“Vatandaşın artık hükümetin verdiği sözlere güvenmemesi doğal” diyen Sucuoğlu, “Kıb-Tek kâra geçti denirken, dün Bakanlar Kurulu yetkisiyle 30 milyon daha borç… Biri bunu bize anlatsın” şeklinde devam etti.

Ülkedeki tüm sektörlerin zor durumda olduğunu söyleyen Sucuoğlu, hükümet icraatlarını eleştirdi.

Vatandaşlık Yasası konusunda da konuşan Sucuoğlu, Güney Kıbrıs’taki vatandaşlık şartlarıyla KKTC’yi karşılaştırdı.

Güney’in Avrupa Birliği’nde en çok vatandaşlık veren ikinci ülke olduğunu belirten Sucuoğlu, Güney’in bu şekilde devam etmesi halinde KKTC’nin iki taraf arasındaki oranı koruması için yıllık 1700 vatandaşlık vermesi gerektiğini söyledi.

Vatandaşlık süresini 15 yıl çalışma iznine bağlama şartını sorgulayan Sucuoğlu, dünyada bunun 5-10 yıl arasında olduğunu kaydetti.

Faiz Sucuoğlu, KKTC’de yatırım yapmak isteyen iş adamları için öngörülen yatırım şartlarının ve 3 milyon Euro’luk tutarın dünyadaki şartlara göre yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

ULUÇAY: “YATIRIMCI BOYUTUNDA SIKINTI YOK”

Sucuoğlu’nu yanıtlayan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay; yurttaşlıkla ilgili tasarı sunduklarını anımsatarak “3 milyon Euro yabancıların mal varlığı ile ilgilidir, tasarımızda ayrıca 1 milyon Euro’luk yatırım yapanla ilgili açılım mevcuttur. Dolayısıyla yatırımcı boyutunda sıkıntı yoktur” dedi.

“ÜLKEDE 40 BİN ÇALIŞMA İZİNLİ VAR”

15 yıl konusuna da açıklık getiren Uluçay; “Bizim düşündüğümüz, adaya çalışma amacıyla gelen bir kişinin yurttaşlık beklentisi içinde olmayacağı bir yapının öngörülmesidir ama halen ülkede 40 bin kişi çalışma izinli bulunmakta bunların 15’inci yılını doldurmaları halinde yurttaşlığa gidebilmesi sağlanabilecek. Bu sürede ise hayatlarını kolaylaştırmak için beyaz kimlik verilmesi taslakta bulunuyor’ diye konuştu.

GÜLLE: "SAĞLIKTA YENİDEN YAPILANMA İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Daha sonra kürsüye gelen Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, sağlıkta yeniden yapılanma için çalıştıklarını ve hastaların ilaçlarını eczanelerden alabilmeleri için gerekli adımların atıldığını anlattı.

İlaçların doğru şekilde kullanılması konusunda da gerekli düzenlemelerle ilgili çalışmalar yürüttüklerini anlatan Gülle, yeni açılacak eczanelerin şartları konusunda Eczacılar Birliği’yle gerekli çalışmaları yaptıklarını ve bunun sonucu bir tüzük oluşturulmasıyla ilgili anlaşmaya vardıklarını ve tüzüğü dünkü Bakanlar Kurulu’nda geçirdiklerini kaydetti.

Bunu Meclis’in ve halkın iradesiyle doğru bir şekilde konumlandırmak adına yasa olarak da düzenlenmesini öngördüklerini söyledi.