Duygu Alan

Türkiye’den gelen su, Beyarmudu, Çayönü ve Güvercinlik’te olduğu gibi Türkmenköy’de de ana depoya ulaştı. Ancak köyün ana su deposu, bir vatandaşın mülkiyeti içerisinde ve mal sahibinin elinde mülkiyetine girilemeyeceğine dair ara emri var.

Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nin emrine göre, söz konusu mülkiyette girilemez, içerisinde inşaat yapılamaz, dolgu malzemesi koyulamaz, herhangi bir kazı veya inşaat yapılamaz, herhangi bir altyapı faaliyeti yapılamaz, büz veya boru çekilemez.

Ara emri nedeni ile depodan şebekeye bağlantı hattı yapılmasını engelliyor, depodaki tonlarca içilebilir su kullanılamıyor.

Sıkıntı büyük

KKTC Su Temin Projesi kapsamında Beyarmudu’nda, Çayönünde ve Güvercinlik’te halk bol suya kavuşmanın sevincini yaşarken Türkmenköy’de mevcut su kaynakları ile idare edilmeye çalışılıyor.

Tarlaların ekim dönemi olması sebebi ile zaten kıt olan su kaynakları, ihtiyacı karşılamaya yetmiyor.

Mevcut kaynaklardan sağlanan su, Türkmenköy’de 5’er saatten dönüşümlü olarak veriliyor.

Köylü isyan ediyor

Türkmenköy’de uzun süredir devam eden su sorunu köy halkını isyan noktasına getirdi.

Havadis’e konuşan halk, “Kuraklık nedeni ile yer altı kaynakları kış aylarında yeterince beslenemedi, yaz boyunca ciddi susuzluk yaşadık. Türkiye’den gelen su, depolara ulaşınca tam bol suya kavuşacağız derken bu kez de köyün ana deposunun özel mülkiyet içerisinde olduğu ortaya çıktı. Mülk sahibi arazisine müdahale edilmesine müsaade etmedi, olan yine bize oldu” diye sitem etti.

Tarlaların ekim dönemi olduğundan Türkmenköy’de şuanda her zamankinden daha fazla suya ihtiyaç duyulduğunu kaydeden köy halkı, yetkililere çağrıda bulunarak sorunun bir an önce çözümlenmesini istedi.

ara-emri-576x1024.jpg

Edip: Sorun birkaç haftaya kadar çözümlenecek

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Türkmenköy’de ana su deposunun özel mülk içerisinde yer aldığını ve mahkeme emri gereği, özel mülke müdahale edilemediğini kaydetti.

Edip, konunun İskan Komisyonu’na götürüldüğünü, Türkmenköy’deki su sıkıntısının birkaç hafta içerisinde çözümleneceğini söyledi.

İlker Edip, sorun çözümleninceye kadar Türkmenköy’e mevcut su kaynaklarından 5’er saatten dönüşümlü olarak su verilmeye devam edileceğini dile getirdi.

Edip, şunları söyledi: “Türkiye’den gelen su,  Türkmenköy’ün ana deposuna ulaştı ama depodan dağılımı yapılamıyor. Çünkü köyün deposu bir vatandaşın mülkiyeti sınırlarında yer alıyor. Kaymakamlıktan yetkililer ve muhtar ile birlikte mülk sahibi ile konuyu görüştük ve ‘tapuyu getir, İçişleri Bakanlığı’na ve Tapu Dairesi’ne ibraz edelim, senin de mağdur olmayan şekilde sorunu çözelim’ teklifinde bulunduk. Mülk sahibi, o gün teklifimize olumlu yaklaştı ancak tapuyu getirmedi. Akabinde DSİ’ni ve KKTC Su Temin Projesi kapsamında altyapı çalışmalarını yürüten firmayı dava etti.

Mahkeme, söz konusu mülkiyet içerisinde hiçbir şekilde inşaat yapılamayacağı yönünde emir verdi. Bunun üzerine biz de ‘bu konuda ne yapabiliriz’ diye Tapu Dairesi’ne ve İçişleri Bakanlığı’na yazı yazdık. Konu şuanda İskan Komisyonu’nda ve sorun 15-20 güne kadar çözümlenecek.”

“İncirli ve Köprülü Kasım ayı ihalesinde”

İlker Edip, Türkiye’den gelen suyun İncirli ve Köprülü’de de dağıtımının yapılamadığını nedeninin ise altyapı eksikliği olduğunu belirtti.

Edip, “İncirli ve Köprülü dışında tüm köylerimizin ana depolarına ulaştı. İncirli ve Köprülü’de de suyun dağıtımı için gerekli olan altyapı çalışması en kısa zamanda yapılacak ve yılsonuna kadar iki köye de su gidecek” dedi.