Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Su Komitesi Başkanı Bektaş Göze, Bayrak Radyosu’nda canlı olarak yayınlanan “Günün Panoraması” programında, KKTC’deki su sorunu ve Türkiye’den gelen suyun kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Suyun bir insanlık hakkı olduğunu ve devletlerin bu önemli metayı vatandaşlarına 24 saat kullanılabilir ve fiyat olarak ödenebilir şekilde sağlamakla yükümlü olduğunu ifade eden Göze, KKTC’deki bugünkü durumun bu gerçeklerle örtüşmediğini belirtti.

Su kaynaklarının hızla tuzlanıp tükenmesine karşın, Türkiye’den getirilen suyun kullanıma verilememesinin düşündürücü olduğunu kaydeden Göze, sürecin bir an önce siyasetten arındırılarak belediyelerin de içinde yer alacağı özerk bir yapının yönetimine devredilmesi gerektiğini vurguladı.

Göze, su konusunda devam eden tartışmaları “yerinde ancak geç kalmış” olarak niteledi. Bektaş Göze, suyla ilgili fiyatlandırmanın en başından itibaren belli olduğunu ve bu faturayı da Kıbrıslı Türklerin ödeyeceğinin net ifadelerle anlaşma metninde yer aldığını anımsattı.