Dün, “Tam bir rezillik” başlığıyla yayınlanan Başbakanlığın yeni yıl hediyesi olarak dağıttığı ajandalarla ilgili detaylar sır gibi saklandı. 

İçeriğinde KKTC’ye ait hiçbir bilgi yer almayan ve Türkiye’de “hatalı basıldığı” söylenen ajandaların kaç adet basıldığı, ajandalar için ihaleye çıkılıp çıkılmadığı, konuyla ilgili Başbakanlık bünyesinde soruşturma başlatılıp başlatılmayacağı gibi sorular yanıtsız kaldı.

Konuyla ilgili detayları öğrenmek için, Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hüseyin Gürşan’ın bizi yönlendirdiği Basın Müdürü Sedat Kılıç, söz konusu ajandalarla ilgili hiçbir detayın basına verilmeyeceğini belirtirken, Başbakanlıkla resmi yazışma yapılsa dahi nezaketen cevap verileceğini, ancak ajanda hakkında herhangi bir bilgi verilmeyeceğini söyledi.

Abbas ELMAS

Gazetemizin dün “Tam bir rezillik” başlığıyla manşetten yayınladığı Başbakanlığın yeni yıl hediyesi olarak dağıttığı 2015 ajandalarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgili hiçbir bilgi bulunmaması yanında, 2010 yılında kapanan KTHY’nin de varlığı devam ediyormuş gibi, hem de “yabancı hava yolu şirketleri” altında gösterilmesi gündeme bomba gibi düştü. Manşet haberimizi yayınlamadan önce görüştüğümüz ve rakamsal bilgiler talep ettiğimiz Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hüseyin Gürşan’ın , “Benim bilgim yok. Bilgiler Basın Müdürü Sedat Bey’de. Yarın arayın da gerekli bilgileri verelim” şeklindeki açıklamasına rağmen, söz konusu ajandaların “kaç adet basıldığı”, “kaç para harcandığı”, “hangi kalemden ödeme yapıldığı”, “neden Türkiye’de basıldığı”, “KKTC’de bu ajandaları yapabilecek matbaa yok muydu”, “ajandaların yapımı için ihale açılıp açılmadığı” gibi sorular yanında, KKTC, Başbakanlık ve tüm Kıbrıs Türk halkını küçük düşüren,  ciddiyetten uzak söz konusu hataları içeren “böyle bir ajandayı kabul eden Başbakanlık görevlisi hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığı” yönündeki sorularımız cevapsız kaldı. 

“Hiçbir şekilde cevaplamayacağım”    

Dün yayınlanan haberde görüşleri alınan Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hüseyin Gürşan, Başbakanlık tarafından dağıtılan ajandalardaki hataları fark ettiklerini, ancak yanlışlığın düzeltilmesinin mümkün olmadığını ifade ederken, bilgi almamız için bizi yönlendirdiği Başbakanlık Basın Müdürü Sedat Kılıç, Haberal Kıbrıslı’nın sorularını cevapsız bıraktı. Sedat Kılıç kendisine yöneltilen soruları hiçbir şekilde cevaplamayacağını belirtirken, “Haber olmayacaksa buyurun bir kahve içelim. Muhabbet edelim, ancak ajandalarla ilgili hiçbir detayı size vermeyeceğim” şeklinde konuştu. “Resmi yazışma yapılırsa ajanda ile detaylar ve sorularımız cevaplanır mı?” şeklindeki soruyu yanıtlayan Kılıç, “Resmi yazışma yapsanız dahi, nezaketen kısa bir cevap alırsınız, ancak ajandalarla ilgili hiçbir detay verilmeyecektir” şeklinde konuştu.

Başbakan’a soruyoruz

Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hüseyin Gürşan ile Basın Müdürü Sedat Kılıç’ın yanıtlamadığı sorularımızı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na soruyoruz: 

2015 ajandalarından kaç adet basıldı? 
Bu ajandalara kaç para ödendi? 
Bu ödeme hangi kalemden yapıldı? 
Bu ajandalar neden Türkiye’de basıldı? 
KKTC’de bu ajandaları yapacak başka matbaa yok muydu? 
Ajandaları bastırtan ve sonra da hatalarına rağmen kabul eden Başbakanlık görevlisi hakkında soruşturma başlatılacak mı? 
Bu gibi işler için ihaleye çıkılması gerekmiyor mu?  

Vatandaş büyük tepki gösterdi

Türkiye’de basılan ajandalarla ilgili tam bir ciddiyetsizlik örneği sergilenirken, vatandaş da sosyal medya üzerinden haberimize konu olan hatalara tepkiler yağdırdı. Bu olayı “rezillik” olarak niteleyen vatandaşların verdiği tepkiler şöyle:

 “Çok küçük bir şirketin bile rahatlıkla başarılı bir şekilde yerine getireceği bu alışılagelmiş görevi gerçekleştiremeyenlerin bir an önce istifa etmeleri gerekir.”, “Bunlar, akıllı herkesi aptal zannederler. Beceriksizler ordusu. Hangi işlerinde hayır var ki”, “Rezillik.Vermeyeydiler daha iyiydi.”,  “Öyle başa, böyle tıraş”.