Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, New York’ta bir araya geldiği Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile güzel ve içerikli bir sohbet gerçekleştirdiklerini belirterek, “Görüşmede Ban’ın ekibi de hazır bulundu. Kendi durumumuzu aktarabilecek ortamın yaratılmasıyla Kıbrıs’la, görüşmelerle ve Eide’nin gelişiyle ortaya çıkan tutumla ilgili görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

New York’ta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla da bir araya geldiklerini belirten Eroğlu, “Bu gibi temaslarda güncel konuları tartışmak, masaya koymak, görüşleri aktarmak her zaman yararlı olmaktadır. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve New York’taki heyetiyle tekrar bir araya gelmek, Kıbrıs konusunu istişare etmek bizim için fevkalade yararlı olmuştur” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, New York’taki temaslarını tamamlamasının ardından bu sabah KKTC’ye geldi.

Ercan Havaalanı’nda basına değerlendirmelerde bulunan Eroğlu, bir basın mensubunun Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili sorusu üzerine, “Henüz adaylığımı açıklamadım. Şu anda müzakerelerin 3’üncü safhaya taşındığı dikkate alınırsa benim daha ziyade müzakerelere konsantre olmam gerekiyor. Şu anda seçimi düşünecek noktada değilim. Sayın Eide’nin gelişiyle müzakerelerin süratlenme umudu vardır. Görünüş o. Ekibimizle çalışmalarımızı yoğunlaştırmam gerek, dolayısıyla cumhurbaşkanlığı seçimini düşünmüyorum. Günü geldiğinde kararımı verirsem zaten bu halkımdan gizli olmayacak” diye konuştu.

“COLUMBIA ÜNİVERSİTESİ’NDEKİ KONFERANS YAPILAMADI, RUM TARAFININ BASKISI OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUM”

Konuşmasına New York’taki Columbia Üniversitesi’nde bir konferansları olacağını anımsatarak başlayan Eroğlu, üniversite yönetiminin “güvenliği sağlayamayacağız” mesajıyla konferansın gerçekleşmesini istemediğini kaydetti.

Süreçle ilgili bilgi veren, üniversite öğrencilerden davet aldıklarını ve buna olumlu yanıt verdiklerini ifade eden Eroğlu, “Okul idaresi bize güvenliği sağlayamayacağı mesajını verdi. Yine Rum tarafının baskısı olduğunu tahmin ediyorum. Hem müzakerelerin sürdüğü bir anlaşma arayışı içindeyiz hem de bu gibi olaylarda bile dış temsilciklerini harekete geçirip bizim bazı hareketlerimizi engellemeye çalışmaktadırlar. Bana göre bu doğru bir hareket değil” diye konuştu.

“MÜHİM OLAN BU MESAJIN ARKASINDA KİMLERİN OLDUĞUDUR”

Eroğlu şöyle devam etti:

“Üniversite tabi ki ‘Rum tarafından bir baskı aldık’ şeklide mesaj vermiş değil, sadece ‘güvenliği sağlayamayacakları’ mesajıyla bu konferansın olmamasını istemişlerdir. Mühim olan, vermeye çalıştıkları mesajın arkasında kimlerin olduğudur. Biliyorsunuz onlar da, her zaman Rum tarafı oluyor.”

“BAZI ADIMLARIN GENEL SEKRETER’İN DE BULUNACAĞI ZİRVEDE ATILMASI GEREK”

Cenevre zirvesi konusuna da değinen Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Cenevre’de olmasının da dikkate alınmasıyla bir zirveye ihtiyaç olduğunu dile getirdiklerini belirti.

Eroğlu şunları kaydetti:

“Eide’nin gelişinden, son liderler toplantısında yapmış olduğumuz sonuç açıklamasından sonra bazı adımların Genel Sekreter’in de bulunacağı bir zirvede atılması gerektiğini ön plana çıkararak böyle bir önerimiz oldu. Henüz bir tarih vermiş olmamakla birlikte ihtimal dışında değildir.”

“KIBRIS SORUNUNU, MÜZAKERELERİ VE GELECEĞİ TARTIŞMA FIRSATI BULDUK”

New York’taki temasları konusunda bilgi vermeye devam eden Eroğlu, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilen ile yemekte Erdoğan’la aynı masada oturduklarını ve sohbet etme fırsatı bulduklarını kaydetti.

TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun kendilerine bir yemek verdiğini de anlatan Derviş Eroğlu, Bakan’ın ekibinin de yemekte hazır bulunduğunu kaydederek, “Kıbrıs sorununu, müzakereleri ve geleceği tartışma fırsatı bulduk” dedi.

Eroğlu, “Bu gibi temaslarda güncel konuları tartışmak, masaya koymak, görüşleri aktarmak her zaman yararlı olmaktır. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve New York’taki heyetiyle birlikte tekrar bir araya gelmek, Kıbrıs konusunu istişare etmek bizim için fevkalade yararlı olmuştur” ifadesine yer verdi.

“İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI GENEL SEKRETERİ’NİN VERDİĞİ MESAJLAR OLUMLU”

Pakistan Dışişleri Bakanı’nın yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı yeni Genel Sekreteri’yle sohbet etme fırsatı bulduğunu kaydeden Eroğlu şunları dile getirdi:

“Biliyorsunuz İslam İşbirliği Teşkilatı’nda Kıbrıs konusunda zaman zaman farklı sesler çıkıyor. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın yeni Genel Sekreteri gayet samimi. Kıbrıs konusunu yeni yeni öğreniyor ama bize verdiği mesajlar gelecek açısından ümitli olmamızı gerektiriyor.”

Eroğlu, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

“RUMLARIN ÇOK AŞIRI İSTEKLERİ VAR”

“Zirvede hangi adımların atılmasını düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine Eroğlu şunları söyledi:

“Burada yapacağımız müzakerede, görüşler ortaya çıkacak, tavırlar belirlenecek ve uzlaşmaya yakın olur muyuz, olmaz mıyız onu göreceğiz. Uzlaşmaya yakın olmasak bile bir de Genel Sekreter’in başkanlığında yapılacak toplantıda Genel Sekreter tarafların ortaya koyacağı görüşleri direkt olarak işitecek, kendisinin de düşüncelerini o masaya aksettirmesi tabi ki önemli. Rumların çok aşırı istekleri vardır. O isteklerle bizim masaya koyduğumuz görüşleri tartıştırmak ve bir ortak noktada buluşmak mümkün değildir. Köprü kurucu önerilerle yakınlaşmayı nasıl sağlayabiliriz onu tartışacağız.”

“ŞU ANDA SEÇİMİ DÜŞÜNECEK NOKTADA DEĞİLİM”

Öte yandan Eroğlu, bir soru üzerine 2015 Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylığını henüz açıklamadığını kaydetti.

Eroğlu, “Şu anda müzakerelerin 3’üncü safhaya taşındığı dikkate alınırsa benim daha ziyade müzakerelere konsantre olmam gerekiyor. Şu anda seçimi düşünecek noktada değilim. Sayın Eide’nin gelişiyle müzakerelerin süratlenme umudu vardır. Görünüş o. Benim daha ziyade masaya koyduğumuz öneriler, Rumların masaya koyduğu öneriler, bunlarla ilgili çalışmalarımızı ekibimizle birlikte yoğunlaştırmak, dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı seçimini düşünmüyorum. Günü geldiğinde kararımı verirsem bu halkımdan gizli olmayacak” dedi.

Eroğlu’nun New York temaslarını değerlendirdiği Ercan’daki basın toplantısında Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Sunat Atun, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Sekreteri Hasan Taçoy, DP-UG Milletvekili Özdemir Berova da hazır bulundu.