Gözde Süreç Sarı

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Cumhurbaşkanlığı’nın 2017 bütçesini görüşmeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı bütçesiyle ilgili söz alan milletvekilleri, Kıbrıs sorunu konulu konuşmalar yapıyor.

SOYER: “ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN MALİYETİ ÇOK DAHA AĞIR”

Toplantıda söz alan CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer konuşmasına, Kıbrıs Türk toplumunun Kıbrıs sorununda geçmişten bugüne kadarki pozisyonu ve yaşadıklarını anlatarak başladı.

Soyer, KKTC ilan edilirken federal temelliğe ve iki bölgeliliğe vurgu yapıldığını ve tüm anlaşmaların da bu temelli olduğunu söyledi.

Soyer, Mont Pelerin’de yaşanan sürece de değinerek, beşli konferansın müzakere süreci açısından çok önemli olacağını, çözüm için bir ışık doğacağını kaydetti.

Çözümün olduğu gibi çözümsüzlüğün de maliyeti olduğunu söyleyen Soyer, bazı Rum siyasetçilerin bu konuyu gündeme taşıyarak toplumlarını uyardıklarını, Kıbrıslı Türkler açısında çözümsüzlüğün maliyetinin çok daha ağır olacağını belirtti.

“GÜVENLİĞİ TANK VE TOPTA DEĞİL EKONOMİDE ARAMAK GEREK”

Soyer, güvenliğin tank ve topta değil, ekonomide aranması gerektiğini ifade etti.

Hükümet ile Cumhurbaşkanlığı’nın Kıbrıslı Türklere kalacak bakanlık ve kurumlara yönelik çalışma başlatması gerektiğini söyleyen Soyer, Güney Kıbrıs’ta bu konuda çalışma başlatılmasına yönelik çağrı yapıldığını kaydetti.

Toplumu da hazırlamak gerektiğini dile getiren Soyer, tüm siyasi partilerin Cumhurbaşkanı ile birlikte toplumsal hazırlık seferberliğine girişmesi gerektiğini belirtti.

ULUÇAY: “CİDDİ FIRSAT VAR, İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ”

CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, müzakerelerin kritik bir dönemden geçtiğini söyleyerek, bu süreçte Cumhurbaşkanı ve ekibinin dirayetli bir şekilde çalıştığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı ve heyetine güvenlerinin tam olduğunu dile getiren Uluçay, kalan iki başlıkta uzlaşılmanın zor olacağını, dolayısıyla zor konuların müzakere edilip tamamlanması gereken bu süreçte iki lidere de motive edici destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Uluçay, toplumun ve siyasi partilerin liderleri cesaretlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs adası önünde ciddi bir fırsat bulunduğunu, değerlendirilmesi halinde gelişim ve büyümeye katkı sağlayacağını söyleyen Uluçay, bölge ülkeleri açısından da olumlu etki yaratacağını dile getirdi.

Uluçay, “Bu fırsat penceresini iyi değerlendirmeliyiz” dedi.

Kuzey ve güney ekonomileri arasındaki farkın kapatılmasının bir süreç sonucunda gerçekleşeceğini söyleyen Uluçay, kuzeyin AB’ye uyum çalışmalarının da yoğunlukla yaşanacağını ifade etti.

Bu konulara yeterince önem verilmediğini belirten Uluçay, tatmin edici bir noktada bulunulmadığını söyledi.

Uluçay, geçiş döneminin daha kısa vadede olumlu şekilde yaşanması için çalışmalara hızlı ve etkin bir şekilde başlanması gerektiğini, Euro’ya geçişin de bir geçiş dönemi sonucunda gerçekleşeceğini kaydetti.

AB’ye uyum konusunda geçmişten bugüne aşama kaydedildiğini, 2003’teki durumdan daha ileri bir noktada bulunulduğunu, bunun ciddi bir artı olduğunu söyleyen Uluçay, kısa vadede gelişmelere adapte olunabileceğini ancak irade eksikliği yaşandığını savundu.

Uluçay “İki lideri cesaretlendirmek temel görevimiz olmalıdır” dedi.

Yakalanılan fırsatın kaçırılmaması gerektiğini dile getiren Uluçay, uluslararası camianın da bu görüşünün bu yönde olduğunu kaydetti.

Teberrüken Uluçay’ın konuşmasını tamamlamasının ardından toplantıya saat 13.30’a kadar ara verildi.