Su Platformu, Türkiye’den getirilen suyun “can suyu” olarak lanse edilmesine rağmen, “ölüm suyu” halini almaya başladığını savundu.

Platform bugün Başbakanlık önünde eylem düzenleyerek, KKTC-TC arasında su konusunda yapılan sözleşmeyi eleştirdi. Platform Sözcüsü ve Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı İrfan Çelik, Başbakanlık önünde yaptığı basın açıklamasında, su kuyularına sayaç takılmasıyla birlikte hiçbir çiftçinin su üzerinde kullanım hakkı olmayacağını, bunu kabul etmeyeceklerini söyledi.

Sözleşmenin 2. ve 7. maddelerinin “asla kabul edilemez” olduğunu savunan Çelik, “ekonomik ve sosyal alanlarda hiç kimsenin kabul edemeyeceği” sözleşmede suyun fiyatının dahi belirlenmediğinin görüldüğünü; bunun, Kıbrıs Türkü’nün yaşam hakkı ve ekonomik faaliyetlerinin tümünün yönetimi ve işletmesinin özel şirketin iki dudağı arasında olması anlamına geleceğini savundu.

1456310894.jpg

Çelik, ihaleye çıkılıp teklif verileceği belirtilen sözleşmede suyun hangi rakamlardan alınıp satılacağının belirtilmemesini eleştirirken, “Kıbrıs Türkünün yaşam ve üretim hakkını devretmeyeceğiz” diyerek, suyun halka kurumsal bir fiyattan, kâr içermeyecek şekilde iletilmesi gerektiğini anlattı.

Çelik, kendini düşünen politikacıların algısını reddettiklerini ve bugün Başbakanlık önündeki eylemin barışçıl bir eylem olduğunu ifade ederek, “yaşam hakkımızı elimizden aldılar” şeklinde konuştu.

Çelik bir soruya karşılık, eylemlerini sürdüreceklerini ve yeni eylem şekillerinin önümüzdeki hafta netleşeceğini söyledi.

Hayvancılar ve narenciyecilerle ayrı ayrı bir araya gelip toplantı yapacaklarını söyleyen Çelik, ev ev köy köy gezip suyun felsefesi ve sözleşmenin ne içerdiğini hakla paylaşmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Su Platformunu oluşturan örgüt ve siyasi partiler şunlar:

“BES, DEV-İŞ, KTAMS, TÜRK-SEN, EL-SEN, ZEY-BİR, BKP, YKP, DKP, TDP, BASIN-SEN, MAGEM, Mağusa İnsiyatifi, Bağımsızlık Yolu, FEMA, Toparlanıyoruz Hareketi, Elye Patates Üreticileri Birliği, Boran Kültür, Baraka, KTOEÖS, KOOP-SEN, KSP, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Lefkoşa Emekçiler İnsiyatifi, KTÖS, Biyologlar Derneği, GÜÇ-SEN, KTEZO, Mağusa Türk Genel İş, KT Narenciye Üreticileri Birliği, ÇAĞ-SEN, Doğu Güneydoğu Kültür Derneği, Yer Bilimleri Mühendisleri Odası.”

1456310895.jpg