CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, bugün yapılan tartışmanın toplumda da yapıldığını, toplumda bir tepki oluştuğunu, toplumun geleceğine değerlerine sahip çıktığını ifade ederek, bu tartışmaların çok olumlu sağlıklı olduğunu söyledi.

Soyer, anlaşmanın iki ülke arasındaki dostluk ilişkisini geliştirmek için yapıldığını ancak içeriğinin böyle olup olmadığının tartışıldığını ifade ederek, örnek olarak “güzel, ciddi ve ihtiyaç olan” su projesi ile ilgili süren tartışmaları gösterdi.

“Dostluk ilişkisine” dayandırılarak getirilen koordinasyon ofisinin de dostluğu artırmak yerine zedelediğini savunan Soyer, bu anlaşmanın 5 yıllık olarak görüldüğünü, ancak sürekli olduğunu, çünkü içeriğine göre sürekliliği olduğunu söyledi.

Soyer, anlaşmanın onaylanmasının ardından değiştirilmesinin de çok zor olacağına işaret etti.

Anlaşmanın iki ülke sporcularının spor müsabakası yapması veya ülke sporcularının Türkiye’deki yarışmalara katılmasının önünü açmadığını, sadece Türkiye’nin spora mali katkı yapması için bu anlaşmanın ortaya çıktığını ifade eden Soyer, ülkede hiçbir alanda yatırım için gerekli araştırmaların yapılmadığını söyledi, örneğin üniversite, yurt gibi yatırımların neye göre izinlendirildiğini sordu.

Anlaşmanın ülkede birçok alanda sıkıntı yaratabileceğini dile getiren Soyer, Türkiye’nin de KKTC’nin manevi değerlerine hassas davranması gerektiğini, para ilişkisinden değil, dostluk ilişkisinden yürünmesi gerektiğini vurguladı.

Soyer, ofise neden diplomatik bir misyon yüklendiğini de sorarak, bu ofisin Türkiye ile ilişkilerde neyi getireceğini merak ettiğini belirtti, bu diplomatik misyonun büyükelçilik ve yardım heyeti ile ilişkisinin ne olacağını sordu.

Bu anlaşmaya yönelik eleştirilerin dikkate alınmasını ve bu yönde iktidarın bir erdem göstermesini isteyen Soyer, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilip güçlendirmesinin de bundan büyük yarar sağlayacağını söyledi.