuk sabuk görüşler piyasaya sürülüyor ki, bunlar doğru bir tavır değildir.” 

“Güvenlik Konseyi’nin uzlaştığı tek model”

Adem, şunları da ekledi:

“Dünyada tek bir sorun var ki Birleşmiş Milletler 5 daimi üyesinin güvenlik konseyinde üzerinde uzlaştığı bir çözüm modeli vardır. Oda Kıbrıs’tadır. İki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federal bir Kıbrıs Cumhuriyeti’nin oluşturulmasıdır. Dolayısıyla Kıbrıslı Türkler olarak bizim bunu en sıkı şekilde takip etmemiz gerekir. 

“Federal cumhuriyetten kaçış her hâlükârda…”

Elbette bunu takip ederken hak ve menfaatlerimizi kollayıcı şekilde bir tavır içerisinde olmamız gerekiyor.Ama ağırlıklı olarak şekillenen federal cumhuriyetten kaçış her hâlükârda Kıbrıslı Türkleri etkiler ve onların aleyhine dünyada bir görüşün gelişmesini sağlar.”

“Ümitler tavana vuracak”

İsviçre’den gelen “belirli oranda ilerleme” haberlerini olumlu olarak değerlendiren Sonay Adem, 5’li konferans noktasına gelindiği takdirde sorunun büyük oranda çözüleceğini, tarihinin belli olması halinde “ümitler tavana vuracağını” ifade etti.