Özlem Çimendal

KKTC’deki suç olaylarının endişeden çok ötede korkutucu boyutlara ulaştığını anlatan Avukat Barış Mamalı, Yüksek Mahkeme Faaliyet Raporları’nın ülkedeki önleyici güvenlik sisteminin iflas ettiğini açıkça gözler önüne serdiğini ifade etti.

KKTC’de suç oranı endişeden öte, korkutucu boyutta”

Sayısal artış, çeşitlilik ve yaygınlık açısından bakıldığında KKTC’deki suç olaylarının endişeden öte korkutucu boyutlara ulaştığını söyleyen Mamalı, “Ülkemizdeki işlenen suç oranlarındaki ciddi artış insanlarımızı doğal olarak endişelendirmekte ve hatta tehdit etmektedir. Bu sorunun çözümü için öncelikle istatistiki bilgilere ulaşmak ve somut bir tespit yapmak gerekmektedir. Bunları yapmadan suçun kökenini ve çıkış noktasını bulmamız mümkün olamaz. Yüksek Mahkeme tarafından hazırlanan Faaliyet Raporlarına bakıldığında ülkedeki önleyici güvenlik sisteminin iflas ettiğini görmekteyiz” dedi.

“Ülkeye girişlerde ciddi denetim sorunu var”

Önemli olanın KKTC’de işlenen suçun ülkeye girişini veya ülkede ortaya çıkışını önleyici tedbirler almak olduğunun altını çizen Mamalı, “Ülkeye girişlerde çok ciddi bir denetim sorunu olduğu ortadadır. Bu amaçla ülkemize suç akışını minumuma indirecek her türlü önlem yanında KKTC’ye giriş limanlarında gerekli teknolojik donanımın kurulması gerekmektedir. Önemli olan ülkemizdeki suçluları yakalamak değil, suçun işlenmesini engellemektir” şeklinde konuştu.

“Ülkeye suç, her zaman yasal limanlardan girmiyor”

Ülke kıyılarının sürekli denetim altında tutulacağı bir sahil güvenlik sistemi kurulması gerekliliği üzerinde duran Mamalı, “Unutulmamalıdır ki, suç ülkemize her zaman yasal limanlardan girmemektedir. Özellikle bugün kimyasal uyuşturuculardan olan sentetik cannabiod’ler, eroin, kokain ve extacy’lerin ülkeye sokulmasında her türlü yolun denendiğini unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.

“Girişte sabıka kaydına bakılabilmeli”

Ülkeye çalışmak veya eğitim maksadıyla girecek yabancıların sabıka kayıtlarının kontrol edilmesini sağlayacak bir düzenleme kurulmasının ivedi olduğuna da değinen Mamalı, bu yöntemle en azından tehlike arz edebilecek kişilerin tespitinin ülkeye girişte tespit edilerek, gerekli polisiye tedbirlerin bu safhada alınabilmesinin mümkün olduğunu dile getirdi. Mamalı, bu noktada da üniversiteler üzerinde ciddi bir denetim kurulması gerektiğini savundu.  

“Ülke içi güvenlik veya işlenen suçlardaki artışa devlet tepkisiz kalıyor”

Ülkenin bir numaralı gündemi olan “suç” konusunda oluşan tehlikenin önüne geçebilmek için bilinçli bir altyapı kurulması gerektiğini ifade eden Mamalı, “Bu mücadelede toplumun tüm kuruluşlarının etkin katılımı sağlanmalıdır. Aile-Toplum-Devlet işbirliğinin etkin bir şekilde tesis edilmesi şarttır. Burada kurulacak işbirliğini planlama ve yürütme görevi Devlete düşmektedir, ancak devletin ve erklerinin böyle bir gaylesi bulunmamaktadır. Bugüne değin ülke içi güvenlik veya işlenen suçlardaki artış gibi konuların görüşüldüğü meclis oturumlarını hiç gördünüz mü? Hükümetlerin bu önemli konuyu gündeme aldıklarına peki rastladınız mı?” diye sordu.

"Ülkede güven ortamını sağlamak, devletin Anayasal ödevidir"

Ülke gençliğini kötü alışkanlıklardan koruyacak güvenli bir ortam sağlamanın devletin anayasal ödevi olduğunu vurgulayan Mamalı, “35 yıldır toplumu ve özellikle gençliği zararlı kimyasallarla dolu uyuşturucu madde, alkol, sigara, kumar ve fuhuştan koruyacak hiçbir devlet politikası yaratılmamıştır. İstihdamlar, Mercedesler ve arazi peşkeşleri her zaman daha önemli olmuştur” dedi.  

“Suçu ve suçluyu önlemede zafiyet var”

Suçu ve suçluyu önleme, suç işleme fikrini taşıyanı da bundan caydırmak adına polisiye tedbirlere ihtiyaç olduğuna işaret eden Mamalı, “Ancak bu örgüt sivil otoriteye bağlı değildir ve bu devlet tarafından yönetilmemektedir. Bu husustaki zafiyetin bir nedeni de bu olabilir” diye konuştu.  

“Polis Devriye Sistemi kurulmalı”

Suçu önleme tedbiri ve zamanında müdahale için acilen etkin bir şekilde ve araçlı “Polis Devriye Sistemi” kurulması gerektiğini savunan Mamalı, denetimlerin yetersiz olduğunu kaydetti.

"Karakolların olmayışı büyük sorun"

Karakolların tekrar açılması gerektiğini savunan Mamalı, “Lefkoşa içinin karakolsuz bırakılması çok düşündürücüdür. Keza bugünkü büyük yapısı ve nüfusuna rağmen Gönyeli’de karakol yoktur” dedi.