Emir Ertorun

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, liderlerin İsviçre’de sürdürdüğü müzakerelere işaret ederek, liderlere destek verilmesi ve çözüme ulaşılmasının önemine değindi.

Bölgede doğal kaynaklar için büyük bir savaşın ve yıkımın içerisinde olunduğunu, bu savaşın enerji yatakları ve enerji iletim yolları için verildiğinin de açık olduğunu ifade eden Soyer, Doğu Akdeniz’de bulunan gaz ve petrol kaynaklarının da büyük önem kazandığını, bunların Kıbrıs sorunu nedeniyle Avrupa’ya aktarılmasının sıkıştığını anlattı.

Kıbrıs sorunu dolayısıyla İsrail ve Mısır’ın doğal gazı ve petrolü taşımakta sıkıntılı olduğunu, bu sorunların aşılması için çalışmalar yapıldığının herkesin bilgisinde olduğunu söyleyen Soyer, bu konuda Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye’nin kayba uğramaması için Kıbrıs sorununun çözümünün şart haline geldiğine vurgu yaptı.

Soyer, Kıbrıs sorununun çözülememesi durumunda Türkiye’nin boş durmayacağına inanç belirterek, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de haklarına sahip çıkacağını, aramaları sürdüreceğini, bunun da çatışmayı birlikte getirebileceğini söyledi.

Bunun bölge ve Kıbrıs Türk halkı için olumlu olmayacağını ifade eden Soyer, Kıbrıs’ta federal çözüme ulaşılamaması durumunda Türkiye’nin gaz arama çalışmalarını sürdüreceğine inanç belirtti.

Soyer, bu yüzden bölgedeki gelişmelere çok dikkat edilmesi gerektiğine işaret ederek, bölgede yaşanan Irak ve Suriye’deki gelişmeleri anlattı.

Kıbrıs’ın toprak bütünlüğünün korunması gerekliliğine işaret eden Soyer, garanti sisteminde de bunun büyük önem taşıdığını söyledi. 

Bu konuda sıkıntı yaşanmaması için Kıbrıs sorununun çözülmesi ve Mısır ile İsrail gazının Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye gitmesi ve bu konuda bir birliktelik oluşturulması gerektiğini ifade eden Soyer, böylece bölgeye istikrar, barış ve halkların kardeşliğinin geleceğine vurgu yaptı.

Soyer, görüşme sürecinin pozitif bir şekilde sonuçlanmasını desteklediklerini, ancak görüşmelerden çıkabilecek negatif veya pozitif bir sonuca göre toplumda tartışmaların da olması gerekliliğine işaret etti.

ATUN

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer’in enerji kaynakları ile ilgili yaptığı konuşma üzerine söz alarak, bölgede bulunan gaz ve petrol rezervlerinin ülke için büyük bir anlamı olduğunu, çünkü hem ekonomik hem de çözüm için büyük bir etken olduğunu kaydetti.

Atun, Güney Kıbrıs’ta bugün 6. 8. ve 10. Parsellerle ilgili ihalelerin değerlendirildiğini, ancak Rumların Türkiye’den araştırma gemisinin KKTC tarafına gelmesini “masadan kalkma tehdidi” olarak kullandığını, araştırmaları kendileri yaparken sorun olmadığını belirtti.

Bu durumun Kıbrıs Türk halkının haklarına müdahale, baskıcı bir egemenlik isteği olduğunu belirten Atun, çözüme inanan bir kişi olarak bu gaz rezervinin halklar için ülkenin geleceği için kullanılabilmesini arzu ettiklerini belirtti.

Türkiye ile Yunanistan’ın hem elektrikte hem doğalgazda enterkonnekte olduğunu, dünyanın gerektirdiklerini yaptıklarını ifade eden Atun, Türkiye’nin bölgede enerji merkezi ve enerji yolu olma noktasında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs’ın enerji konusunda birçok siyasi anlaşması olduğuna işaret eden Atun, İsrail veya Mısır’dan çıkacak gazın ancak Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye gitmesi durumunda ticari bakımdan kazançlı olacağına inanç belirtti.

Atun, İsrail gazının çözüm olsa da olmasa da Kıbrıs’tan geçeceğini, önemli olanın burada Kıbrıs Türk halkının söz sahibi olması olduğunu söyledi.