Emir Ertorun

CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, Tufan Erhürman’ın konuşmasına atıfta bulunarak, enerji konusunun çok dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi ve tartışılması gerektiğini ifade etti. Soyer, “senkron paralel” bağlantının temel sistem olduğunu vurguladı.

Soyer, elektrikte arz güvenliğinin önemine de işaret ederek, enerjinin hem arzında, hem de dağıtımında “senkron paralel”in önemine vurgu yaptı.

“Senkron paralel” ile “back to back” bağlantı arasındaki farka değinen Soyer, ilk sistemde elektrik bağlantısının arıza olsa da hiç kesilmediğini ancak diğer sistemlerin sıkıntılı olacağına inanç belirtti.

CTP’nin konuya ilişkin sıkıntı ve düşüncelerini ortaya koyduğunu söyleyen Soyer, bu konunun Erhürman’ın önerdiği komiteyle ele alınmasını istedi ve Meclis’in bu komite önerisini iyi değerlendirmesini talep etti.

Soyer, anlaşmayla ortaya çıkabilecek sıkıntıları anlatarak, iletim ve dağıtım şebekelerinin yenilenmesi, Kıb-Tek’in geliştirilmesi, üretimin canlı-verimli dinamik tutulması gerektiği ve bu konuda geniş bir altyapı kurulması gerektiğini belirtti.

“ENERJİDE ULUSAL POLİTİKA KAÇINILMAZ”

Enerjide ulusal politikanın oluşturulmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Soyer, Kıb-Tek’e yönelik basında çıkan çeşitli haberleri gündeme getirdi ve hükümetin, zam yapılacaksa veya yapıldıysa kamuoyuna açıklaması gerektiğini belirtti.

Enterkonnekte sistemine geçilse de Kıb-Tek’in önemli bir konumda olduğunu, bu yüzden Kıb-Tek’in zarar ettirilmeden ve borçlandırılmadan geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Soyer, petrol ve dolardaki artışa işaret ederek, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini, aksi halde Kıb-Tek borçlandırılarak faturanın vatandaşa ödettirileceği uyarısında bulundu.

KIBRIS’TA ÇÖZÜM VE ENERJİ

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu döneminde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in “Kıbrıs konusunda anlaşılamazsa bile gaz ve enerji konularında olsun anlaşın” dediğini ve dönemin her iki liderinin de buna onay verdiğini hatırlatan Soyer, Kıbrıs’ta çözümü en fazla tetikleyen sebebin enerji ve enerji yolları olduğunu ifade etti.

İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya gideceğinin söylendiğini hatırlatan Soyer, İsrail’in bu kaynağı Kıbrıs sorunu nedeniyle kullanmamasının söz konusu bile olmayacağını kaydederek, Mısır’ın da gazı olduğunu, Mısır’ın da gelecekte buna dahil olacağını ve çözüm olmazsa kaybedenin yine Kıbrıs Türk toplumu olacağını savundu.

Ortadoğu’daki vahşetin sebebinin de enerji kaynakları ve yolları üzerindeki hakimiyet kavgası olduğunu işaret eden Soyer, bu yönde adımlar atılmazsa bu yangının Kıbrıs bölgesini de sarabileceği üzerinde durdu.

Soyer, bu çerçevede Kıb-Tek’in geliştirilmesi ve enerji arzı güvenliği ve diğer unsurların değerlendirilmesi ve bir yol belirlenmesi gerektiğini kaydetti.