Pelin Yükselay

Anamur’dan gelen içilebilir kalitedeki su, KKTC hükümetlerinin ilgisizliği yüzünden aylardan beri denize akarken, Kuzey Kıbrıs’ın birçok bölgesi gibi turizm kenti Girne’nin de su konusunda şimdiden krize girdiği öğrenildi.   

Günlük ihtiyacı 550 ton olan Girne’ye, Su Dairesi tarafından 350-400 ton civarında su verildiğini belirten yetkililer, bu durumda ciddi önlemlerin gündeme geldiğini ifade ediyor.

Diyalog’a konuşan Girne Belediyesi Su İşleri Amiri Erdinç Akün, son 15 günden bu yana su sıkıntısının arttığını belirterek, vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Akün bazı bölgelere 3-4 günde bir su vermek zorunda kalıyoruz. Vatandaş şikayet ediyor ama yapacak birşey de yok”dedi.

Nüfus artıyor, su azalıyor

Bölgedeki yapılaşmaya paralel olarak nüfusun sürekli artması ve yazlıkçıların evlerine gelmeleriyle birlikte bu ihtiyacın arttığını belirten Akün, ‘ben bu koşullarda suda kesintiye gitmeyim de ne yapayım?’ diye sordu.

Akün, Türkiye’den suyun geldiğini ancak hala dağıtımın başlamadığını belirterek, bu süreçte, Girne’deki yapılaşmaların da artmasıyla beraber, daha fazla su sıkıntısıyla karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.

Özellikle son zamanlarda inşa edilen siteler için sıkıntı yaşadıklarını belirten Akün, bazı ilginç örnekler de verdi. Akün şöyle dedi:

“Şu an Girne’ye yeni bir site inşa ediliyor. Bu sitemizde yaklaşık 188 hane vardır. 188 haneye birer tonluk depo koysalar günlük 188 ton ek su ihtiyacı demektir. Genellikle 2’şer tonluk depo koyuyorlar ve 11 hane için fazladan 376 ton su demektir.  O zaman nasıl su vereceğiz bölgelere? Şimdi 3-4 günde bir su veriyoruz, o zaman 5-6 günde bir su vermek durumunda kalacağız.”

Su sıkıntısını aşmak adına belediye olarak uzun zamandır evlere ‘1 tonluk su deposu’ kuralını koyduklarını belirten Akün, buna rağmen sıkıntıyı aşamadıklarını dile getirdi.

Özellikle son günlerde artan bu sıkıntıyla ilgili yeni önlemler almaya çalıştıklarını da belirten Akün, kaçak su kullanan vatandaşları belirleyip, sularını keseceğini, böylece sıkıntıyı biraz da olsa hafifleteceğini sözlerine ekledi.

Akün, bunun yanında suyun daha verimli kullanılması ve tasarruf için, Girne halkına da çağrıda bulundu. 

Akün sözlerinin sonunda Girne’ye verilen suda azalma olmadığını, sadece Girne’nin su ihtiyacının arttığını belirterek, bu duruma bir çare bulunmasını istedi.