Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), Şubat ayı hayat pahalılığı oranının yüzde -0.17 olduğunu açıkladı.

DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu’nun açıklamasına göre, 2016 yılı Şubat ayı Enflasyonu (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) bir önceki aya göre yüzde -0.17, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0.31 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.48 değişim gösterdi.

Muhtaroğlu, bir önceki aya göre, endekste kapsanan 208 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 142 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleştiğini belirtti.

EN ÇOK ZAM ODUNA

DPÖ’te göre, en yüksek fiyat artışı yüzde 54.55’le odunda,  yüzde 38.90 limon ve yüzde 32.22’yle erikte oldu.

En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise, yüzde 47.96 ile brokoli, yüzde 39.53 ile  domates ve yüzde 38.04 ile ıspanak oldu.

EURO ARTTI, STERLİN VE DOLAR DÜŞTÜ

Şubat ayında endekse yansıyan Euro döviz kurunun aylık ortalaması artı iken, Sterlin ve Dolar döviz kuru ortalaması eksi oldu.

Döviz kuru düşüşlerinden dolayı “Konut”, “Su”, “Elektrik”, “Gaz”, “Diğer Yakıtlar”, “Kira ücreti”, “Eğlence”, “Kültür”, “yurt dışı turlar”, “masa üstü ve diz üstü bilgisayar” ve “cep telefon fiyatları” da düştü.

ANA GRUPLARIN DURUMU

Tüketici Fiyatları Endeksinde yer alan 12 ana gruptan 6’sında artış, 6’sında ise azalış meydana geldi.

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre en yüksek düşüş “Giyim ve Ayakkabı” ana grubunda gerçekleşti. Sezon sonu indirimleri nedeniyle “Giyim ve Ayakkabı” ana grubundaki bu yüksek düşüş ve bu ana grubun Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki etkisinden dolayı Şubat ayı enflasyonu  yüzde -0.17 olarak gerçekleşti.

“Gıda ve Alkolsüz İçecekler” grubunda ise özellikle taze sebzelerdeki mevsimsel fiyat düşüşleri ile kuru baklagillere ve alkolsüz içeceklere gelen indirimler nedeniyle azalış oldu.

“Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri” ana grubunda, “Çamaşır Deterjanı (Otomatik Makinalar İçin)”, “Çamaşır Yumuşatıcısı”, “Kalem Pil” ve “Kağıt Peçete” fiyatlarındaki azalıştan dolayı düşüş meydana geldi.

Resmi harçlara yapılan zamlar ise “Çeşitli Mal ve Hizmetler” ana grubunda artı değer yarattı.

Böylelikle en yüksek artış “Çeşitli Mal ve Hizmetler” ana grubunda oldu. Bazı sigara ve tütün ürünlerine yapılan zamlar ile bira fiyatlarındaki artışlar da “Alkollü İçecekler ve Tütün” ana grubunda artışa neden meydana geldi.

“Lokanta ve Oteller” ana grubunda ise Kahve, Lahmacun, Adana Kebap, Tavuk Şiş ve Otel fiyatlarındaki artışlar nedeniyle yükseliş yaşandı.

“Ulaştırma” ana grubunda Uçak Bilet Ücreti (Ercan-Ankara), (Ercan-İstanbul), (Ercan-Antalya) ve Otomobil fiyatlarında meydana gelen artışlardan dolayı artı değer gösterdi.

“Sağlık” ana grubunda ise Ameliyat Ücreti ve Röntgen Ücreti fiyatlarındaki artışlar nedeniyle yükseliş, “Eğitim” ana grubunda ise Özel Üniversite Ücreti (KKTC Uyruklu Öğrenci), Özel Üniversite Ücreti (TC Uyruklu Öğrenci) fiyatlarında Euro döviz kurunda meydana gelen artışlardan dolayı artı değer gösterdi.