Eniz Orakcıoğlu

KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay Yeni Bakış’adownsendromu ile ilgili yaptığı açıklamada bunun bir hastalık olmadığını kaydetti.

Bu kişilerin ilaçtan ziyade ilgi ile hayata tutunduklarını ifade eden Suay,  “Önemle vurgulamak isterim ki acımak, üzülmek ve ötekileştirmek yerine ilgi göstererek destek olmayı yöntem kabul etmeliyiz. Kişisel gelişimlerini tamamlaması ve toplumla bütün hale gelebilmesi ancak özel destekle mümkün olan down çocukların, gereken desteği, gerekli düzeyde almaları halinde çok sayıda başarılara imza attığına şahit oluyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Destek son derece önemlidir”

Downsendromunaortalama olarak bin doğumda bir rastlandığını bilgisini veren Suay“Şu an için dünya genelinde yaklaşık 6 milyon bireyde görülen down sendromu, takip edilmemesi halinde öğrenme bozukluklarına yol açacağı için verilecek destek son derece önemlidir. Erken teşhis de dikkat edilmesi gereken bir husus, erken teşhis konmaması halinde ciddi öğrenme bozuklukları gibi durumların önüne geçememe olasılığı yüksektir” şeklinde konuştu

“İlgiye ihtiyaç duyuyorlar”

Downsendromunun, bir hastalık olmadığını vurgulayan Suay şöyle devam etti:

“Bu kişiler İlaca değil, ilgiye ihtiyaç duymaktadır. Önemle vurgulamak isterim ki acımak, üzülmek ve ötekileştirmek yerine ilgi göstererek destek olmayı yöntem kabul etmeliyiz. Kişisel gelişimlerini tamamlaması ve toplumla bütün hale gelebilmesi ancak özel destekle mümkün olan down çocukların, gereken desteği, gerekli düzeyde almaları halinde çok sayıda başarılara imza attığına şahit oluyoruz.

“Aileler ve toplum bilinçli olmalı”

Çalışan, sanat icra eden ve hatta kitap yazan bireyler var. Bu da gerçek anlamdaki bir desteğin önemini vurguluyor sanırım. Ailelerin ve tüm toplumun downsendromuna karşı bilinçli olması, bilinçlendirilmesi gerekiyor ki en büyük ve en belirgin destek sağlanmış olsun” diye konuştu.