Başbakan Ömer Kalyoncu, önümüzdeki günlerde su konusuyla ilgili Türkiye Cumhuriyeti hükümet yetkilileri ile bir araya geleceklerini ve konuyla ilgili son noktayı koyacaklarını bildirdi.

Kalyoncu, Ercan Havalimanı’ndaki kontrolörlük konusu ile ilgili de; "Konuyu hükümet olarak devletin hukukçularıyla görüşmekteyiz. Konu sonuçlandığı zaman kamuoyuyla da paylaşacağız. Çoğu konuda herkesin emin olması gerekir" dedi.

Bakanlar Kurulu Başbakan Ömer Kalyoncu başkanlığında toplandı.
Başbakan Kalyoncu toplantı öncesinde basına yaptığı açıklamada, Türkiye'den ülkeye getirilen su ile Ercan Havalimanı konusundaki Ombudsman raporuna değindi.

Kalyoncu, Türkiye'den ülkeye getirilen su konusunda bir süredir kamuoyunu meşgul eden tartışmalar yaşandığını, vatandaşların hükümetin ne yaptığını sorguladığını ifade ederek, su konusunun sanıldığı gibi üstesinden kolay gelinecek bir iş olmadığını vurguladı.

Kalyoncu, ilk kez kamu özel ortaklığı şeklinde bir işlem yapılacağını ve suyun vatandaşa ulaştırılacağını belirterek, bu iş yapılırken de işin muhatabının belediyeler olduğunu ifade etti ve amacın vatandaşa bu suyun en ucuz ve en kaliteli şekilde ulaştırılması olduğunu kaydetti.

KKTC sınırları içerisinde de bu konuda sorumlunun belediyeler ve hükümet olduğunu belirten Başbakan Kalyoncu, dolayısıyla konunun "ince elenip sık dokunması kadar doğal bir şey olmadığını" dile getirdi.

Bir mektupla hükümetin su konusundaki son durumu Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine ulaştırdığını söyleyen Kalyoncu, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili Türkiye Cumhuriyeti hükümet yetkilileri ile de bir araya geleceklerini söyledi ve konuyla ilgili son noktayı koyacaklarını kaydetti.

Başbakan Ömer Kalyoncu, Ercan Havalimanı kontrolörlük işleriyle ilgili yayınlanan Ombudsman raporuna da değinerek, Ombudsman’ın bu konuda bir çıkışı olduğuna, bu çıkışa karşı da bazı karşılıklı açıklamalar olduğuna işaret etti ve herkesin bu konuya bir şekilde taraf olduğuna, işe "taraflar" gibi bakmaya başladığına dikkat çekti.

1453886601.jpg

Kalyoncu, bu konu gündeme geldiğinde bir açıklama yaptığını ve "Sorun böyle çözülmez, aslında (Ombudsman) hükümete bir yazı yazılmalıydı, kamuoyu önünde bu konunun tartışılması bizi rahatsız etmez ama usulüne uygun yapılması gerekir" dediğini, bunun üzerine de "Başbakan Ombudsman’a karşıdır" denildiğini kaydetti.

Kalyoncu, halbuki cümlesinin devamında "açıklıktan ve şeffaflıktan yanayız" dediğini ifade ederek, hiçbir şekilde devletin bir kuruşunun yanlış bir biçimde harcanmasını istemediklerini vurguladı.

Kalyoncu, "Yanlışlıklar yapılmaz mı, yapılabilir. Biz de konuyu hükümet olarak devletin hukukçularıyla görüşmekteyiz. Konu sonuçlandığı zaman kamuoyuyla da paylaşacağız. Çoğu konuda herkesin emin olması gerekir" dedi.

Hükümet olarak Başbakanlık Denetleme Kurulu’nu pek çok konu üzerine görevlendirdiklerini, en son da KIB-TEK'in ihaleleri ve yapılan işleriyle ilgili olarak görevlendirdiklerini ifade eden Kalyoncu, "Ama her attığımız adımı sonuç almadan basına duyurursak şov amaçlı bir iş haline dönüşmüş olur yaptığımız işler..." diye konuştu.

Başbakan Ömer Kalyoncu, Bakanlar Kurulu’nun önünde epey önergeler bulunduğuna da işaret ederek, Başbakanlık’ta başlatılan tadilat hakkında da bilgi verdi.

Kalyoncu, tadilattan dolayı gelecek hafta bakanlar kurulu toplantısının yapılamayabileceğini ifade ederek, tadilat kapsamında Başbakanlığın uzun yıllardır yaşanan ısı kaybı probleminin en az harcama ile çözülmesini hedeflediklerini söyledi.

1453888031.jpg