Turizm Bakanlığı’nda yapılan toplantıya, turizm örgütleri, turizm paydaşları, havayolu şirketleri, Sanayi Odası, Ticaret Odası ve üniversitelerden temsilcilerle bakanlık bürokratları katıldı.

KRİZ MASASI KURULDU

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, turizmin canlanması ve yaşanan olumsuzlukların nasıl avantaja çevrileceği konusunda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla bir kriz masası kurduklarını söyledi.

Rus uçağının düşürülmesinden dolayı Türkiye ve dolaylı olarak da KKTC’nin, bu rota değişikliğinden nasıl yararlanacağı konusunda gerekli çalışmaları yaparak turist akışında tedbir alınması gerektiğini dile getiren Sucuoğlu, “Türkiye’de kriz masası oluşturuldu. Biz de kendi pastamızı nasıl koruyabiliriz veya artırabiliriz bunların çalışmalarını yapmalıyız” şeklinde konuştu.

“2017 TÜRKİYE’DE KKTC YILI OLACAK”

Türkiye’de 2016 yılının KKTC yılı ilan edilmesi çabası olduğunu fakat Türkiye’deki gerek seçimler gerekse yaşanan olumsuzluklardan dolayı organizasyonda istenilen verime ulaşılmayacağının düşünüldüğünü dile getiren Sucuoğlu, Türkiye’de KKTC yılının 2017’ye ertelendiğini bunun da ön hazırlıklar bakımından daha faydalı olacağını kaydetti.

2016 yılını da boş bırakmayacaklarını söyleyen Sucuğlu, ocak ayından itibaren reklam veya yapılacak toplantılarla farkındalık yaratacaklarını ifade etti.

Alınması gereken tedbirleri madde madde ayırdıklarını söyleyen Sucuğlu, Türkiye’den adaya turist gelmesi konusunda çalışmaların olduğunu, ülke içi piyasanın daha iyi kullanımının sağlanması, gerekirse otellere hükümetin yardım, katkı veya desteği konularının konuşulup irdelendikten sonra çalışmalar yapılacağını belirtti.

“HALK ÜLKEMİZDEKİ OTELLERİ TERCİH ETMELİ”

Sucuoğlu, halkın iç turizmden faydalanarak ülkedeki otelleri tercih etmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Avrupa’da yapılacak çalışmalarla özellikle İngiltere’nin Manchester şehrinden turist akışının sağlanması çalışmalarının yapıldığını dile getiren Sucuoğlu, yapılan anlaşmayla çalışmaların ilk etabının 17 Aralık’ta, ikinci etabının da şubat ayında gerçekleşeceğini açıkladı.

Orta Avrupa’dan da turistlerin gelmesi yönünde bazı operatörlerle anlaşma yapılması, Almanya, Belçika, Hollanda, Litvanya, Kuzey Avrupa ülkeleri ve İsveç gibi ülkelerden turist getirme çabasında olduklarını dile getiren Turizm Bakanı Sucuoğlu, Orta Asya yani Arap ülkelerinden de turist getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Yeni destinasyonlarda yakıt desteği yapılması konusunun da gündeme gelip tartışılabileceğini kaydeden Sucuoğlu, Türkiye’nin 6 bin Dolar yakıt desteği verdiğini, kendilerinin de bu konuda neler yapabilecekleri hakkında tartışabileceklerini belirtti.

Faiz Sucuoğlu, dünya turizminde olumlu ivme varken Türkiye’de ivmenin eksilerde olduğuna dikkat çekerek, KKTC turizminin Türkiye’deki olumsuzluklardan etkilenileceği gerçeği karşısında nasıl önlemler alınabileceğinin tartışılması gerektiğini vurguladı.

Kriz dönemini en az zarar veya artıyla kapatmanın yollarını konuşacaklarını dile getiren Sucuoğlu, özellikle Rus turistlerin bu yıl adreslerinin Güney Kıbrıs gibi görüldüğünü, turistlerin KKTC’ye nasıl kaydırılabileceği konusunda çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

Sucuoğlu, toplantıya katılan herkese teşekkür ederek, yapılacak önerilerin değerlendirilip ileriki haftalarda tekrar toplantı düzenleneceğini kaydetti.