Duygu Alan

Demirhan’da 2 yıl önce temelleri atılan Engelsiz Yaşam Evi projesinin inşaatı hızla devam ediyor. Engelsiz Yaşam Evi’nin inşası için gerekli olan 10 milyon TL kaynağın yüzde 80’i TC Yardım Heyeti tarafından finanse edilirken yüzde 20’si Maliye Bakanlığı tarafından finanse ediliyor.

Ancak Engelsiz Yaşam Evi’nin iç donanımı için ayrıca 1 milyon TL’ye daha ihtiyaç var ve bu kaynak henüz sağlanamadı.

Lefkoşa’da hayata geçirilmesi planlanan Tam Donanımlı Göz Hastanesi projesinin çalışmalarına ise devletin uygun bir yer göstermemesi sebebi ile halen başlanamadı.

Lefkoşa’da 2004 yılında hizmete açılan Görme Engelliler Okulu’nda da sorunlar var. Bakanlık 10 yıldan sonra okula temizlik görevlisi ve 2 öğretmen atadı ancak diğer tüm giderler, Görmezler Derneği tarafından karşılanmaya çalışılıyor.

Okula fiilen gelen 12 görme engelli birey var. Görme Engelliler Okulu’ndan dolaylı hizmet olan birey sayısı ise 16.

Görme Engelliler Okulu’nda 1 adet sesli kitap okuyucu var. Okulda 4 adet sesli kitap okuyucusuna daha ihtiyaç var.

Engellilere yaşam boyu yuva olacak

Demirhan’da 18 dönüm üzerinde inşa edilen Engelsiz Yaşam Evi, kimsesiz olan engellilere yaşam boyu yuva olacak. Engelsiz Yaşam Evi’nde, 0-18 yaş arası engelliler için rehabilitasyon merkezi ve yine engelliler için tarım meslek alanlarında mesleki eğitim verecek atölyeler de yer alacak.

Projeye göre, Engelsiz Yaşam Evi; idari bölüm ve atölyelerin olduğu bina, 18 yaş üstü yatakhane binası, 18 yaş altı yatakhane binası, çamaşırhane binası, kapalı yüzme havuzu ve spor salonu binası olmak üzere 6 bölümden oluşacak. Yatakhanelerin toplam yatak kapasitesi 48 olacak.

Engelsiz Yaşam Evi’nin açık alanı ise idari ve eğitim binası oto-park alanı, spor salonu oto-park alanı, çocuk oyun parkı, açık hava kermes alanı, tarım alanı, hayvanat bahçesi ve açık hava spor alanlarından oluşacak.

Derneklerin çabası yetersiz kalıyor

Engelsiz Yaşam Evi’nin inşası için gerekli olan kaynağın yüzde 80’i TC Yardım Heyeti, yüzde 20’si Maliye Bakanlığı tarafından finanse edilecek. Binaların iç donanımı için 1 milyon TL ek kaynağa ihtiyaç var.

Kıbrıs Türk Görmezler Derneği, Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Engelli Aileleri Dayanışma Derneği ve Kıbrıs Türk İşitme Konuşma Engellileri Derneği, konser, piyango çekilişi gibi etkinlikler düzenleyerek bu kaynağın sağlanması için çalışıyor ancak derneklerin çabası ihtiyaç duyulan kaynağı sağlamaya yetmiyor.

Göz Hastanesi’nde sorun yer

Kıbrıs Türk Görmezler Derneği, Lefkoşa’da hayata geçirilmesi planlanan Tam Donanımlı Göz Hastanesi için Dünya Göz Hastanesi ile gerekli temaslarda bulunulduğunu, halkın geneline hizmet verecek olan Hastane binasının inşaatı tamamlandığında, sağlık hizmeti için Dünya Göz Hastanesi çalışılacağını açıkladı.

Dernek yetkililerinden yapılan açıklamada, Tam Donanımlı Göz Hastanesi’nin inşası için 3 bin metrekarelik bir alana ihtiyaç olduğu, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın proje için Kermiya’da bir yer gösterdiği ancak Bakanlar Kurulu’ndan bu yer için onay alınamadığı kaydedildi.

Yücetürk: Destek bekliyoruz

Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ve Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, KKTC’de engelli olmanın zorluklarını ve eğitim sistemindeki eksiklikleri Havadis’e anlattı.

Yücetürk, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’na bağlı derneklerin, çeşitli etkinlikler düzenleyerek Engelsiz Yaşam Evi’nin iç donanımı için gerekli olan kaynağa katkı sağlamaya çalıştıklarını ancak daha fazla paraya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

“Herkes bir engelli adayıdır” diyen Yücetürk, “Saniyelerin ne getireceğini kimse bilemez. Engelsiz Yaşam Evi ve Tam Donanımlı Göz Hastanesi bu ülkenin hayat sigortası olmakla birlikte toplumsal projelerdir. Aydınlık günler için bu projelere destek bekliyoruz” diye konuştu.

“Görme Engelliler Okulu ilgi bekliyor”

Derviş Yücetürk, 2004 yılında hizmete açılan Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Özel Eğitim Okulu’nun idamesi için de büyük paraya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Okulun temizlik işlerini 10 yıl boyunca Kıbrıs Türk Görmezler Derneği tarafından yapıldığını söyleyen Yücetürk, “Bakanlık, okula 8 ay önce temizlik görevlisi ve 2 öğretmen atadı ancak diğer tüm giderleri Kıbrıs Türk Görmezler Derneği karşılıyor. Araç gerek ihtiyacımız var. En büyük eksiklik ise sesli kitap okuyucu. Şuan biri okulda, diğeri kütüphanede 2 adet sesli kitap okuyucu var ancak 4 adet daha lazım. Vakıflar İdaresi’nden tanesi 10 bin TL olan bu sesli kitap okuyucuları talep ettik. Hakan Fellahoğlu çok sağduyulu davrandı. Fakat henüz bu kitap okuyucular okula verilmedi” dedi.