K. T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, “sözde oluşturulan bir yapı kooperatifiyle gizli bir şekilde imzalanan protokol kapsamında sanayi bölgesi inşa edilmesi projesi konusunda” esnafı uyararak,  hükümeti de bu yasadışılığı kamuoyuna açıklamaya davet etti.

K. T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, esnaf ve zanaatkarlıkla yakından ve uzaktan alakası olmayan kişiler üzerinden “Esnaf ve Sanaatkarlar Yapı Kooperatifi” ismiyle sözde bir yapı kooperatifi oluşturularak, gizli yapılan bir protokolle 40 dönümlük arazinin sanayi bölgesi inşası için verildiğini iddia etti.

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden de sorumlu Bakan Menteş Gündüz’ün görev yaptığı birkaç aylık sürede gizli gizli yapılan bu protokolün ellerine geçtiğini savunan Kanber, tahsis edilen bu 40 dönümlük arazi üzerinde Lefkoşa Surlariçi’ndeki imalathaneler, tamirhaneler ve atölyelerin taşınması iddiasıyla bina inşa edilmesinin planlanmakta olduğunu belirtti.

Bu projenin yasa dışı olduğuna dikkat çeken Kanber: “esnaf ve zanaatkarlarımıza uyarı görevimizi yerine getirmek istiyoruz;  kurumsal hiçbir özelliği olmayanların çağrı ve oyunlarına gelmesinler” diye konuştu.

Kanber, birçok esnafın isim benzerliğinden ötürü kendilerini ve odayı arayarak hak sahibi olmak için para yatırmayı istediğini, hatta belki de aralarında para yatırarak mağduriyet yaşayan esnafın dahi olabileceğini ileri sürdü.

KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, “Bu kadarının fazla olduğunu, genelde bu ülkenin esnaf ve zanaatkarı, özelde ise Oda üzerinde kaçtır oynanan bu oyunların rezaletin de ötesine geçtiğini” söyledi.

Kanber, hükümet edenlere seslenerek,  “Protokolün yasal olmadığı, geçmişte yapılmış olan bu yasa dışı uygulamanın Ekonomi Bakanlığı tarafından iptal edildiği bilgisinin bizlere ulaşmış olması yeterli değildir. Bu protokolün iptal edildiğinin Bakanlık tarafından kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Gerçekten yeter, gereğinin yapılmaması halinde doğacak olan her anlamdaki sonuçlar bugünkü yöneticilerin de omzunda olacaktır. Geçmişte yapılanların hesabı sorulmadan bir yere ulaşılamaz” dedi.

Kanber açıklamasının sonunda, “Bu imzacıların, 1993’ten beri yasası olan bir kuruluş olarak K. T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’ndan haberdar olmama ihtimalleri var mı? esnaf ve zanaatkarların yasal temsilcisi olan bir kurum olarak yürüttüğü çalışmalar, üstlendiği projeler bilindiği halde tekrar tekrar nedir bu yapılanlar? Artık bir yerlerden bunun izahının gelmesini talep etme hakkımız doğmadı mı?” diye sorarak bu yasadışılığa neden olanlardan ve imza atanlardan konuyla ilgili açıklama istedi.