2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı değerlendiren UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, hedeflerin tutturulamayacağını ve açıkların daha fazla olacağını savundu.

Tatar, reformun şart olduğunu ve reforma karşı gösterilebilecek tepkilerin de siyasilerce göze alınması gerektiğini vurguladı.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde yeni yılın bütçesiyle ilgili ilk gün görüşmelerinde söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, bütçe hazırlamanın zor olduğunu belirterek, bütçedeki faiz giderinin gösterilenden 200 milyon TL daha fazla olacağını söyledi.

Yerel açığın da 1 milyon TL olacağını kaydeden Tatar, bütçedeki bazı kalemlerden örnekler vererek, açığın daha fazla olacağı görüşünü ifade etti.

Tatar, Sosyal Sigortalar’ın borçlarına değinirken, kurumun yerel bankalara borcu bulunduğunu; yüksek faizler ödendiğini ve her ay emeklilere maaş ödeyebilmek için büyük sıkıntı yaşandığını anlattı.

Bu konuda kimseyi suçlamadığını; herkesin sorumluluğu bulunduğunu ifade eden Ersin Tatar, bütçedeki açığın Sosyal Sigortalar ve Elektrik Kurumu’nun açıklarıyla daha da büyük olacağını belirtti.

Ekonominin büyümesi kayıt altına alınması ve devletin maliyesinin daha iyi çalışması gerektiğini vurgulayan Tatar, maliyetlerin ucuzlatılmasının da şart olduğunu vurguladı.

“REFORM… TEPKİLERİ GÖZE ALMALIYIZ”

Tatar, “Reform, reform, reform. Bazı tepkileri de göze almalıyız. Bir an önce bu tedbirleri almak zorundayız. Bu çatı altında hepimiz buna katkıda bulunmak zorundayız” diye konuştu.

Türkiye’den gelen su konusunda dosyanın Türkiye’ye gönderildiğini, cevap beklendiğini ve bu konuda belirsizlik olduğunu kaydeden Ersin Tatar, attığı söylenen yerel gelirlerle ilgili eleştiriler yaptı ve bunların Sayıştay tarafından da denetleneceğini belirtti.

GÜNDÜZ: “ÖZELDE ÇALIŞAN DEVLET EMEKLİLERİ VERGİLENDİRİLMELİ”

DPUG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, dün Meclis’ten geçen belediyelerle ilgili yasaya işaret ederek, bunun belediyeleri bazı düzenlemelere ve kayıt dışı paraları toplamaya yönelteceğini söyledi.

Şeffaf, hesap verebilir bir sistem yaratılmaya çalışıldığı için RHA’lar için seyir defteri çıkarıldığını ancak uygulanmadığını belirten Gündüz, ihalelerde denetimin önemini vurguladı ve Maliye’nin ihaleleri denetlemesini istedi.

Devletten emekli olup, özelde çalışanların vergilendirilmesinin ciddi katkı sağlayacağını ve burs kriterlerinin tekrar değerlendirilmesi gerektiğini belirten Menteş Gündüz, kamu reformunun da 3 ay sonraya ertelendiğini savundu.

Gündüz, kurumlarda çalışanların ek mesaileri, RHA’lar, devlete ait ekipmanların denetlenmesi, kamu çalışanlarına ödül-ceza sistemi gelmesi gerektiği görüşlerini de ifade etti.

SOYER: “YARGI DA SORUMLULUK ÜSTLENMELİ”

Daha sonra söz alan Komite Başkanı Ferdi Sabit Soyer, gelmiş geçmiş tüm Maliye Bakanları ve bakanlık bürokratlarının suçlandığını ve sorumlu bulunduğunu söyledi.

Soyer, kamu borç yükü bulunduğunu ama yerel bankaların çok güçlü olduğunu ifade ederek, 2016 bütçesine bankalara olan borçlara karşılık 50 milyon TL faiz ödemesi kalemi girmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Soyer, dün geçen belediyelerle ilgili yasanın bütçeye bir yük olduğunu ancak bağımsız organlarla yargının da artık bir sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

MAHKEMENİN 2008’DEKİ KARARI…

Ferdi Sabit Soyer, belediyelerin borçlarının merkezi hükümetten ayrılan kaynaktan kesilmesine dair uygulamanın 2008’de mahkemece verilen bir kararla kaldırılmasının ardından bugünkü durumun oluştuğunu belirterek, yargının da kararlarını kamunun durumunu dikkate alarak vermesinin şart olduğunu söyledi.

Soyer’in konuşmasının ardından Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi çalışmalarına saat 13.00’te bir saatlik yemek arası verdi.