Ceren ERCİH 

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Faiz Sucuoğlu, Gündeme Bakış programında Erçin Şahmaran’ın sorularını yanıtladı. Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Sucuoğlu tüm partilerin kabuk değiştirmeye başladığını, yenilenmek için uğraş gösterdiklerini kaydetti. CTP’nin 25. Kurultayını ve Mehmet Ali Talat’ın başkanlığa seçilmesini de değerlendiren Sucuoğlu, Mehmet Ali Talat’ın Kurultay günü ‘Hepimizin tanıdığı bir UBP zihniyeti vardır. Bu ülkede bunu temizlemek bizim boynumuzun borcudur’ şeklindeki sözlerini de eleştirdi ve 12 senenin 8 küsur senesinde iktidarda CHP’nin olduğunu da hatırlattı.

“KIBRIS TÜRK HALKI ESKİ KIBRIS TÜRK HALKI DEĞİL” 

Halktan değişim mesajı almayan partilerin çok geri de kalacağını aktaran Sucuoğlu şunları kaydetti; “Mesajı almayan partiler çok geride kalacak. Kıbrıs Türk halkı eski Kıbrıs Türk halkı değildir. Sorguluyor, ölçüyor biçiyor, ona göre karar veriyor. İnsanlarımız hangi partinin hangi anlamda değiştiğini ve kabuk değiştirdiğini değerlendirecek durumdadır. Partiler kabuk değiştiriyor. Kendini günümüze her yönüyle uyarlıyor.” 

“BEN CTP OLARAK SUÇSUZUM AMA BÜTÜN SUÇ UBP’DEDİR.” 

Mehmet Ali Talat’ın 25. CTP Kurultayında ‘Hepimizin tanıdığı bir UBP zihniyeti vardır. Bu ülkede bunu temizlemek bizim boynumuzun borcudur’ şeklindeki açıklamasını yanlış bulduğunu ifade eden Sucuoğlu, “Yeni seçilen bir parti başkanı olarak, tüm partilerin bundan önce yapmış olduğu hataları, partizanca davranışları kınıyorum ve bundan sonra biz kendi adımıza beyaz bir sayfa açıyoruz. Ve diğer partilere de kucak açıyoruz” şeklinde bir açıklamada bulunsaydı daha doğru olabileceğini aktardı. Böyle bir konuşmayı taktir edip, alkışlayacağını da dile getirdi. Talat’ın o açıklamalarla ne demek istediğini de aktaran Sucuoğlu, “Ben CTP olarak suçsuzum ama bütün suç UBP’dedir. Anlam bu” dedi. 

“SON 12 YILIN 8 KÜSUR YILINI CTP İKTİDARDA GEÇİRDİ” 

Sucuoğlu, Talat’a 12 yılın 8 küsur senesinde CTP’nin iktidarda olduğunu hatırlattı ve sözlerine şöyle devam etti; “Bir kere şunu hatırlatmak isterim son 12 yılın 8 küsur yılını CTP iktidarda geçirdi. Bu 23 aylık süreç içerisinde gördüğümüz uygulamalar bizim dönemimizde yanlış olduğunu söylemekte hiçbir saklama ihtiyacı görmekte çekinmiyorum. Yanlı yapıldı mı? Eve yapıldı. 

Partizanca davranıldı mı? Evet davranıldı. Bu yanlış mıydı? Evet kesinlikle yanlıştı. Ama bu yanlışın sonunda UBP’ye halk dedi ki sen yanlış yaptın, dolayısıyla seni muhalefete gönderiyorum kendini toparla, idareni, siyasetini düzenle ve sırasını bekle. Ama CTP bizim bu süreçte zafiyetlerimizden biz hesap soracağız, istihdamlarda titiz davranacağız, kimsenin hakkını yemeyeceğiz. 

Ben bu konuda bir şey söylemiyorum. Şu anda Genel Sekreter Tufan Erhürman çıkıp kendi partisine yaptığı eleştirinin CTP’nin hangi durumda olduğunu net olarak kendileri zaten ifade ediyor. Yapmış oldukları hataların ne boyutta olduğunu en azından fark eden vekiller var.” 

“DEVLETTE SUİSTİMAL YAPANI TESPİT EDİP GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMIYORLAR” 

Son olarak devleti suiistimal edenlerin gerekli cezai işlemi görmesi gerektiğini ve bu konuda kendilerinin de destek olacağını ifade eden Sucuoğlu, Rum tarafında böylesi durumlarda karşılaşıldığında yapılanları da anlattı. Sucuoğlu, sözlerini şöyle tamamladı; “Rum tarafında devleti çalan, devlette suiistimal yapanı tespit edip gözünün yaşına bakmıyorlar. Mal varlığına el koyuyor, emekliliğine el koyuyor, hapse de atıyor. Biz bunu başardığımız gün bu bir millet olacak. Hiçbir şekilde eğer gerçekten bir gayri yasallık varsa üzerine yürünmesinde her türlü desteği de vermeye hazırız. “