Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Lefkoşa bölge ofisi hizmete açıldı.

Bu akşamüzeri yapılan açılış törenine, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da katıldı.

Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı çocukluktan itibaren sağlıklı beslenme ve yürüyüşün önemine dikkat çekti. Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, KKTC’de halkın beslenme tarzın diyabete davetiye çıkaran bir tarz olduğunu belirtti. Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca da bilgi olmadan diyabetin kontrol edilemeyeceğini söyledi.

ARCA

Açılışta konuşan Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca, bugünün kendileri için onur ve gurur günü olduğunu söyledi. Arca derneğin kuruluşundan bugüne yönetim kurullarında hizmet veren, dernekte çalışan herkese teşekkür etti.

İleride her bölgede dernek şube binalarını açmanın şimdi artık çok daha yakın bir hedef olduğunu kaydeden Arca, dernek çalışmalarının yüzde 90-95’ini eğitime yönelik olduğunu dile getirdi.

Bilgi olmadan diyabetin kontrol edilemeyeceğini belirten Arca, gerçekleştirdikleri çalışmaları,  kampanyaları, çalıştayları aktardı.

Dernek tarafından alınan  Lefkoşa bölge ofisinin bina alımı ve içinin döşenmesi için harcanan 305 bin TL’nin tamamının dernek  tarafından karşılandığını kaydeden Arca, dışarıdan hiçbir katkı  almadıklarını, ofisin gerçek sahiplerinin üyeleri ve derneklerine gönül verenler odluğunu belirtti.

1463757717.jpg

SUCUOĞLU

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da diyabetin son dönemlerin artmakta olan en büyük sıkıntılarından biri olduğunu kaydetti.

Diyabetin yarattığı ve insan sağlığını direkt olarak etkileyen damar hastalıklarının KKTC’de  en çok görülen hastalık sınıfında olduğunu ve buna yönelik tedbirler alınması gerektiğini ifade eden Sucuoğlu, diyabetin böbrek ve genel anlamda sistemik hastalıklar için büyük bir zemin hazırladığını anlattı.

KKTC’de halkın beslenme tarzın diyabete davetiye çıkaran bir tarz olduğunu belirten Bakan Sucuoğlu,  mangalda yanmak üzere olan etler ve hellimleri örnek gösterdi.

Yapılan bir araştırmaya göre KKTC’deki halkın yüzde 66’sının ya obez ya da kilolu olarak hesaplandığını kaydeden Sucuoğlu kilonun da diyabetin en büyük sebeplerinden bir tanesi olduğunu belirtti.

Sucuoğlu, diyabeti önlemek için doğru beslenme ve koruyucu tedbirler alınması gerektiğini vurgulayarak, farkındalık yaratılmasının önemine işaret etti. Sucuoğlu özellikle  okul kantinlerinde daha sağlıklı yiyecekler satılması ve bazı şeylerin de yasaklanması gerektiğini ifade ederek, doğru beslenmenin çocukluktan başlaması gerektiğini söyledi.

Hastaneler  dışında çalışan dahiliye uzmanları ya da endokrinologların yazacağı yeni tür reçetelerle diyabet hastaların artık ilaçlarını hastaneden alabileceğini kaydeden Sucuoğlu, bu yeni reçetelerin sağlık bakanlığında temin edilebileceğini de kaydetti.

1463757742.jpg

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da “Doktorlara kulak verirsak aç kalacayık, ne mangal keyfimiz  kalacak ne kızartılmış hellim keyfi”  şeklinde espiri yaparak sözlerine başladı ve sağlıklı  beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Sağlıklı beslenmeye çocuk yaşlardan başlanmasının önemli olduğunu söyleyen Akıncı, bunun yanında kötü alışkanlıklardan uzak durmanın çocuklara aşılanması gerektiğini vurguladı.

Diyabet Derneği’nin “Siz Yürüdükçe Diyabet Uzaklaşır” sloganının çok güzel olduğunu belirten Akıncı, bu sloganın uygulanması çağrısında bulundu.

Akıncı sivil toplumun kendi kaynaklarını üretebilmesinin çok önemli ve takdire değer bir durum olduğunu kaydetti.

Akıncı herkesin dayanışma içerisinde olması ve devlet kurumlarının da  hayırlı işlere yapabileceği ölçüler içerisinde katkı yapması gerektiğini de belirtti.

1463757753.jpg