Çiğdem Aydın

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) milletvekili Hüseyin Angolemli, GSM operatörlerinin yüzde 10’luk zam kararına sert tepki gösterirken, hükümetin bu konuda önlem almamasını da eleştirdi.

Angolemli “GSM şirketlerinin normalde rekabet etmesi ve fiyatları aşağılara çekmesi gerekirken, bizdekiler anlaşmalı zam yapıyorlar, hükümet ise bu oyunu seyrediyor”dedi.

Angolemli, Rekabet Kurulu’nun devreye sokulmadığını, Ulaştırma Bakanı’nın da görevini yerine getirmediğini söyledi.

Bu zam dünyanın başka yerinde olsa...

Diyalog TV’ye konuk olan Angolemli şöyle dedi:

“Yapılan zamma karşı halkı uyaran Tüketiciler Derneği oldu ,ama bizde Tüketiciler Derneği zayıf yani etkili değil, dünyanın başka yerinde Tüketici Dernekleri çok güçlüdür. “Konuşmayın” dediği an, kimse konuşmaz veya falan malı gidip almayın dediği an kimse gidip o malı satın almaz, böyle bir güce maalesef bizim derneğimiz daha ulaşmış değil. Bana göre bu dernek diğer birlik ve dernekleri de organize ederek hareket etmeliydi, herkes bu konuda mutabık kalırsa eylem başarılı olabilirdi ama bu haliyle herkes konuşmaya devam eder. Çünkü insanlarımızı öyle bir noktaya getirdik ki vatandaş her işini cep telefonlarıyla halleder oldu. 

Rekabet Kurulu kendi müdahale etmeliydi

Konu burada devlettedir, devlet zamanında cep telefonlarıyla olan hisselerini sattı ve bunlara deviretti, ve insiyatif onlarda kaldı.Tamam bunun yaptın ama güçlü bir rekabet kurulu olması lazım. Bizde rekabet kurulu vardır ama sadece yöneticileri vardır, dolayısıyla onlarda hiç ellerini  uzatıp bir iş yapmıyorlar. Niye diye sorduğumuzda  “ personel yok” dediler. Yani bizim hükümetler bu kurulu oluşturdu odalarını verdi müdürlerini tayin etti fakat personel vermedi. Burada ilk günden rekabet kurulunun harekete geçmesi gerekmekteydi.  Duyuyorum Başbakan bu konuyu rekabet kuruluna götürecekmiş, sen ne götüreceksin, rekabet kurulu kendisi anında müdahale etmesi lazımdı.”

Ceza verilmeliydi

Angolemli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kıbrıs Türk Hava Yolları kapandığında da benzer şeyleri yaşadık bir anda bilet fiyatları yükseldi, o zaman rekabet kurulu neredeydi bunlar kendi aralarında anlaştı ve uçuş biletlerinin fiyatlarını belirlediler, bu yasaktır ve  cezai müeyyideyi gerektirir  bir durumdu ama hiçbirşey yaptığı yoktu bizim rekabet kurulunun. Şimdi aynı şekilde cep telefonları konusunda da rekabet kurulu çoktan önlemini almalıydı, bunları cezalandırmalıydı çünkü bunların yaptığı fiyatlarda özel olarak anlaşmadır bunlar kendi aralarında anlaşmışlardı, oysa rekabet olmalı adı üzerinde rekabeti nasıl tesis edeceksiniz iki tane GSM operatörü  bu ikisinin rekabet etmesi lazım ,başka cep telefonu şirketi yok. Bizim ülkemizde tam tersine tanık oluyoruz, rekabet yerine anlaşıyorlar ve fiyatları yukarı çekiyorlar, bu büyük bir suçtur. Bu durumda rekabet kurulu var, adı var, müdürü var, üyeleri var ama icraat yok. 

“Hazır olmadan özelleştirmenin faturası...”

Hata baştan yapıldı teknik olarak hazır olmadan özel şirketleri ülkeye çağırdılar ve onlara haberleşmeyi teslim ettiler. Devlet olarak hazır olmadan özelleştirmeye gidilmesinin faturasıdır bu. O zaman karşı çıkmıştım devlet olarak biz bu işe hazır değiliz demiştim. Devlet olarak teknik yapıları hazırlamadıkları için devlet bugün yapılan bu zamma seyircidir, bakınız fiyatlar artıyor, seyircidirler , rekabet kurulu seyircidir, dahası bakan çıkıp “Uğraşacağız bu yüzde 20’yi belki yüzde 10’a çekeriz “diyecek, yazıklar olsun biR bakan böyle mi konuşur, yumruğunu vurup ne demektir bu, yüzde 20 sen bunu yarından itibaren yüzde 5 yapacaksın yada hepten kaldıracaksın diyebiliyor mu? Hani nerde bizde o güç ? Ne yapıyor açıkça söylüyorum “kıvırır, bir dansöz gibi kıvırır” ve diyor ki “uğraşacağız da yüzde 10 yapsın” yazıklar olsun, bir bakan böyle konuşursa o zaman halk da devlet otoritesine güvenmez sıkıntı çıkar.”