Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalar yapıldı. Milletvekilleri, son ekonomik ve siyasi gelişmeler, Kıbrıs konusu,  turizm ve  çevreyle ilgili sorunları Meclis gündemine taşıdı.

TÖRE

UBP milletvekili Zorlu Töre, “KKTC nüfusu, vatandaşlık, Rumların kırımızı çizgileri” konusunda konuşma yaptı.

Töre, konuşmasının başında Türkiye Ankara’da yaşanan patlamayı kınadı, ölenlere başsağlığı, yararlılara acil şifa diledi.

Töre, Kıbrıslı Türklerin nüfusunun artabileceğini, yurt dışında yaşayan Türklere de vatandaşlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Töre, ülke genelinde kayıt dışı yaşayanların mağduriyetleri dikkate alınarak, af çıkarılması gerektiğini belirtti.

Toprak ve mülkiyet konusunda KKTC’nin de kırmızıçizgilerini ortaya koyması ve açıklaması gerektiğini söyleyen Töre, Rumların sürekli kırmızıçizgilerini dile getirdiğini kaydetti.

Töre, Rumların açıklamaları dikkate alındığında anlaşmanın 2016 yılında gerçekleşmesinin mümkün olmadığını savundu.

SERDAROĞLU

UBP milletvekili Ergün Serdaroğlu, “turizm ve çevre” konusunda konuşma yaptı.

Serdaroğlu, Türkiye’de tanıtım yapmanın önemli olduğunu, yabancı ülkelerden KKTC’ye çok az turist geldiğini söyledi.

Turizmde en önemli konunun ulaşım olduğunu, ulaşımın pahalı olmasının sorun yarattığını dile getiren Serdaroğlu, Rum tarafının bu sorunları çeşitli yöntemlerle aştığını belirtti.

Serdaroğlu, turizmde sistemsizlik yaşandığını, eko turizm konusunda da yaşanan sorunların giderilemediğini söyledi.

Turistlerin çevre sorunlarından şikayetçi olduğunu söyleyen Serdaroğlu, çevre kirliliğinin önüne geçilmesi adına adım atılması gerektiğini kaydetti.

Girne Turizm Limanı’nda, Diana Plajı ve Hz. Ömer Tekkesi bölgesinde yaşanan sorunlara da değinen Serdaroğlu, Ada Otel’in deniz içine kaçak yapılar yaptığını, bununla ilgili de önlem alınması gerektiğini belirtti.

Serdaroğlu, OTEM durumunun ne olduğunu sordu.

SUCUOĞLU

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Bakanlık olarak Personel Dairesi’ni denetime davet ettiklerini ve gerekli uyarıların yapıldığını belirtti.

Sucuoğlu, çevre konusunda Kuzey Kıbrıs’ın sınıfta kaldığını, halkın çevre kirliliği içinde yaşamayı olağanlaştırdığını, bunun büyük bir tehlike olduğunu söyledi. 
Çevreyi kirletenlere verilen cezanın caydırıcı olmadığını söyleyen Sucuoğlu, caydırıcı cezalar uygulanması gerektiğini belirtti.

Turistlerin en çok çevre kirliliğinden şikayetçi olduğunu belirten Sucuoğlu, çöp dökme ve kirliliğin devam ettiğini kaydetti.

Sucuoğlu, bu konuda farkındalık ve caydırıcı cezaların gündeme gelmesi gerektiğini ifade etti.

Yürüyüş yolu etapları açılması alanındaki çalışmaları anlatan Sucuoğlu, bu etapların turistlerin köylere yönelmesini sağlayacağını belirtti. Sucuoğlu, bunun köylülerin kazancını artıracağını söyledi.

Sucuoğlu, yerli üretimi turizme ve otellere yönlendirme, entegre etme konusunda da hedefleri olduğunu, bu alanda çalışmalar yapılacağını belirtti.

Sucuoğlu, İngiltere pazarını geliştirme ve tanıtım çalışmalarına önem verdiklerini, çalışmalar yaptıklarını, ilginin arttığını kaydetti.

Sucuoğlu, reklam konusundaki bütçenin yetersiz olmasına rağmen eldeki imkanlarla çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

İki etaplı bir sistemle turizm örgütü kurma çalışmalarının sürdüğünü, master plan ile ilgili komite kurma çalışmalarını, üniversitelerden ve turizm paydaşlarının katılımıyla devam ettirdiklerini anlattı.

Sucuoğlu, turizm konseyi çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

Kumarcılar Hanı’na da değinen Bakan Sucuoğlu, şu anda restorasyonunun bittiğini, sadece elektrik bağlanmasının kaldığını, bu yapılırsa önümüzdeki hafta açılışının yapılacağını 40 civarındaki odayla turizme hizmet vereceğini kaydetti.

Kumarcılar Hanı’nın ismi konusundaki tartışmalara değinen Sucuoğlu, bilim insanlarının bu konuda bir çalışma yaptığını belirterek,” Halkın benimsediği isim devam edecek” dedi.

Derviş Paşa Konağı’nın restorasyonunun  da mart ayında biteceğini belirtti.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da  “Son Siyasi ve  Ekonomik Gelişmeler” başlıklı güncel konuşma gerçekleştirdi.

Tatar, Güney Kıbrıs’ta, Davos’taki toplantının ardından yeni doğal gaz arama yatakları konusunda karar alındığını belirterek,  görüşmeler sürerken yeni arama faaliyetlerinin yapıldığını, Güney Kıbrıs’ın askeri anlaşmaları devam ettirdiğini,  Kıbrıs Türkü’nün yok sayıldığını “adam yerine konmadığını” kaydetti.

Tatar, “Süreç devam ederken meydan okumak yakışık almıyor” diyerek, müzakereler sürerken Kıbrıs Türk halkının yok sayılmasının nereye kadar süreceğini sordu.

Tatar, Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa iki tarafın ekonomisinin birbirine yakınlaştırılması gerektiğini belirterek, Batı Almanya-Doğu Almanya birleşmesini buna örnek gösterdi.

Tatar, Kıbrıs Türk ekonomisinin gelişmesi ve güçlenmesi için, federal cumhuriyette sürdürülebilir ekonomik bir yapı için hiçbir katkı yapılmadığını söyledi.

Tatar,  olası bir anlaşmada mülkiyet  konusundaki tazminatların ödenmesi için para olmadığını,  bu durumda KKTC’nin para olmadığı için  tazminat konusu olan mülkleri ve  toprakları iade etmeye mecbur kalacağı tehlikesi bulunduğuna dikkat çekti.

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, su meselesinin bu boyutlara  gelmesinin üzüntü verici olduğunu, Türkiye karşıtlarının siyaset yapma arenası haline getirildiğini ifade etti.

“Ne mutlu bize Anadolu suyu gelmiştir” diyen Tatar, biraz daha esnek olunarak müzakere edilebileceğini, ancak “keşke  bu su hiç gelmeseydi” söylemlerinin Kıbrıs Türk halkına yakışmadığını belirtti.

Tatar,  mutlaka ekonomik programa el atılması gerektiğini, ekonomik hayatın ve çarkların devam ettirilebilmesi için   hükümetin bunu bir an önce sonuçlandırması gerektiğini söyledi.

Tatar’ın konuşmasının  ardından  Meclis oturumu, yazılı sorular ve sorulara ilgili bakanlıkların cevaplarının okunması ve sözlü soruların okunmasıyla  tamamlandı.

Meclis’in bir sonraki birleşimi 22 Şubat Pazartesi günü saat 10.00’da başlayacak.