Standard & Poor's, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Körfez ülkelerinde bulunan bazı şirketlerin faaliyet ve yatırım ortamında zorluk yaşayabileceğini belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) Bölgesi Kurumsal ve Altyapı Raporu'nu açıkladı. Raporda petrol fiyatları Haziran 2014'den bu yana yüzde elliden daha fazla oranda düştüğü, bunun sonucu olarak Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerinde nispeten düşük ekonomik büyüme ve kurumsal-altyapı sektörleri için daha zayıf bir çalışma ortamı beklendiği ve bu durumun büyük ölçüde hükümet harcamalarından kaynaklandığı vurgulandı.

"DUBAİ EMLAK PİYASASI BASKI ALTINDA"

Standard & Poor's'un hazırladığı raporda "Kurumsal ve altyapı ihracı yıllık yüzde 58 oranda 7 milyar dolara düşerek, zayıflayan ekonomik iklimi ve devam etmesi beklenen yüksek fiyatlandırma ile kredi döngüsünde potansiyel bir dönüm noktasını yansıtmaktadır. Dubai emlak piyasası, konut fiyatlarında 2015 yılında yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 20 arasında düşüş beklendiğinden baskı altında bulunmaktadır" denildi.

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerinde ortaya çıkan bütçe açıkları, Bahreyn, Umman ve BAE enerji sübvansiyonlarında azalmaya neden olduğu belirtilen raporda, Standard& Poor's hükümetlerin ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla yatırım bütçelerini korumakta olduğunu belirtildi.

Rapora göre; büyük kamu sektörü altyapı projeleri hala devam edildiği belirtilerek ancak petrol fiyatları mevcut seviyelerde kalmaya devam ettikçe, bu projelerin ertelenme ve iptal edilme durumunun artacağı vurgulandı.