“Türkiye’den savaş gemileri geldi’ diye bir kriz yaratılıyor ama Rum tarafı bu krizi savaş gemileri ile ifade ederken Birleşmiş Milletler’e yazdığı yazıda savaş gemilerinden bahsetmiyor. Savaş gemileri Akdeniz’de sadece Türkiye’nin değil. Rusların 6’ncı filosu var. Fransızlar var. Fransızlara Baf’ta üssü niye verdiler? Deniz üssünü niye verdiler. Çünkü Akdeniz’de Fransızların bizim bölgemizde savaş gemileri var. Yoksa Akdeniz’de Fransızların kendisinin de sahili bulunuyor. Ancak Doğu Akdeniz’de savaş gemileri bulunduruyorlar ve ihtiyaç olduğunda kullanmak amacıyla. O imtiyaz verildiydi. Dolayısıyla bu bölgede savaş gemileri zaten vardı.”

Kutlay Erk, Türkiye’nin, Rumların, Kıbrıslı Türkleri yok sayarak tek yanlı ilan ettiği doğalgaz bölgelerine yönelik bir Navtex, yani seyrüsefer talimatı yayımlamasını Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakkına bir müdahale olarak yorumlamasına da yanıt verdi.

“Ekonomik Münhasır Bölge ile ilgili olarak Türkiye’nin yayınladığı Navtex’in Kıbrıslı Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakkına bir müdahale olarak yorumlandı. Öyle yorumlanarak bir kriz yaratıldı. Ancak Kıbrıs Cumhuriyeti kurucu ortağı olanla Kıbrıslı Türkler de vardır. Bu egemenlik paylaşılan bir egemenlik olması lazımdı. Tek taraflı egemenlik adımları atılmaması lazımdı. 64’ten beridir Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilgili tek taraflı egemenlik hakkını kullanmaya devam ediyor ve Kıbrıs sorununun özü de budur. Dolayısıyla bu öz varken bunu ret ve inkar ederek ama ‘ben münhasır ekonomik bölgenin de tek egemeniyim’ gibi bir iddia tabii ki Kıbrıs sorununun kendini ret etmektedir. Kıbrıs sorunu Kıbrıs Cumhuriyeti bütününün de Türklerin ve Rumların ortak egemenlik hakkının yeniden tahsis edilmesidir.”

Erk, Akdeniz’de en büyük gerilimin ise Rumların görüşme masasını terk etmesi olduğuna dikkati çekti.

Kutlay Erk, yaşananların Kıbrıs sorununun türevleri olduğunu ifade ederek, “Kıbrıs sorununu çözmüş olsaydık ne onlar İtalyanlara kendi başlarına doğalgaz arama çalışması yaptırırdı ne de biz TPAO böyle bir imtiyaz verirdik. Ve bu egemenlik kavgasına tutuşmazdık” dedi.