Lefke Yöresi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörlüğü (STÖK) , Çevre Bakanlığı’nı, Lefke merkezinde maden çıkarma çalışmalarına onay vermeyen halkın değil, maden arayacak şirketin safında olmakla suçladı. Lefke STÖK açıklamasında, madencilik macerasına onay verilmeyeceği yinelendi.

Çevre Bakanlığı’nın dün gece İyi İdare Yasası çerçevesinde bölge halkını bilgilendirmek amacıyla düzenlediği toplantıyı, halkın tüm ısrarına rağmen, şirketin talebi doğrultusunda ertelemek istemesini eleştiren koordinatörlük, “Tutumuyla şimdiden halkın değil Güriş’in safında olduğunu gösterdi... Madencilik faaliyeti esnasında oluşacak olumsuzluklarda Bakanlık kimin saflarında olacağını şimdiden belirlemiş oldu” ifadesini kullandı.

“İZİN NİSAN 2013’TE VERİLDİ”

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, Lefke Yöresi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörlüğü adına yaptığı açıklamada,  Türkiye’de kayıtlı GÜRİŞ isimli holding veya buradaki uzantı şirketi Santral Madencilik Ltd.’in, Bakanlar Kurulu kararıyla Nisan 2013’te KKTC’nin batı bölgesinde maden arama izni aldığını ve 2 yıl boyunca Lefke yöresinde yeraltı etüdü yaptığı belirtildi.

Açıklamada, sözkonusu şirketin Lefke merkezde maden çıkarma izni talebi üzerine, Lefke’de oturan vatandaşlara bilgi verme toplantısı düzenleyen Çevre Bakanlığı’nın, anılan şirketin talebi üzerine toplantıyı 3 veya 4 ay sonraki bir tarihe ertelediğini ancak halkı toplantı saatinden önce bilgilendirme zahmetinde bulunmadığına işaret edildi.

“MÜSTEŞAR SALONU TERK ETTİ”

Şirketin bu talebini halka okuyan Çevre Bakanlığı Müsteşarı Bülent Arkın’ın, toplantının devam etmesini isteyen vatandaşların tüm ısrarlarına rağmen toplantı salonunu terk ettiğine işaret edilen açıklamada, “Çevre Bakanlığı yukarıya aktarılan  tutumuyla şimdiden halkın değil Güriş’in safında olduğunu gösterdi. Çevre Bakanlığı halkın sorularına cevap vermeden toplantıyı bitirme çalışması tek taraflı bir tutum olarak algılandı” denildi.

“ZAMAN ZAMAN GERGİN ANLAR YAŞANDI ANCAK HERKES DÜŞÜNCELERİNİ AKTARDI”

Açıklamada, bakanlığın iptal kararına rağmen toplantıyı başlatan sivil toplum örgütlerinin, zaman zaman gergin anlar yaşanmasına rağmen maden konusunun tartışılmasını sağladığına işaret edildi.

Toplantının, konuşmak isteyen her katılımcının  konuşma yapmasına imkan sağlanarak yaklaşık 2 saat devam ettiği kaydedilen açıklama, “Demokratik bir ortam yaratılarak herkesin söz alarak konuşmasını ve düşüncelerini katılımcılara aktarması sağlandı. Demokratik bir sürecin yaşanması, toplantının başında oluşan gerginliğin ortadan kalkmasına neden oldu” dedi.

“2 YIL ÖNCE MADENCİLİK MACERASINA ONAY VERMEYECEĞİMİZİ BELİRTTİK”

Lefke Yöresi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörlüğü açıklaması şöyle devam etti:

“Söz alan konuşmacılar ve Sivil Toplum Örgütleri Temsilcileri, Güriş yetkililerine 2 yıl öncesinde ilk görüşmelerde Lefke halkının yeni bir madencilik macerasına olur ve onay vermeyeceğini belirttiklerini vurguladılar.”

Açıklamada, genç katılımcıların, konu ile ilgili daha çok bilgilendirilme talebin doğrultusunda benzer toplantıların devam edeceğini belirtildi.

CMC’NİN YAŞATTIĞI YIKIM VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ GÜNDEME GETİRİLDİ

Söz alan konuşmacıların CMC Maden Şirketi’nin Lefke yöresi ve halkına yaşattığı yıkım ve yarattığı çevre kirliliğini tekrar tekrar gündeme getirdiğine işaret edilen açıklamada, “Konuşmacılar, Lefke’nin bundan sonra Eğitim, Turizm, Tarımla ve bölgeye yapılacak yeni bir limanla yoluna devam edeceğini ve bölgede kesinlikle yeni bir madencilik ve kirli yatırım  istemediklerini belirttiler”

Açıklamanın sonunda “Lefke Bölgesi Sivil Toplum örgütleri olarak, Bakanlığın tek taraflı ve olumsuz tutumunu , toplantının değerlendirmesini yapmak,  GÜRİŞ firmasının hedefine ulaşmak için halkı bölerek, birbirine düşürme provokasyonlarını başarısız kılmak için , ayrıca  bundan sonraki çalışma ve eylem programını oluşturmak için acilen toplanacaktır” denildi.