Kubilay Kurçer

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, adaya “turizm ülkesi” denilecekse gereğinin tüm kesimlerce yapılmasının şart olduğuna vurgu yaparak, turistleri çarşıya çekmek için “albeni” yaratılamadığını belirtti ve bunu sağlamak adına çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

Sucuoğlu, Kuzey Kıbrıs turizminin Türkiye’de de hala istenilen seviyede tanıtılamadığına dikkat çekerek, 2016 yılında bu çalışmalara da odaklanacaklarını ifade etti. ADA TV’de Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programına konuk olan Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, turizmin en büyük sorunlarından biri olan kalifiye eleman ve ara eleman sıkıntısının çözülmesi için de bakanlığın kolları sıvadığını sözlerine ekledi. 

“TURİZM ÜLKESİYİZ DİYECEKSEK, GEREĞİ TÜM KESİMLERCE YAPILMALI” 

Ülke olarak bir konuda karar verilmesi gerektiğini belirten Sucuoğlu, eğer turizm ülkesiyiz denilecekse gereğinin tüm kesimlerce yapılmasının şart olduğunu vurguladı. Bakan Sucuoğlu şunları söyledi: 

“Kıbrıs Türkü olarak, adayı turizm ülkesi yapma kararında mıyız, değil miyiz? Eğer yapma kararındaysak her bireyin taşıyacağı belli sorumluluklar var, sorumlulukları hep beraber paylaşmak gerekiyor. Gelen turistler otellerde iyi ağırlansa, memnun kalsa bile sokakta karşılaşabileceği ciddi olumsuzluklar gayretleri boşa çıkaracaktır. Dolayısıyla turizm, tüm dünyada olduğu gibi bizde de halkın içinde bulunduğu sektördür.” 

“TURİSTLERE YERLİ ÜRETİMİN OLACAĞI HİZMET SUNULACAK” 

Turizmde turisti çarşıya çekmek için albeni yaratılamadığını belirten Sucuoğlu, yeni dönemde bunu da sağlamak adına çalışmalar yaptıklarını söyledi. Sucuoğlu, bazı projelerle ilgili bilgi vererek şöyle dedi: 

“Kısa süre içerisinde ciddi adımlar attık. Her ilçede tur operatörlerine teşvik vermek suretiyle turistlere yerli üretimin sunulacağı etkinlikler hazırlanacak. Turistler, etkinlik bittiğinde otobüslere binip otellerine geri dönebilecekler.” 

“EKİM AYINDA YENİ YÜRÜYÜŞ PARKURLARI AÇILACAK” 

Turizmi sadece deniz, kum, güneş üçlüsüne odaklamamak gerektiğine dikkat çelen Sucuoğlu, Ekim ayında yeni yürüyüş parkurları açılacağının da müjdesini verdi: 

“Ekim ayında Beşparmak Dağları’nda 20 farklı yürüyüş parkurunu hizmete açıyoruz. Sivil savunma başkanlığıyla yaptığımız görüşmelerde, belirli kazalara müdahale edebilecek ekipler, parkurlarda yerini alacak.” 

“TC’DE TEKRAR KUZEY KIBRIS YILI İLAN ETME ARZUSUNDAYIZ” 

Bakan Faiz Sucuoğlu, Kuzey Kıbrıs turizminin Türkiye’de de hala istenilen seviyede tanıtılamadığına dikkat çekerek, 2016 yılında bu çalışmalara da odaklanacaklarını ifade etti. Sucuoğlu şunları söyledi: 

“Kuzey Kıbrıs imajını Türkiye’de belli çıta üzerine çıkarmak zorundayız, şu an maalesef istenilen seviyede değil. Yetkili isimlerle görüştük, önümüzdeki haftalarda bu konuyu Ankara’ya taşıyacağız. 2016 yılında şartların oluşması halinde TC’de tekrar Kuzey Kıbrıs yılı ilan etme arzusundayız. Yoğun tanıtımla bunu gerçekleştirmek istiyoruz.” 

“ARA ELEMAN SIKINTISI ÇÖZÜLECEK” 

Turizmin en büyük sorunlarından biri olan kalifiye eleman ve ara eleman sıkıntısının çözülmesi için de bakanlığın kolları sıvadığını belirten Sucuoğlu, OTEM’de açılacak kurslar sonucunda sertifika verileceğini ve otellere de bu kişileri çalıştırma zorunluluğu getireceklerini belirtti. 

Sucuoğlu, bu yöndeki çalışmaları şu sözlerle ifade etti: 

“6 ay süren eğitim verilecek. Eğitimin %75 i hotellerde uygulanması gereken pratik eğitimdir, %25 i teorik olarak sunulacak eğitimdir. 10 bin yatağı bulunan 5 yıldızlı hotellerimize 1 yıl içerisinde 4 bin yatak daha eklenecek. 3 hotel daha hizmete girecek.”