"Şu anda en yüksek meydan vergisi Kıbrıs'ta"

Züleyha KARAMAN

Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, uçtukları meydanlardaki en yüksek vergilerin Ercan Havalimanı’nda olduğunu ifade ederek, KKTC’de, “en çok misafiri getiren havayoluna ‘git’ dedirten problemler” yaşadıklarını söyledi.

Pegasus KKTC'ye seferlere başlamasının 10. yılı nedeniyle, önceki akşam Lefkoşa Merit otelde resepsiyon ve akşam yemeği verdi. Resepsiyona  Meclis Başkan'ı Sibel Siber, Blaştırma bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Dışişleri Bakanı Emine Çolak da katıldı.

Ali Sabancı, resepsiyonda yaptığı konuşmada, geçirdiği kalp krizi sonucu  hayatını kaybeden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan'ı Mustafa Koç'un ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirterek, Koç ailesine başsağlığı diledi. Sabancı, KKTC'ye taşınan yolcuların yarısının Pegasus'un taşıdığını belirtti. Sabancı, Ercan Havalimanı'nın en pahalı hava limanı olduğunu ifade ederek alan vergilerinin yüksek olduğunu kaydetti.


 Kıbrıs’ta sorunları olduğunu dile getiren Ali Sabancı,“Burada majör problemlerimiz var. Öyle problemler ki, buraya yüzde elli misafiri getiren havayoluna ‘git’ dedirten problemler var” dedi.

 “VERGİLER YÜKSEK”

KKTC’de vergilerin yüksekliğine işaret eden Ali Sabancı, şöyle konuştu:

“Şuanda uçtuğumuz meydanlar arasında en yüksek misafir vergilerinden biri Kıbrıs’ta. Niye, çünkü bu hava meydanı bir gelir kapısı sanılıyor. Verdik üç sene evvel ihale ile birimize şu kadar para vereceğini taahhüt etti daha bir kuruş yok. Bunun üzerine misafir vergileri artıyor. Demek ki hava yolları da bir ekmek kapısı gider.  Halbuki misafirler buraya 80-90 TL’den uçuyor, esas gelir kapısı bu misafiri buraya ucuz getirebilip, burada yemek yemesini, burada alışveriş yapmasını, kumar oynamasını sağlamak. Yoksa adam Antalya’ya,  Bodrum’a gider.  Dolayısıyla gelir kapılarını doğru tespit etmek lazım. 2017’de bu belli olacak, gelir kapısı yürüyor mu, yürüyor mu. İnşallah yürür.”

Sabancı, üç uçakla operasyon yaptıklarını, uçak sayınsın artırılabileceğini ancak, KKTC’nin pahalı bir destinasyon olduğunu kaydetti.

Pegasus Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Sertaç Haybat da, "Kıbrıs'a uçan misafirlerin yüzde 42'si Pegasus'la uçuyor. Haftalık 101 sefer ile KKTC'yi 86 noktaya bağlıyoruz. 3 uçak kapasitesi ile Kıbrıs'a uçuyoruz. Pegasus ne Zaman uçak kapasitesini artırsa Kıbrıs'ın yolcu kapasitelinde zıplama oluyor" dedi.


Gecede KKTC genelinde en çok Pegasus bileti satan bayilere plaket verildi.