Fileleftheros gazetesi, “MEB İçin Sahil Koruma Hazırlığında… Dört Bakanlık İçin Koordinasyon Kurumu Gerekli” başlıklarıyla verdiği haberinde, arama ve kurtarmayla ilgili tüm birimleri koordine edecek birleşik sivil koruma kurumunun oluşturulması yönünde hazırlık yapıldığını belirtti.

Gazete, bu çerçevede, esas ilgi alanı sözde “MEB” ve kıyıların gözetimi-korunması olan Sahil Koruma birimi oluşturulacağını aktardı.

Gazeteye konuşan iki Rum bakan, arama, kurtarma ve yangın söndürmeyle ilgilenen tüm kurumların koordine içerisinde olmasının gerekliliğine işaret ederek, bu konularla dört bakanlığın kurumlarının ilgilendiğini ve ortak bir koordinasyon olmadığını belirtti.

Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, konunun Bakanlık Komitesi’nin gündemine getirildiğini ve bakanlığının bugünkü düzeni değiştirme inisiyatifi üstlendiğini söyledi.

Gerek yangınların söndürülmesindeki koordinasyon, gerekse arama kurtarma alanında belirli sorunlar gözlemlendiğini; bu nedenle de konuya müdahil tüm kurumların daha iyi neticeler alınması amacıyla ortak bir koordinatörün olacağı bir birimde toplanması gerektiğini anlatan Hasikos, sözde “MEB”in de gözetilmesi gerektiğine de işaret ederek, yetkili hizmetlerin bir şemsiye altında olması gerektiği üzerinde durdu.

Hasikos, şu anda Savunma Bakanlığı’nın, polisin hava, liman ve itfaiye birimlerinin, Balıkçılık Birimi’nin, Orman Dairesi’nin ve ilçelerin arama kurtarma aracına sahip olduğunu belirtti.

Sahil Koruma oluşturulması konusunun görüşüldüğünü ve hava birimi ile liman polisinin birleştirilmesi ihtimalinin incelenmesi için bir çalışma hazırlaması yönünde talimat verildiğini kaydeden gazete, konunun bir ay içerisinde Bakanlık Komitesi’nde görüşülmesi ve kararlar alınması amacıyla diğer birimlerin de ilgili araştırmalar yapacağını aktardı.

Habere göre Nikolau, gerek arama ve kurtarma, gerekse sözde “MEB”in gözetimi için var olan araçların iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.