Suna Erden

Ankara’da suyun yönetimi konusunda, hükümetin hazırladığı ileri istişare önerileri görüşülürken, CTP Milletvekili Çağlar, “Uzlaşı çıkacağını düşünüyorum” dedi. 

“Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi' kapsamında deniz altından boruyla getirilen suyun yönetimi konusunda, KKTC tarafından hazırlanan ileri istişare önerileri dün Ankara'da görüşüldü. Suyun yönetimi konusundaki pürüzlerin giderilmesi için KKTC Hükümeti'ni temsilen Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, Ankara'da temaslarda bulundu. 

Tarafların uzlaşması halinde hükümetler arası anlaşma, imza aşamasına gelecek. Ankara’da üzerinde görüşülen metin, suyun yönetimi, Suyun İşletilmesi, Yap - İşlet - Devret (YİD) İhalesi, Suyun Fiyatlandırılması maddeleri başta olmak üzere 21 madde altında KKTC ve TC Hükümetlerinin alacağı görev ve sorumlulukları içeriyor. 

CTP Milletvekili Mehmet Çağlar, su yönetimi ile ilgili metnin CTP-UBP tarafından hazırlandığını, Ankara’ya gönderildiğini ifade ederek, su yönetimi ve denetiminin Kıbrıslı Türklerde olacağı şekliyle bir çalışma yapıldığını söyledi. 

Star Kıbrıs’a konuşan Çağlar, KKTC heyeti Ankara’ya gitmeden önce metnin gönderildiğini ifade ederek, “ KKTC hükümeti metni hazırladı ve görüşmeye gitti. Metin yüz de yüz kabul edilmemiş olabilir ancak tartışılabilir. Bizim olmazsa olmazlarımız bellidir. Su hayatidir yerine başka bir şey koyulamaz” dedi. 

"UZLAŞMAMAK İÇİN BİR NEDEN YOK"

Çağlar, Ankara’da üzerinde görüşülen metnin su yönetiminin Kıbrıslı Türklerde olacağı şekilde hazırlandığını ifade etti. Çağlar, metnin görüşme öncesi gönderildiğini ve TC yetkilileri tarafından kabul edildiğini ifade ederek, “Ebetteki Ankara’da metin üzerinde yeniden görüşme yapılacak ancak sonuç olarak uzlaşı çıkacağını düşünüyorum” dedi. 

Suyun hayati önem taşıdığını, stratejik önemi olduğunu kaydeden Çağlar, “Suyun yerine başka bir şey koyulamaz. Enerjide koyulabilir. Mesela alternatif enerji türleri ile hayata devam edilebilir ancak su öyle değildir” dedi. Çağlar, çok büyük öneme sahip ve yerine başka hiçbir şeyin koyulamayacağı su ile ilgili yönetimin halk adına KKTC hükümetinin elinde olması gerektiğini ifade etti. 

Çağlar, Türkiye’nin de kendi kendini yönetemeyen bir KKTC istemeyeceğini ifade ederek, “Türkiye ile ilişkilerimiz her zaman iyi olmuştur. Kıbrıs Türk Halkı’nın, Türkiye’den başka dayanabileceği başka bir ülke yoktur. Ancak Kıbrıs Türk halkı ekonomik olarak güçsüz diye her istenileni yapacak ortama sokulmaya çalışılmamalıdır” şeklinde konuştu. 

"KABLO İLE ELEKTİRİK İYİ ARAŞTIRILMALI"

Çağlar, su projenin maliyeti yüksek bir proje olduğunu, bu projede TC tarafından ödenen maliyetin Kıbrıs Türk Halkı tarafından geri ödeneceğini ifade etti. Çağlar, bu nedenle büyük projelerde iyi bir fizibilite çalışması yapılması gerektiğini dile getirerek, son günlerde sıkça dile getirilen Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi konusunun da etraflıca araştırılması gerektiğini vurguladı. 

Çağlar, “Kablo ile elektrik konusunda iyi araştırma yapmak gerekiyor. Yatırımın ne kadara mal olacağı, KKTC halkının maliyeti geri ödemede sorun yaşayıp yaşamayacağı göz önünde bulundurulmalı. Kablo ile elektrik getirilmesi halinde ne kadarının kullanılacağı, KKTC’deki elektrik üretimim ne kadar olacağı ele alınmalı ve ona göre adım atılmalıdır” şeklinde konuştu. 

Çağlar, kablo ile elektrik getirilmesi halinde Kıb-Tek’in enerji üretimim durmayacağını belirterek, “Kendi enerji kaynaklarımızı kaybetmeden, farklı kaynaklardan beslenmeliyiz” dedi. Çağlar, CTP olarak kablo ile elektrik getirilmesi konusunda araştırma çalışmaları yaptıklarını da sözlerine ekledi.