Kamu İhale Yasa Tasarısı’nın genel görüşmesi sırasında yapılan konuşmaları yanıtlayan Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkan Vekili DP UG Milletvekili Hasan Taçoy, tasarının son zamanlarda hazırlanan en iyi tasarılardan biri ve ihaleler konusundaki tartışmalara son verecek bir tasarı olduğunu söyledi.

Taçoy, tasarıda belirtilen kurumların çıkacağı ihalelerde alınacak tüm kararların Merkezi İhale Komisyonu’na ulaştırılacağını; bu denli ince detayların da tasarıda yer aldığını söyledi. Hata ve eksiklerin de olabileceğinin akıllarda tutulması gerektiğini belirten Taçoy, MİK üyelerinin 3 yıllığına ve bir kez atanabileceğini kaydetti.

Hasan Taçoy, MİK dışında kurulacak ihale komisyonlarının (belediyelerin, üniversitelerin muhtarlıkların) bir kereye mahsus olacağını ve yapılacak başka ihaleler için farklı komisyonlar oluşturulacağını belirtti.

Taçoy, yasanın tüm maddelerinin bir buçuk aylık komite toplantılarında oylanmadan görüşüldüğünü; ikinci okumada tek tek okunup kelime kelime düşünülerek hazırlandığını söyledi.

“Yasa bence son zamanlarda hazırlanan en iyi yasalardan biri haline getirilmiştir” diyen Taçoy, tartışmalara son verecek bir yasa olduğunu vurguladı. 
Hasan Taçoy, tasarı uyarınca, bütçe kalemi olmayan bir yatırım için ihale açılamayacağını kaydetti. Komite Başkan Vekili Hasan Taçoy, tasarıda tüm ihale süreçlerinin detaylı şekilde yer aldığını anlattı.

Merkezi İhale Komisyonu’nun teşkilat yasasının hazırlanabilmesi için yürürlüğe girişin 1 Ocak 2017 olarak öngörüldüğünü anlatan Taçoy, madde madde görüşülme sırasında bu tarihin öne alınması için öneri sunacaklarını açıkladı.

Taçoy, tüzüklerin de aynı sürede çıkması için öneri sunacaklarını bildirdi.

SOYER: “YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ İÇİN 15 KASIM 2016’YI ÖNERECEĞİZ”

Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de konuşmasında, insanlık düşmanı terör olaylarını kınadı ve asla gündeme gelmemesini diledi.

Soyer, tasarıdaki sehven yapılmış hatalar için değişiklik önerileri sunacaklarını belirtti.

Tasarıdaki tanımlara “idari şartname” eklemesi yapılacağını kaydeden Ferdi Sabit Soyer, tasarının hangi kurumları kapsadığıyla ilgili de bilgi verdi. Soyer, devletin tüm ilgili birimleri, KİT’leri, bakanlıklara bağlı döner sermayeli kurumları ve yasayla kurulmuş Elektrik Kurumu gibi kurumların da tasarının kapsamında yer aldığını anlattı.

Ferdi Sabit Soyer, madde madde görüşülme sırasında sunacakları diğer değişiklikler hakkında da bilgi verdi.

Merkezi İhale Komisyonu’nun görevinin çok ağır olacağını vurgulayan Soyer, tüm bilgilerin data bankta biriktirileceğini söyledi.

Kurumsallaşmanın önemli olduğunu ifade eden Ferdi Sabit Soyer, pek çok tüzük gerektiren noktanın komisyonun görev alanlarına dahil edildiğini, teknik konularda ise tüzükler hazırlanacağını belirtti.

Soyer, Meclis’in kendi inisiyatifi dışında bazı kurumların duhulü olacağını kaydederek, MİK’in teşkilat yasası konusunda bir çalışmanın sürdüğünü ancak Meclis’ten geçme sürecinden sonra atama yapılacağını, bunun da Kamu Hizmeti Komisyonu’nca yapılacağını; o yüzden 1 Ocak 2017 tarihinin bu süre düşünülerek belirlendiğini anlattı.

Soyer, yürürlüğe girişi 15 Kasım 2016 olarak değiştirmek için öneri sunacaklarını; yasayla tüzüklerin yürürlüğe girişinin de yeknesaklaşacağını bildirdi.

Ferdi Sabit Soyer,  MİK’teki üyelerin 3 yıllığına atandığını, hükümetlerin değişmesiyle görevden alınmadıklarını; bu süre öncesinde ancak yolsuzluk halinde görevden alınabildiğini kaydederek, komisyonun siyasi otoritenin tahakkümü altında olmadığını söyledi.

Soyer’in ardından Maliye Bakanı Birikim Özgür söz aldı.