Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Bayrak Radyosu’nda canlı olarak yayınlanan Günün Panoraması programının konuğu olarak , ülke turizminin mevcut durumu ve geleceğe yönelik projelerle ilgili soruları yanıtladı.

Rus yolcu uçağının Mısır’da düşürülmesinin ardından Rus turist pazarından pay alabilmek için ciddi bir devinim içine girdiklerini ifade eden Sucuoğlu, Türkiye ile Rusya arasında uçak düşürmeyle başlayan krizin direkt olmasa da Rus pazarından turist getirmeye çalışan KKTC’yi olumsuz etkilediğini belirtti.

Sucuoğlu, “Mısır’da Rus yolcu uçağının düşürülmesinin ardından Rus pazarına yönelik direk ve dolaylı birçok girişimde bulunduk . Bölgeye gitmekten vazgeçen operatörlere yönelik birçok çok girişimlerimiz oldu. Rus turistlerden pay alma noktasında olumlu sinyalleri almaya başladığımız noktada Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz maalesef hesap kitaplarımızı altüst etti” dedi.

Genel turizm politikalarına ilişkin soruları da yanıtlayan Bakan Sucuoğlu, turizmin 7’den 70’e her kesim için bir yaşam biçimi olması gerektiğini ancak KKTC’de bunu söylemenin pek de mümkün olmadığını vurguladı. KKTC turizminde 35 yıl önce var olan sıkıntıların hala devam ettiğini ifade eden Sucuoğlu, yıllardır “Lokomotif sektör” olarak addedilmesine karşın turizme gerekli kaynağın ayrılmamasının en büyük eksiklik olduğunu söyledi.

19 bin civarında olan mevcut yatak kapasitesi ile büyük tur operatörlerine pazarlama yapmanın mümkün olmadığını belirten Sucuoğlu, altyapı eksiklikleri ve çevre sorunlarının da turizme darbeler vurduğunu kaydetti.

Bakan Sucuoğlu, “Ercan’dan giriş yapan bir turist kafilesinin yollarda kedi-köpek leşleriyle karşılaştığı bir ortamda siz bu insanlara bu ülkeyi pazarlayamazssınız. Sorumluluğu devlet veya belediyelere yükleyip işin içinden çıkamazsınız . Vatandaşa da düşen önemli görevler var” şekinde konuştu.

Bakanlık müsteşarı Şahap Aşıkoğlu’nun istifasıyla oluşan yeni durumu da değerlendiren Sucuoğlu, “Sn Aşıkoğlu’na verdiği hizmetlerden ötürü teşekkürlerimizi sunuyoruz. 3 buçuk aydır iyi bir çalışma ortamımız oldu ve bize değerli katkılar yaptı.

Şimdi bizim beklentimiz Cumhurbaşkanının bir süredir önünde duran Deniz Dana’nın atamasını imzalamasıdır” dedi. (BRTK)