Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu hükümetin başarısını sağlıkta atılacak adımlarla ölçeceklerini söyledi.

“Hemşirelik Haftası Açılış Günü” etkinliği Lefkoşa Devlet Hastanesi Thalassaemia Konferans Salonu’nda Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Ersan Berksel, Kıbrıs Türk Hemşireler Ve Ebeler Sendikası Genel Başkanı Ali Özgöçmen ve Hemşirelik Hizmetleri Uzmanı İsmet Çoban’ın katılımıyla gerçekleşti.

SUCUOĞLU: “HÜKÜMETİN BAŞARISINI SAĞLIKTA ATILACAK ADIMLARLA ÖLÇECEĞİZ”

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu etkinlikte yaptığı konuşmada 100’ün üzerinde hemşire alımı için yetki yazısını Başbakanlığa yolladıkları bilgisini verdi

Bu istihdamların yapılması açısından Başbakan ve başbakan yardımcısına teşekkür etmeyi borç bildiğini belirten Sucuoğlu, hükümetin başarısını sağlıkta atılacak adımlarla ölçeceklerini söyledi.

Önümüzdeki süreçte yapılacak 100 küsur istihdamın az da olsa rahatlama getireceğini söyleyen Sucuoğlu, rakamı artırmak için çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.

Sucuoğlu, sağlık konusunda Meclis’te bekleyen yasa ve tüzüklerin geçirilmesi için de elinden geleni yapacağını kaydetti.

“HEMŞİRELER VE DOKTORLAR SAĞLIĞIN OLMAZSA OLMAZLARI”

Hemşirelerin doktorlarla birlikte sağlığın olmazsa olmazları olduğunu söyleyen Sucuoğlu, “Önce sağlık çalışanlarını memnun edeceğiz ki bu memnuniyet hastalara da yansısın” diye konuştu.

Sağlıktaki sorunların ciddi boyutlara ulaştığını, bu sorunları çözmek için hep birlikte hareket etmek gerektiğini anlatan Sucuoğlu, sağlıktaki tüm paydaşlarla birlikte hareket etmenin kendileri için çok önemli olduğunu anlattı.

Hükümetlerin en önemli görevlerinden birinin sağlık hizmetlerini vatandaşlara en iyi şekilde götürmek olduğunu belirten Sucuoğlu, sağlıkla ilgili şikâyetleri en aza indirmek ve hemşirelerin ağır yükünü hafifletmenin en büyük hedefleri olduğunu anlattı.

Güzelyurt’ta yapılacak hastanenin temellerinin 20-25 gün içerisinde atılacağını ifade eden Sucuoğlu, Lefkoşa’ya yapılacak yeni hastanenin iki yıl içinde bitme aşamasına geleceğini kaydetti.

1463048560.jpg

ÖZGÖÇMEN: “HEMŞİRELER YETERSİZ PERSONELLE AĞIR İŞ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR”

Kıbrıs Türk Hemşireler Ve Ebeler Sendikası Genel Başkanı Ali Özgöçmen ise etkinlikte yaptığı konuşmada hemşirelerin yetersiz personelle ağır iş yükü altında ezildiğini söyledi.

Kıbrıs Türk Hemşireler Birliği Yasa Tasarısı’nın yıllardır meclis alt komitesinden bekletildiğini ifade eden Özgöçmen, “Artık sağlık çalışanları yasasını yataklı tedavi kurumları yasasının yetersiz kaldığı ivedi olarak güncellenmesi gerekir” dedi

Konuşmasında sendika faaliyetlerinden de bahseden Özgöçmen istihdam konusunda ilerleme kaydettiklerini, Çalışma Saatleri Tüzüğü’nün ise kısa sürede yasalaşmasını beklediklerini anlattı.

Özgöçmen nakillerde adaletli uygulamalara gidilmesi için gerekli tüzüğün de kısa süre içinde yasallaşacağına inandığını söyledi.

1463048561.jpg

ÇOBAN: “HEMŞİRELER SAĞLIK SİSTEMİNİN DEĞİŞİMİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAR”

Hemşirelerin sağlık sisteminin değişiminde önemli rol oynadığını dile getiren Hemşirelik Hizmetleri Uzmanı İsmet Çoban, personel yetersizliğinin mesleğe büyük zarar verdiğini anlattı.

2004 yılında yaptığı 10 yıllık hemşire ihtiyacı planlamasına göre 2014’te hemşire sayısının 1070’e çıkması gerektiğinin görüldüğünü anlatan Çoban, 2016 yılına gelindiğinde hemşire sayısının 740’ta kaldığını belirtti.

“Ülkemizde artık hemşireliğe yatırım yapılmalı, sayısal ve yasal tüm baskılardan kurtarılmalıdır” diyen Çoban, bir  yandan yeni hastaneler, servisler ve poliklinikler açılırken hemşire sayısındaki eksikliğin daha da ciddi boyutlara ulaştığını kaydetti.

Çoban, hemşirelerin kendi kendini yönetmesine de izin verilmesi gerektiğini anlattı.

Konuşmaların ardından törene katılmayan Meclis Başkanı Sibel Siber’in gönderdiği mesaj okundu ve meslekte 36. yılını dolduran İsmet Çoban’a Sağlık Bakanı Sucuoğlu tarafından plaket verildi.

1463048564.jpg

1463048563.jpg