Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Salih Sonüstün, müzakere sürecinin olumlu sonuçlanması için Kıbrıs’ta barıştan ve çözümden yana olan tüm güçlerin, sivil toplum örgütlerinin ve siyasi partilerin liderlere destek olması gerektiğini vurguladı.

İki toplum liderinin samimiyetle çalışmaya davet ettiğini belirten Sonüstün, BKP’nin iki toplumlu, iki kesimli federal çözüm, Kıbrıs’ın bütünleşmesi, çözüm ve barış için üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini dile getirdi.

Her iki toplumda barışı ve çözümü hedefleyen kesimlerin sessiz olduğunu söyleyen, bunu “temkinli iyimserlik” olarak niteleyen Salih Sonüstün, Kıbrıs sorununda geçmişte yaşanan gelişmelere işaret etti, “temkinli iyimserlikten” yana kullanılan tavrın anlaşılır olduğunu belirtti.

Yazılı açıklamasında, liderlerin İsviçre’deki görüşmelerini değerlendiren ve görüşmelerin planlandığı gibi yürüdüğünü kaydeden Sonüstün, görüşmecilerin temsilcilerinin olumlu, çözüm karşıtı güçlerin bunun tam tersi ve tedirgin açıklamalar yaptığını ifade etti.

Sonüstün, “Bunların hepsi, sürecin olumlu noktaya ilerlediğinin göstergesi” dedi.

Sonüstün, açıklamasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Hüseyin Özgürgün’e eleştiride bulunarak, Erdoğan’ın açıklamalarının, Özgürgün’ün davranışlarının kabul edilemez olduğunu söyledi.