Suna Erdem

Haftalardır süren su krizi dün akşam saatlerinde Başbakan Kalyoncu’nun Ankara ile uzlaşı olduğuna dair açıklaması ile bitti. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Başbakan Kalyoncu, su anlaşma metninde yapılan değişiklikle belediyelere hem Türkiye’den gelen su verilecek hem de alım garantisi verileceğini söyledi. 

Türkiye’den getirilen “Su yönetimi ve idaresi” ne yönelik anlaşma metninin CTP tarafından imzalanmaması üzerine yaşanan kriz ve UBP’nin Başbakana verdiği sürenin dün dolması nedeni ile diplomaside hareketli saatler yaşandı. 

Su anlaşmasına imza atılıp atılmayacağı merakla beklenirken Bakanlar Kurulu dün sabah saat 10.30 sıralarında Başbakan Ömer Kalyoncu başkanlığında toplandı. Ancak Başbakanın su anlaşması konusunda karar vermediğini, Türkiye ile görüşmek istediğini söylemesi ve süre talep etmesi üzerine kurul toplantısında gerginlik yaşandığı öğrenildi. Yaşanan gerginlikten dolayı kurul toplantısı 25 dakika sürdü. 

BAŞBAKANIN TÜRKEŞ KOZU 

Kısa süren toplantı sonrası açıklama yapan Başbakan Ömer Kalyoncu, Türkiye ile su konusundaki görüşmelerin devam edeceğini söyledi. Başbakan Kalyoncu bugün (dün) TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile telefonda görüşeceğini, metinde değişiklik talebinin olacağını ve son aşamaya gelindiğini ifade etti. Kalyoncu, “Son aşamaya geldik gibi görünüyor. Son bir girişim yapıyorum, sorunun bugün sonuçlanmasını umut ediyorum. ‘Su metninde” bir iki değişiklik talebimiz olacak, bu sorun çok uzadı, bugün çözüleceğini düşünüyorum.” dedi. 

UBP TOPLANDI, RESTİNİ ÇEKTİ 

Başbakanın karar vermemesi ve yeniden süre talep etmesi üzerine gözler bu kez UBP’ye çevrildi. Geçtiğimiz Cuma günü parti meclisi toplantısında CTP’ye son bir şans verdiğini duyuran UBP’nin atacağı adımlar merak konusu olurken akşam saatlerinde yazılı açıklama yapıldı. 

Bakanlar, genel sekreter ve genel başkan nezdinde bir toplantı yapan UBP, yaptığı açıklamada “Genel Başkan’ın partinin hükümetteki görevini yeniden değerlendirerek gerekli gördüğü adımları atacağı” belirtildi. Öte yandan elde edilen bilgilere göre UBP, dün aldığı kararla hükümeti sonlandırmaya karar verdi. UBP, bu kararını bugün basın toplantısı yaparak açıklama yönünde karar üretti. 

TALEPLER ANKARA’YA İLETİLDİ 

UBP’nin, “Gerekli görülen adımlar atılacak” resti üzerine harekete geçen Başbakan Kalyoncu, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile telefonda görüştü, akşam saat 17.30 sıralarında su metninde birkaç madde üzerindeki değişiklik taleplerini Ankara’ya iletti. 

ANKARA’DAN CEVAP GELDİ 

İletilen talepler ile ilgili bekleyişe geçilirken Ankara, Kalyoncu’ya su anlaşmasında talep edilen değişiklikleri kabul ettiğini bildirdi. Akşam saat 19.40 sıralarında açıklama yapan Başbakan Ömer Kalyoncu, KKTC’nin su konusundaki taslak anlaşma metnine ilişkin değişiklik taleplerinin Türkiye tarafından kabul edildiğini ifade etti. 

TAK’a açıklama yapan Kalyoncu, Bakanlar Kurulu’nun yarın (bugün) toplanarak taslağın yeni halini onaylayacağını söyledi. Kalyoncu, değişiklik taleplerinin özellikle belediyelerle ilgili olduğunu da ekledi ve konuyla ilgili detayların yarın açıklanacağını ifade etti. 

KALYONCU, “BAZI MADDELER DEĞİŞTİ” 

Star Kıbrıs’a açıklama yapan Başbakan Kalyoncu, su anlaşma metninde birkaç madde üzerinde değişiklik talep edildiğini, bu değişikliklerin Türkiye tarafından olumlu karşılandığını ifade ederek, bu değişikliklerden birinin su metninde sisteme girmek istemeyen belediyelerle ilgili olduğunu ifade etti. 

Kalyoncu, “Sisteme girmek istemeyen belediyelere, Türkiye’den gelen sudan verilmemesi öngörülüyordu. Bunun doğru olmayacağı kanaatindeydik. Yapılan değişiklikle belediyelere hem Türkiye’den gelen su verilecek hem de alım garantisi verilecek” dedi. Kalyoncu, su anlaşmasında 6.maddede bir değişiklik yapıldığını belirterek, suyun önce idareye (KKTC) teslim edilmesi daha sonra KKTC’de açılacak ihale sonrası işletmenin belirleneceğini söyledi. Kalyoncu, bugün meclis genel kurulu toplantısında tüm detayları ile açıklama yapacaklarını da kaydetti. 

YER ALTI SULARI DEVLETİNDİR 

Başbakan Kalyoncu, yer altı sularının özel sektör eline geçeceğine dair yanlış anlamalar olduğunu da ifade ederek, “yer altı sularının sahibi halk adına KKTC devletidir. Bu ayrıca Anayasada belirlenen ve anayasa gereği bir durumdur. Yer altı sularının devri söz konusu dahi değildir. Su anlaşmasına göre, yapılması gereken yer altı sularının kontrol altına alınıp aküfelerin güçlendirilmesi öngörülmektedir. 

UBP BİZİ ERKEN SONUCA İTTİ 

UBP’nin su krizi safhasında takındığı tutumu da değerlendiren Başbakan Kalyoncu şunları söyledi: “Hükümet bir bütündür. Yarın (bugün) meclis toplanacak ve toplantıda üzerinde değişiklik yapılan su metninde iki partinin de onayı olacak. Yaşanan süreçte UBP’nin tavrının bize karşı bir tavır olduğunu düşünmüyorum. Su konusunun daha erken sonuç almaya yönelik bizi iten bir durum söz konusu oldu. Daha da iyi oldu.” 

SIRA MALİ PROTOKOLDE 

Başbakan Kalyoncu, tartışmalı konulardan biri olan Mali Protokol ile ilgili ise çalışmaların devam ettiğini, önümüzdeki günlerde konunun şekilleneceğini ifade etti. Kalyoncu, “protokol üzerinde çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde şekillenecek” dedi.