Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, bakanlıktan ön izin alınarak ithal edilebilen kahkaha gazının amacı dışında kullanıldığının, ayrıca kaçak yollardan da ülkeye sokulduğunun tespit edildiğini belirterek buna karşı yasalar doğrultusunda her türlü cezai tedbir ve cezanın uygulanacağını açıkladı.

Sucuoğlu, kimsenin yasaları delmemesi,  toplum sağlığını riske atacak tutum ve davranışlarda bulunmaması gerektiğini vurguladı ve gazın amacı dışında kullanılmaması için gerekli her türlü tedbirin Sağlık Bakanlığı tarafından alındığını bildirdi.

Bakan Sucuoğlu, son günlerde basının gündeminde yer alan “kahkaha gazı” konusunda açıklamalarda bulundu.

“Kahkaha gazı” olarak bilinen gazın, nitroz oksit olup, oda sıcaklığında, renksiz, yanıcı olmayan, hafif tatlı ve kokulu bir gaz olduğunu kaydeden Sucuoğlu, genellikle cerrahide ve dişçilikte anastezik ve ağrı kesici olarak kullanılan bu gazın araba yarışlarında ve gıda endüstrisinde de kullanıldığını belirtti.

Sucuoğlu solunduğu zaman öfori etkisi (mutluluktan uçma ve yerinde duramama) yaratması nedeniyle gülme gazı olarak da adlandırılan bu gazın gıda sektöründe de kullanıldığını anlattı.

“EN SON AĞUSTOS 2015 TARİHİNDE ÖN İZİN DÜZENLENDİ”

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü’nün gıda maddelerinin ülkeye girişinden sorumlu birim olarak, bahse konu gaza yukarıda bahsedilen kullanımlar doğrultusunda 2011 yılından itibaren ithal izni vermeye başladığını anlatan Sucuoğlu, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü tarafından nitröz oksit gazına en son Ağustos 2015 tarihinde ön izin düzenlendiğini belirtti.

Basına yansıyan haberlerde polis tarafından ele geçirilen emarelerde de içeriğin nitroz oksit olduğunu anlatan Sucuoğlu, ambalajlar üzerinde gıda sektörü için kullanımı olduğu, solunmasının insan sağlığına zararlı olduğu ve kesinlikle bu amaç için kullanılmaması gerektiği ibarelerinin yer aldığına işaret etti.

“AMAÇ DIŞINDA KULLANIM VE KAÇAK TESPİT EDİLDİ”

“Bakanlığımızdan ön izin alarak ithal edilen maddelerin amacı dışında kullanıldığı, ayrıca kaçak yollardan da ülkeye sokulduğu tespit edilmiştir” diyen Sucuoğlu, şöyle devam etti:

“Bahse konu maddenin suistimal edilmesi halinde kişilik değişmesi, gerçekleri algılayamama, baş dönmesi, sersemlik, öfori, sese karşı algılamalarda bozukluk, kolay etki altına girme, hayal gücünün artması, halüsinasyon gibi etkiler ortaya çıkmaktadır.

Bunlar yanında, mental aktivitelerde kısa dönem kayıplar, B12 Vitamini eksikliğine bağlı uyuşukluk, omurga bozuklulukları, beyin dokusunda bozukluk, uyuşma-karıncalanma, görmede bozukluk, fiziksel hareketlerde ve özellikle elleri kullanmada sorun, hamile kadınlarda riskler ve nefessiz kalma, boğulma gibi yan etkileri bulunmaktadır. Son yıllarda bahse konu gaza bağlı ölümlerin de arttığı bilinmektedir.”

“YASALARIN DELİNMESİ HALİNDE HER TÜRLÜ TEDBİR VE CEZA UYGULANACAK”

Kimsenin yasaları delmemesi,  toplum sağlığını riske atacak tutum ve davranışlarda bulunmaması gerektiğine işaret eden Sucuoğlu, aksi takdirde, yasalar doğrultusunda gerekli her türlü tedbir ve ceza uygulanacağını kaydetti.

Sucuoğlu gazın amacı dışında kullanılmaması için gerekli her türlü tedbirin Sağlık Bakanlığı tarafından alındığını da sözlerine ekledi.