Deniz Abidin

CTP-BG Eski Milletvekili Sonay Adem, CTP'nin içinde bulunduğu durumu ve gelinen süreci Yeni Bakış'a değerlendirdi. Adem, CTP'nin dört bir taraftan yaylım ateşine tutulduğunu ifade ederek, bir yerlerden bunun için düğmeye basıldığını söyledi. Adem, CTP'yi yıpratma kampanyası açıldığına dikkat çekerek, Kıbrıs Türkü'nün buna çok dikkat etmesi gerektiğini kaydetti. Adem, CTP-UBP hükümetinin bozulmasında dış etkenlerin etkili olduğunu ifade ederek, doğrudan doğruya Türkiye'den gelen bir müdahale ile yıkıldığını belirtti.

"Hükümet Türkiye'den gelen müdahale ile yıkıldı"

"Hükümeti yıkmak istediler” Adem şunları söyledi;

“Hükümet Türkiye'den gelen müdahale ile yıkıldı. Yıkılma nedeni son zamanlarda yaşanan su ile ilgili tartışmalar ve ekonomik işbirliği protokolü ile ilgili yapılan tartışmalardır. Bunun üzerinde olay tartışılacağına, bütün siyasi hareketlerin tepki göstermesi sağlanması için  mücadele edileceğine bunun üzerini örtmek için doğrudan doğruya CTP'ye dönük bir saldırı başlatıldı."

"Bu filmi geçmişte de gördük"

"CTP bu filmi geçmişte de gördü. O zaman da hiç kimse CTP'nin hükümetten darbeyle götürülmesine herhangi bir tepki göstermedi. Türkiye'de Milli Güvenlik Kurulu'nun açıklanan tutanaklarında ortaya çıkan, zamanının hükümetinin burada bir operasyonuyla 250 milyon dolar yeni hükümete bozduruldu. Bu resmi belgelerle ortaya çıkmıştı.  Bu da bence aynı süreçtir. CTP'nin ekonomik işbirliği protokolünü imzalamama tavrı ve su ile ilgili yapılan tartışmalarda gelinen yapı itibarıyla hükümetten gitmesi için bir çaba ortaya kondu"

"CTP hatalarını kendi içinde tartışmalı"

Adem, "CTP'nin kendi içinde hataları olmuş olabilir"diyerek, bunu kendi içinde tartışarak ve dersler çıkararak yoluna devam etmesi gerektiğini belirtti. Adem, CTP'nin, kurtlar sofrasına konamayacak kadar derin kökleri olan bir siyasal hareket olduğunu söyleyerek, "hiç kimse CTP'den birşey koparabilecek değil" dedi.

"Talat  mahlumun ilanını yaptı"

CTP Genel Başkanı Talat'ın son dönemdeki açıklamalarını da değerlendiren Adem,  Talat'ın  mahlumun ilanını yaptığını, bu süreç içinde CTP'ye yapılan saldırgan tutum varken CTP'lilerin konuşurken çok dikkat etmesi gereken bir süreçten geçildiğini kaydetti. Adem, bu süreçte eleştirilerin olabileceğini, bu eleştirilerin parti organında veya içinde en acımasız bir şekilde yapılabileceğini, ancak kamuoyu önünde birbirini harcayabilecek şekilde olmaması gerektiğini söyledi. Adem, "Bana göre Genel Başkan bunu işaret etmek istedi" dedi.

"Hükümetin ömrü çok uzun değil"

Yeni hükümetin, üzerinde tartışılan ekonomik işbirliği protokolünü imzalamak ve Kıbrıs sorunundaki gelişmelere dönük olarak süreci berhava etmek amacıyla oluşturulduğunu aktaran Adem şöyle devam etti:

“Eğer siz 5 kişilik bir gruba sahipseniz ve 3 kişisini bakan yaparsanız, biri de meclis başkan yardımcısıdır. Geriye bir milletvekili kalır. Hiçbir şey yapamazsınız,  hiçbir konu için çalıştırma imkanınız yoktur. Dolayısıyla bunun ömrü uzun olamaz. Bunu bu hükümeti oluşturan partiler de biliyor ve hükümette bir seçime gitmek maksadıyla da bunu avantaj olarak kullanma niyetindedirler."