Gül Çakır

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 2016’da çözüm olmazsa ülkede iki ayrı yapının pekişeceği konusunda yaptığı açıklama üzerine görüşlerini dile getirdi. Bu tür mesajların genellikle hem kendi içimizde hem muhatabımızı motive etmek için verilmiş mesajlar olduğuna dikkati çeken Soyer, yine de bu mesajların doğruluğuna inanmadığını ifade etti. Erçin Şahmaran’ın hazırlayıp sunduğu Gündeme Bakış programına konuk olan Ferdi Sabit Soyer, İstanbul’da yapılan zirvede yaşanan yemek krizi sonrasında Rum Lider Nikos Anastasiadis’in tutumu, müzakere süreci ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Rum Lider Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın geçmişi bilen insanlar olarak, geçmişte 74 yıllarını yaşayan insanların güzel olaylar yaşamadıklarını da bilmeleri gerektiğinin altını çizen Soyer, geçmişi yaşayıp sorgulayan nesillerin karşılıklı kabul edilir bin anlaşma istediklerini belirtti ve ekledi; “Bu tür mesajlar genellikle hem kendi içinizde hem muhatabınızı motive etmek için verilmiş mesajlardır. Ancak ben bu mesajların sağlıklı olduğuna inanmıyorum. Şöyle bir söylem de yapılır, denir ki; geçmişi yaşayan iki kuşağın temsilcisi Sayın Akıncı ile Sayın Anastasiadis geçmişte ne olduğunu bilen insanlar, güzelliklerin ne olduğunu bilen insanlar. Onlar başarırsa başarır. Artık bundan sonra bir birini tanımayan nesiller bu işi başaramaz gibi de mesajlar veriliyor. Bence bunların her ikisi de yanlış mesajlardır. Kimse kusura bakmasın ama özellikle geçmişi yaşayanlar çok büyük güzelliklerin şahidi olamadılar. Toplumda ENOSİS ve TAKSİM denen kaosların peşinde sürüklendi bir kuşak. Ve o kuşak kendi içerisinde kendi sorgulamasını yaparak, dersler çıkararak bir anlamda federal bir çözümü, Kıbrıs’ta karşılıklı kabul edilebilir bir anlaşmanın en doğru yol olduğu sonucuna ulaştı.” 

“KIBRIS CUMHURİYETİ ANAYASAL DÜZENİ GASP EDİLMİŞTİR” 

Son günlerde en çok konuşulan ve eleştirilen olaylardan biri olan Rum lider Anastasiadis’in İnsani Zirve’ye katılmaması ve ülkenin kurucu ortağı olmamıza rağmen Cumhurbaşkanı Akıncı ile uluslararası görüşmeleri reddetmesi konusunun ardından ise Soyer, bunun oldukça yanlış bir olay olduğuna dikkati çekerek, sözlerine şu şekilde devam etti; “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hükümeti ve anayasal düzeni gasp edilmiştir. Bu gasp, Kıbrıs Türk tarafına doğru yapılmıştır ve iki toplumlu karakteri darbelenmiştir. Siyasi eşitlik orta yerden kaldırılmıştır. Bunu savunurken biz, yeni şartlarda 74’te iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe sahip, iki kurucu devletin yer aldığı bu Federal bir Cumhuriyete dönüşmesi tezini savunuyoruz. Bu gaspı orta yerden kaldırmanın temeli budur.” 

“MÜLKİYETİN ÇÖZÜMÜ BİZİ FİNAL ZİRVESİNE YAKINLAŞTIRIR” 

Sayın Akıncı’nın  dört başlıkta yakınlaşma demesinin üzerine de açıklamada bulunan Soyer, mülkiyet konusunda artık iki metinden değil tek metinde söz edildiğinin altını çizdi. Anlaşmanın esasının bu olduğunu kaydeden Soyer, toplumda ne yazık ki bununla ilgili bir duyarlılık olmadığına dikkati çekti. Çözüm yanlılarının mülkiyet konusunun tek metne indirgenmesinden sonra herhangi bir sevinç belirtisi göstermediklerini ifade eden Soyer, öne sunulan suni bir gündem olduğunu savundu. Soyer konuşmasını şöyle sürdürdü; “En önemli konuda, Sayın Cumhurbaşkanı’nın yaptığı tam yakınlaşma ve artık mülkiyette iki metin yoktur, tek metin vardır, ifadesine dönük bir duyarsızlık. Çözüme böyle mi yardımcı olacağız biz? Bizim bunu öne çıkarmamız gerekiyor. Bununla ilgili toplumu aydınlatmamız gerekiyor. Bununla ilgili gelişmelerin ne olduğunu toplumla paylaşmak Sayın Akıncı’nın da görevidir. Bu çerçevede bu oluşan zemini kaybetmeyelim çünkü bu olduktan sonra geriye toprak ve garantiler kalır. Eğer mülkiyette tek metin varsa ki öyledir, bu final zirvesine doğru bizi daha da yakınlaştıran bir hadisedir.” 

DENKTAŞ, REFERANDUMU REDDETMEK İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR 

Bugünlerde bir açıklama daha olduğunu dile getiren Soyer, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın Demokrat Partililere dönük olarak yaptığı yeterince önem verilmeyen bir açıklama olduğuna dikkati çekti. Sayın Denktaş’ın DP tabanına, 2016 yılı içerisinde bir referandumun kaçınılmaz gözüktüğünü söylediğini belirten Soyer, kendilerinin bu referandumda metnin reddedilmesi için şimdiden kendimizi hazırlamamızın gerektiği açıklamasını yaptığını vurguladı. Soyer, bu açıklamanın anlamının ise, bir ortak çözüm metninin çıkmasını engelleyemeyeceklerini anladıklarını ve bu yüzden de referandumda reddetmek için hazırlık yapmak demek istediğini savundu. Soyer, Başbakan Yardımcısı Denktaş’ın açıklamaları konusundaki eleştiriyel konuşmasını şu sözlerle ifa etti; “Sürecin çok pozitif geliştiğini, her iki toplumun önüne doğru bir anlaşma metninin çıkabileceği bir ortamın olduğunu ifade ediyor bu açıklaması Sayın Serdar Denktaş’ın. 

Dolayısıyla bu da duyarlı olması gereken gözlerden kaçtı. Bütün bunları bizim bir arada değerlendirmemiz lazımdır. Önümüzde yuvarlanıp giden günlerin ateşinde değil, esas çözüme, esas Kıbrıs Türk halkını geleceğe taşıyacak olan bir anlaşmaya doğru kendi gündemimizi yaratmak ve geliştirmemiz lazımdır. Başkalarının yarattığı problemlerin yaktığı ateşlerde yanmaktan artık vazgeçmemiz lazım. Bu tür hadiseleri böyle değerlendiriyorum.” Dedi.