Eniz Orakcıoğlu

Turizm Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu, Yeni Bakış’a konuşarak ülke turizmi, oteller, özel ilgi turizmi, projeler ve bütçe yetersizliğinden bahsetti. Sucuoğlu turizmi canlandırmak adına yapacakları hamleler için kaynak aradıklarını belirtirken, Bu hamlelerin ülkeye 50 binden fazla turist kazandıracağını da söyledi.

“255 kilometrelik yürüyüş parkuru bu ay sonu bitiyor”

Turizm Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu, özel ilgi turizmi bağlamında geliştirilen yürüyüş parkurları projesi ile ilgili söze başlayarak, “Kısmetse bu ay sonu en önemli çalışmalarımızdan biri olan ve özel ilgi turizminde gurur kaynağımız olacak olan 255 kilometrelik, 18 parkurdan oluşan Kormacit’ten başlayıp, Dipkarpaz’da bitecek yürüyüş parkurudur.Parkur bittikten sonra bir 10gün de biz denetimlerimizi yapıp, gözden geçireceğiz daha sonrada turistlere yürüyüş imkânı sunacağız. Bizim esas hedefimiz parkurları köylerin içinde bitirmektir. Özel ilgi dediğimiz Eko turizmi de esas anlamda budur, yani insanlara otellerde değil, köylerde yaşama imkânı vermektir. Turist köyde sabah kahvaltısını yapacak, balı ve hellimi ve fırından çıkan ekmeğiyle karnını doyuracak, parasını da ödeyecek sonra da parkurda yürüyerek 2’inci köye gidecek” şeklinde konuştu.

“Turist köylere para bırakmaya hazır”

Ülkemize gelen turistlerin de özel ilgi turizmi kapsamında parkur yürüyüşleri yapmak istediğini dile getiren Sucuoğlu, “Bu turistlere parkurlardan sonra köylerde bir gece olsun konaklayabilme imkânı yaratmamız gerekmektedir. Turist guruplarla bizzat yaptığım görüşmelerde de onların taleplerinin bu şekilde olduğunu gördüm, ülkemize bu anlamda para bırakmaya da hazır olduklarını kendi ağızlarından duydum. Bunun yanında turistin talebi köyün içinde yaşamak, sabah kalkıp keçinin sütünün sağılmasını görmek, o taze sütü içmek, ya da kümesteki tavuğun taze yumurtasını yemek şeklindedir. Biz ise bunu başardığımız anda özlediğimiz turistin halkın içine girerek halkla beraber 7-8 gün köylerde yaşama imkânını yaratmış, aynı zamanda da harcamak için getirdiği parayı adamızda, köylerimizde veya şehirlerimizde bırakmalarını sağlamış bir turizm yaratmış olacağız” dedi.

“Özel ilgi turizmini ayağa kaldırıp yürütmeliyiz”

Sucuoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti; “Özel ilgi turizmini geliştirmeye çalışırken, 5-6 yıldızlı otellere de desteğimiz devam edecektir. Ama şunu fark ettik ki 5-6 yıldızlı oteller koşacak duruma gelirken, özel ilgi turizminde daha emekliyoruz. Bu bağlamda da özel ilgi turizmini ayağa kaldırıp yürütmek gerektiğine inanıyoruz, tabi ki diğer taraftan da 5 yıldızlı oteller de koşmaya devam edecektir, hatta daha da hızlanacaktır.”

“Kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz”

Ülkemizde belli çevrelerin sürekli teröre bağlı söylemlerde bulunmasına da değinen Sucuoğlu, “Sürekli olarak bomba ihbarı, Güney’den 5-6 tane bomba yüklü araba Kuzeye geçti gibi söylemler kendi ayağımıza kurşun sıkmadır. Ortada hiçbir şey yokken, Türkiye’de, Suriye’de, Irak’da, Bürüksel’de patlar, bizde de patlasın mantığında insanlarımız var ve maalesef bu söylemleri üzülerek ve hayretler içinde görüyor duyuyoruz. Unutulmamalı ki artık dünya çok küçük Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda yazdığınız bir yazı veya paylaştığınız bir ileti her yere yansıyor, bütün dünyadan görülebiliyor. İnsanlar sırf kaos ve heyecan yaratsın diye ülke ekonomisini ve ülke turizmini böyle saçma sapan dedikodulara feda edemeyiz” dedi.

“Teslim olmayacağız”

Sucuoğlu, terörün turizme olan etkisi hakkında şunları söyledi; “Avrupalı bir turist, ateş yeri olan Suriye, Kuzey Afrika, Mısır, Türkiye gibi bölgelere gelirken 2 defa düşünüyor. Bu durumda da turist iki defa düşünüyor diye bizim de ayak ayak üzerinde oturup da teslim olmamamız gerekiyor. Buranın sıkıntılı bir bölge olduğunu kabul edip, bu seneyi kayıp olarak ilan etmek ve hiçbir şey yapmamak da doğru bir anlayış değildir. Bu noktada her şeye rağmen mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz ve bu katıldığımız fuarlarda da ülkemizi en iyi şekilde tanıtacağız.”

“2 Milyon Euro kaynak gerekli”

Turisti artırmak anlamında iki önemli hamleleri olduğundan bahseden Sucuoğlu, “Bu iki proje, bizlerin, paydaşlarımızın, hükümetimizin, hatta belki Türkiye hükümetinin de destek vermesi gereken projelerdir. Bu hamlelerden biri Türk Hava Yollarının, Pegasusveya Onur Air gibi Almanya’dan veya İngiltere’den uçak değiştirmeden uçuşunu sağlamaktır ki bu konuda oldukça yoğun temasımız ve çalışmamız bulunmaktadır. 2’inci hamle ise bunun yanında Larnaka’yı kullanmaktır. Artık Güney kapıları açık olduğuna göre ve sürekli bir gelme gitme olduğuna göre bu yönü de ciddi ciddi kullanmamız gerekmektedir. Eğer önümüzdeki süreç içerisinde 2 Milyon Euro bir katkı bulabilirsek 50 Bin’e yakın turistin Larnaka’dan Kuzey Kıbrıs’a gelmesini sağlayabiliriz. Bahsettiğimiz katkı ise Larnaka’dan Kuzey Kıbrıs’a geçişte turistleri otobüsle alamayacağımız için, taksi ve minibüs paralarıdır. Bu kaynağı bulabilirsek, bu projeler turizme, otellerimize ve turizmden yararlanan 40’ın üzerinde sektörü bu kriz döneminde yaşatacak ve onlara ekonomik katkı sağlayacaktır. Bu hamleleri yapabilirsek coğrafi anlamda içinde bulunduğumuz olumsuz durum bizi teğet geçer” dedi.

“Antalya çıkarması yapacağız”

Şu anda Türkiye’ye gidecek olan turistlerin kafasının karışık olduğunu belirten Sucuoğlu, “Nereye gidecekleri konusunda henüz bir karar vermiş değiller. Bu sebeple biz önümüzdeki hafta buradaki acente ve tur operatörlerimizle birlikte bir Antalya çıkarması yapacağız ve oradaki arkadaşlarımızla oturup kafası karışan ve yaşananlardan dolayı oraya gitmek istemeyen turistlerle ilgili bizi adres göstermeleri için konuşacağız.”diye konuştu.

“Güvenlik anlamında 1’inci sıradayız”

FBI’ın yıllık yaptığı araştırmadan bahseden Sucuoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti; “Araştırmaya göre güvenlik açısından Dünya’daki tüm ülkeler arasında 7’inci, 5 milyon nüfusun altındaki ülkeler arasında ise Kıbrıs adasının güvenirliği 1’inci sırada çıkmıştır. Bu bizim için büyük bir avantaj olmakla beraber yaptığımız temaslarda, katıldığımız fuarlarda bunu kullanmaya çalışıyoruz. Adamıza gelen turistlerin adamızla ilgili bir tek şikâyeti var oda maalesef çevre kirliliğidir. Bu konuda da çözüm üretmeye çalışmaktayız, özellikle yürüyüş parkurları için özel firmalara gönüllülük bazında bakımları için vermeye başladık.”

“Turizm geliri dış ticaret açığımızın yüzde 43,4’ünü karşılıyor”

Turizme ayrılan bütçenin tamamen yetersiz olduğunu vurgulayan Sucuoğlu, “Tüm arkadaşların iyi niyetine rağmen aldığımız bütçe komik bir bütçe, ülkenin lokomotif sektörü dediğimiz ve hep sözde, özde de kâğıt üzerinde kalan bir turizm sektörü var. Bugün baktığımız zaman dış ticaret açığını karşılamak anlamında turizm geliri yüzde 43,4’dür, yani turizm geliri bizim dış ticaret açığımızın yüzde 43,4’ünü karşılıyor. 2015 yılında Turizm sektöründen ülkemize 746,7 Milyon Dolarlık bir girdi sağlanmış. 1 Milyona yakın turistin girdiği, gecelemelerin milyonları bulduğu ve sadece otellere değil, restoranlara ve turizmden etkilenen 40’ın üzerindeki diğer sektörlere de yansıyor. Dolayısıyla turizmin ilerlemesi bu sektörleri de daha ileriye götürür, turizmin gerilemesi ise aynı zamanda bu sektörleri de aşağıya doğru çeker” dedi.

“Fuarlarda yoksanız amatör ligdesiniz demektir”

Sucuoğlu, fuar ve tanıtımla ilgili şunları söyledi: “Bu kadar elektronik ortamın olduğu yerde fuarların öneminin gerilere gittiğini düşünenlerdendim. Ama özellikle İstanbul ve Berlin fuarını gördükten sonra fikrim değişti. Siz eğer turizm yapıyorsanız belli başlı fuarlarda olmak zorundasınız çünkü orda o temsiliyet aranmaktadır ve eğer siz orda yoksanız bu amatör ligde olduğunuz anlamına gelir.”