SUCUOĞLU

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu ekonomik gelişmeler konusunda konuştu. Sucuoğlu hellim konusuna değindi.

Sucuoğlu, “Hellim konusu ellerimizden kayıp gidiyor. Gidişat, Rumların isteği doğrultusundadır” dedi.

KKTC’de 47 bin 600 kişinin hellimle ilgili geliri bulunduğunu belirten Sucuoğlu, Rumların hellim konusu istekleri doğrultusunda gitmezse Adalet Divanı’na başvuracaklarını söylediklerini anımsattı. Sucuoğlu, “Peki bu konu bizim için olumsuz giderse, biz ne yapacağız?” diye sordu. Sucuoğlu, bu konuda Meclis’i göreve çağırdı.

Şeffaflık konusunda iddialı olan hükümetin, olmayan işler yaptığını iddia eden Sucuoğlu, KIB-TEK’e 79 kişinin şeffaf olmayan bir şekilde istihdam edildiğini ileri sürdü.

KIB-TEK’te denetim yapan Sayıştay memurlarının dışarı atıldığına yönelik bir gazete haberini okuyan Sucuoğlu, yaşananları eleştirdi. Sucuoğlu, “Nerede demokrasi, şeffaflık, hesap verebilirlik. Sözün bittiği yerdeyiz” dedi.

Sucuoğlu, Zirai Levazım Dairesi’nde çalışan bir ziraat mühendisinin görevden alınarak, bir edebiyat öğretmenin bu dairede görevlendirildiğini iddia etti.

Kırsal kesim arsaları, Kalkınma Bankası’na istihdam konularına değinen Sucuoğlu, bunların gizlilik içinde, partizanlıkla yapıldığını savundu.

Ercan Havalimanı konusunda Taşyapı Şirketi’nin KKTC’yi dava ettiğini, ağaçların kesilmesi konusunun gündeme geldiğini söyleyen Sucuoğlu, “Birbirimizi kandırmayalım. Bu ağaçlar pistten olayı kesilecek” dedi. Sucuoğlu, Başbakan ile Başbakan Yardımcısı’nın Ercan konusunda da birbirlerinden farklı noktalarda olduklarını, birbirlerini suçladıklarını iddia etti.

Scarpie hastalığının kontrolden çıktığını ileri süren Sucuoğlu, bu konuda ne yapıldığı konusunda bilgi edinmek istediklerini kaydetti.

SENNAROĞLU

Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, hellim konusunun tüm toplumun hassasiyeti olduğunu söyleyerek Başbakan başkanlığında bir komite oluşturulduğunu toplantılar yaptıklarını kaydetti. Sennaroğlu, komitenin kararlar üretileceğini, Dışişleri Bakanlığı’nın da bu konuyu temaslarında gündem yaptığını, hükümetin her platformda mücadelesine devam ettiğini belirtti.

Sennaroğlu, tüm arpaların bozuk olduğu yönünde basında çıkan haberlerin asılsız olduğunu, bir bölgede çok az miktarda bir arpanın ıslanarak bozulduğunu kaydetti.

Sennaroğlu, Scarpie konusunun 50 yıldan beri ülkede var olduğunu, bu sorunun çözümlenmesi gerektiğini, ama bunun kendi hükümetleri döneminde ortaya çıkmadığını belirtti.

Brucelladan, scarpieden hasta olan herhangi bir kişi bulunmadığını söyleyen Sennaroğlu, LSD’nin de dünyada insana geçtiğine ilişkin bir vaka olmadığını belirtti. Sennaroğlu, bu hastalıkların ekonomik kayıplara yol açtığını ifade etti. Tüm hastalıklara yönelik alınması gereken tedbirlerin alınmakta olduğunu ifade eden Sennaroğlu, LSD’ye yönelik aşılama işlemlerinin devam ettiğini söyledi.

Sennaroğlu, aşı yapılan hayvanların bazı yan etkiler yaşayacağına yönelik iddiaların gerçekleşmediğini, bilimsel raporların da yaşanmayacağını söylediğini kaydetti.

Sennaroğlu, KIB-TEK’te Sayıştay denetiminin engellendiğine yönelik raporun kendilerine ulaştığını, konunun araştırılacağını ifade etti.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre de, temel insan hakları, vatandaşlık ve muhaceret affı ile ilgili güncel konuşma yaptı.

KKTC’nin ulusal devlet, cumhuriyet olduğunu söyleyen Töre, yasaların öngördüğü bazı hakların askıya alınabildiğini, temel insan haklarından bazı insanların yararlanamadığını iddia etti.

KKTC’nin nüfus ve toprak konusuna dikkat etmesi gerektiğini, önem vermesi gerektiğini söyleyen Töre, Rum tarafının KKTC’nin nüfus konusunu sürekli istismar ettiğini, gündeme getirdiğini kaydetti.

Töre, KKTC’de beş yıl üst üste vize alan binlerce insanın vatandaşlıktan mahrum bırakıldıklarını söyledi.

Töre, “Demografik değişim yaşandığı öne sürülerek, Türkiye’den gelen vatandaşlara, vatandaşlık verilmemesi için adeta büyük bir gayret sarf eden kesimler vardır. Bu asla kabul edilemez. Nüfusun artmasından çekinmemeliyiz. Bu şekilde devlet daha güçlü olur, üretim daha fazla olur” dedi.

Yeni vatandaşlık yasasının şu anki yasanın rafa kaldırılmasını gerektirmediğini söyleyen Töre, hak sahibi olan insanlara haklarının verilmediğini, temel insan haklarının çiğnendiğini iddia etti.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, tarım ve içişleri konusunda konuşma yaptı. Küçükbaş hayvancılıkta yem tedariki ile ilgili sorunlar yaşandığını, bakanlığın çözüm geliştiremediğini iddia eden Oğuz, küçükbaş hayvancılığın önemli olduğunu belirtti.

Kasaplarda küçükbaş hayvan alımında okka kullanıldığını söyleyen Oğuz, bakanlığın kilogram kullanımına geçiş konusunu karara bağlamasını istedi. Oğuz, ayrıca kasapların da denetim altına alınması gerektiğini kaydetti.

LSD hastalığına karşı aşılama çalışmalarının geç de olsa başladığını söyleyen Oğuz, LSD’nin görüldüğü mandıralarda aşılama yapılmadığını, bu hayvancıların henüz tazmin de edilmediğini, sıkıntı yaşadıklarını kaydetti. Oğuz, bu hayvancıların hükümetten ilgi beklediklerini vurguladı.

Yemlik arpa konusuna da değinen Oğuz, bozuk arpaların üreticiye verildiğini, bu nedenle zarara uğrayanlar olduğunu kaydetti.

Oğuz, narenciye üreticilerinin alacakları konusunda son durumun ne olduğunu sordu.

Toprak Ürünler Kurumu’nun et ithallerinde denge unsuru olduğunu söyleyen Oğuz, TÜK’ün bir ihaleye giremediğini ve denge unsuru görevini yerine getiremediğini kaydetti.

SENNAROĞLU

Gıda Tarım Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, TÜK’ün denge unsuru olduğunu, askeri et ihalesine katılmasının da kendi döneminde başladığını, söz konusu ihaleye TÜK’ün katıldığını ancak mezbahadan yeterlilik belgesi alınması konusunda sorun yaşayarak giremediğini söyledi.

Sennaroğlu, bu ihaleden sonuç alınamaması konusunda bakanlığın bir hatası bulunmadığını belirtti. Sennaroğlu, “Bu yaşananlar zamanında yapılan hataların sonucudur” dedi.

Sennaroğlu, arpa fiyatlarına da değinerek, yapılan uygulamanın doğru olduğunu kaydetti.

LSD hastalığının görüldüğü mandıralarda aşılama yapılmadığı iddiasının doğru olmadığını söyleyen Sennaroğlu, hayvanların aşılanacağını, üreticilerin yanında olduklarını belirtti.