CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer, yasaya muhalefet eden, endişe besleyenler olabileceğini, tartışma konusunun kimin kaç milletvekili çıkaracağı ve kimin seçileceği üzerine olduğunu ancak sistemin siyasete getirdiği ve getireceği özelliği göz ardı etmenin sağlıklı olmadığını belirtti.

Soyer, olayın özünün, nispi temsil sistemi olduğunu, bu sistemin partiler demokrasisinin temelini oluşturduğunu söyledi.

Soyer, bugünkü seçim sisteminde ülke barajının yüzde 5 olduğu sistemde, partilerin, Karpaz’dan milletvekili çıkarması için yüzde 15, Lefkoşa’da yüzde 50 oy alması gerektiğini vurgulayarak, oranlarla ilgili bilgi verdi.

Yeni sisteme göre, kimsenin sadece bölgesel çalışma yapmayacağını, partilerin de ülke genelinde güçlü olmak için çalışacağını söyleyen Soyer, aday olacakların da tüm toplumsal konularda sosyal medyayı da kullanarak görüşlerini aktarabileceğini söyledi.

Soyer, yeni sistemin meseleleri ele alış bakımından toplumsal ortak zemin oluşturacağına inandığını kaydetti.

Komitelere katılmak veya fikir beyan etmenin tüm milletvekillerinin hakkı olduğunu ifade eden Soyer, bağımsızların da fikrini söylemesi gerektiğini ancak komitelerde oy kullanamayacaklarını belirtti.

Soyer, “bu yasanın geçmesiyle tüm partiler, her bölgeye önem vermesi gerektiğini kavrayacak” dedi.

DİNÇYÜREK

Hakan Dinçyürek, Soyer’in şimdiki sistemde bölgesel oy oranlarına verdiği örnekleri eleştirerek, söz aldı ve “Ada genelinde kullanılacak oyların kimin milletvekili olacağını belirlemesi gerektiğini” söyledi.

ERHÜRMAN

Tufan Erhürman söz alarak, “Ada genelinde kullanılacak oyla milletvekilleri belirlensin” ifadesini irdeleyerek, bölgesinde tercih edilmeyen kişilerin başka bölgedekilerin oylarıyla seçilebilecek olmasının da değerlendirilmesi gereken bir yöntem olduğunu kaydetti.

Yapılan söylemlerin tutarsızlıklarına işaret etmek istediğini ifade eden Erhürman, hiçbir sistemin kusursuz olamayacağına işaret etti.

TÖRE

Var olan sistemle ilgili eleştirilerini dile getiren UBP milletvekili Zorlu Töre de, yeni sistemde ortaya çıkacak eksikliklerin de zaman aşımında çözülebileceğini söyledi.