Koruçam Köyü’nde bulunan 16. yüzyıldan kalma St. George Kilisesi’nde Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından yürütülen restorasyon çalışması sona erdi.

Avrupa Birliği’nin finanse ettiği çalışmaların sona ermesiyle bugün Koruçam’da bir etkinlik düzenlendi.

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nden verilen bilgiye göre, etkinliğe Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Teknik Komiteler Sorumlusu Meltem Onurkan Samani, BM Barış Gücü  Misyon Şefi Liza Buttenheim, AB ülkelerinden bazı büyükelçileri, Kültürel Miras Teknik Komitesi Eş Başkanları Ali Tuncay ve Takis Hadjidemetriou ile Maronitler katıldı.

TUNCAY

Kültürel Miras Teknik Komitesi Eş Başkanı Ali Tuncay etkinlikte yaptığı konuşmada, Ada üzerindeki tüm medeniyetlerin eserlerinin, ortak kültürel miras ve ortak zenginliğin parçası olduğunu vurguladı.

Tuncay, “Kültürel Miras Teknik Komitesi, bize, birlikte çalışabilmemiz ve birlikte üretebilmemiz durumunda verimli olacağımızı, birbirimize empoze etmeden, avantaj sağlamaya çalışmadan, saygı, eşitlik karşılıklı güven temelinde çalışarak Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak çalışmalar yapabileceğimizi gösterdi”  dedi.

Tuncay, oluşturdukları işbirliği ortamının Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak şekilde diğer alanlara da yayılmasını diledi.

Tuncay ayrıca tarihi Maronit Arapçasını kullanarak köy sakinlerine, tüm insanların aynı tanrı tarafından yaratıldığını ve aynı tanrıya ibadet ettiğini ifade ettikten sonra restorasyonu yapılan bu kilisede barış ve işbirliği için dua etmelerini istedi.

1447510526.jpg

KARİS

Teknik Komite üyesi Maronit asıllı Ioannis Karis da, konuşmasında, sadece taşları tamir etmediklerini, Teknik Komitede yapılan çalışmaların geçmişle gelecek arasındaki bağı yeniden oluşturduğunu ifade etti.

Karis, bugüne kadar Teknik Komite çerçevesinde 25 restorasyon projesinin tamamlanma aşamasına geldiğini, bunun en son örneğinin Koruçam’daki St. George Kilisesi olduğunu ve birçok projenin de hazırlanmakta olduğunu belirtti.

ZENNARO

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı-Gelecek İçin Ortaklık sorumlusu Tiziana Zennaro da, restorasyonun 190,000 Euroya mal olduğunu ifade ederek, St. George Kilisesi’nde yapılan teknik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

FORESTİ

AB Destek Ofisi Sorumlusu Michela Foresti de konuşmasında, farklılıklara saygının Avrupa Birliği’nin en önemli değerlerinden biri olduğunu ifade etti.

Foresti, Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesindeki çalışmaların farklılıklara saygı, diyalog, anlayış, dostluk ve uzlaşının en güzel örneklerinden birini temsil ettiğini ve çalışmalarına verdikleri desteğin devam edeceğini belirtti.

1447510528.jpg

SOUEIF

Maronitlerin Başpiskoposu Youssef Soueif  de,  Paris’te gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasını istedi.

Saygı duruşundan sonra söz alan Soueif, bölgenin bir kan ve şiddet çemberi içerisinde olduğunu belirterek, kilise ve camilerin sadece insanların ibadet ettikleri bir yer değil, aynı zamanda barış, işbirliği ve dostluk ortamının yeşerdiği bir yer olması gerektiğini ve adada yaşamakta olan herkesin güzel bir gelecek için çalışmasını diledi.

Kıbrıs sorununda varılacak bir çözümün aynı zamanda çatışma yaşanmakta olan Orta Doğu bölgesine de örnek olacağını belirten Soueif, Gürpınar Köyü’nde bulunan tarihi Ayia Marina Kilisesi’nin restorasyonunun hayata geçirilmesi için alınan karara destek veren herkese teşekkür etti.

Konuşmalardan sonra Maronit çocuklardan oluşan çocuk korosunun müzik dinletisi ile resepsiyon  yer aldı.