Aytuğ TÜRKKAN

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, 2016’da kriz yaşamamak için Ankara’nın kapısını çalacağını söyledi.  

Diyalog’a yaptığı açıklamada; Türkiye’nin, Rusya ile yaşananlardan olumsuz yönde etkilendiğini belirten Sucuoğlu “ancak bu krizin bizi de etkileyen boyutları vardır” diyerek, Türkiye Turizm Bakanı ile yapacağı görüşmede teşviklerden yararlanma talebinde bulunacağını ifade etti. 

Türkiye’nin, Mayıs’tan sonraki dönem için 19 farklı destinasyona her sefer için uçak şirketine 10 bin dolarlık akaryakıt desteği vereceğini söyleyen Sucuoğlu, Türkiye Turizm Bakanı Mahir Ünal ile görüşmesinde aynı desteğin KKTC’ye de verilmesi talebinde bulunacağını kaydetti.

Yatırımlar ve ulaşım

Bakan Sucuoğlu, Kuzey Kıbrıs’taki turizm yatırımlarının sevindirici olduğunu, ancak bu yatırımların devam etmesi yanında, uçak seferlerinin artırılması gerektiğini söyledi. 

Özellikle THY’nin daha farklı noktalardan Ercan’a uçmasının önemine değinen Sucuoğlu “eğer THY’nin seferleri artırılırsa, KKTC turizmini çok daha ilerilere taşıyabiliriz”dedi.

KKTC ekonomisinin lokomotifi olan turizmin 2016’da herhangi bir kriz yaşamaması için önlemlerin şimdiden alınması gerektiğini anlatan Sucuoğlu “Türkiye’deki kriz sepetinin içine bizim de girmemiz çok önemli ve gereklidir. Nasıl ki Antalya’yı ve diğer turizm bölgelerini bu sepetin içine koydular, bizi de koymalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ekip halinde gidilecek

“Görebildiğimiz kadarıyla 2016 kriz yaşama yılı olabilir. Bunu en hafif şekilde nasıl atlatabilirizin hesabını yapıyoruz. Burada birinci sırada reklam geliyor. özellikle Türkiye ve İngiltere bacağında reklam yapmalıyız. Son 7-8 yıldır Bakanlıktan kaynaklanan bir reklam kampanyası yok ve bu çok gerekli” diyen Sucuoğlu, sektör temsilcileriyle birlikte kriz toplantısı gerçekleştirdiklerini ve bu toplantılara devam edeceklerini anlattı.

Bakan Sucuoğlu, Türkiye’den yardım isteyeceklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Ocak ayı itibarıyla de bir Ankara ziyaretimiz olacak. Otelciler, tur operatörleri, ulaşımı ilgilendiren bir çok konuda yaşanabilecek sıkıntıları ilgili bakan ile görüşeceğiz. Ankara’ya sadece bakanlık düzeyinde değil, paydaşlarla birlikte gideceğiz. Türkiye’nin 2016 için krizi en hafif atlatma yönündeki operasyonlarının içerisine Kuzey Kıbrıs’ın da alınmasını isteyeceğiz” 

İstanbul Fuarı önemli

Yeni pazarlar bulmaları gerektiğine dikkat çeken Sucuoğlu, “yeni pazarlar bulabilme önemli ama en önemlisi Türkiye pazarında daha aktif olabilmektir. Bu çerçevede 29 Ocak’ta İstanbul’daki fuara çok geniş bir katılımla gidiyoruz. 210 metrekarelik bir standımız olacak. Başta Türkiye ve İngiltere olmak üzere Almanya, Azerbaycan, Makedonya, İran ziyaretlerimiz de gündemde” dedi.

Ankara’dan sonra İstanbul’a da gidip Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı’yla görüşüp daha sık sefer talep edileceğini ifade eden Bakan Sucuoğlu, farklı çalışmalarla üçüncü ülkelerden KKTC’ye gelecek turistlere kolaylık sağlamak istediklerini anlattı. 

‘Turistlerin İstanbul’daki bekleme süreleri nasıl azaltılabilir’ sorusuna birlikte cevap arayacaklarını söyleyen Sucuoğlu, “Ya da turistlerin bekleme durumunda bir İstanbul turu yapmaları gibi bazı düşüncelerimiz var. İşte tüm bunları gidip muhataplarımızla görüşeceğiz, onlardan destek isteyeceğiz” diye konuştu.