Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, yargının zor durumda olduğunu ve bu amaçla Yüksek Mahkeme Başkanı’nın sıkıntılarını aşmak için siyasi partilere ziyaret başlattığını anlattı.

Sucuoğlu, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda son ekonomik gelişmeler konulu güncel konuşmasında, koalisyon hükümetinin programında yer alan yapılması gereken konuların halen yapılmadığını iddia etti.

16 ay önce verilen sözlerin tutulmadığını savunan Sucuoğlu, hayvancılık dahil tüm sektörlerin zor durumda olduğunu ileri sürdü. Sucuoğlu, AB’den alınan 80 milyon dolarlık yardımın doğrudan küçükbaş hayvan üreticisine verilmesini eleştirerek, ülkede tam bir kaos ortamı yaratıldığını söyledi.

Sucuoğlu ayrıca, hükümetin halka boş vaatler verdiğini ileri sürerek, sağlık konusunda da verilen sözlerin yerine getirmediğini iddia etti.

Polis yasası, kamu reformu yasası, siyasi partiler seçim ve halk oylaması yasası gibi birçok yasanın tadil edileceği yönünde sözler verildiğini ancak hala bugün bunlarla ilgili bir çalışma yapılmadığını belirten Sucuoğlu, geçmiş hükümetler döneminde yapılan hukuka aykırı işlerin geri alınması için özel bir komite kurulacağının söylendiğini ancak bunun da yapılmadığını belirtti.

DİNÇYÜREK

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ise, elektrik santrallerinin bacalarına filtre takılacağını ve kısa bir zaman içerisinde bu filtrelerin kullanılmaya başlanacağını söyledi. Dinçyürek, “Ben biliyorum ki 8 hafta sonra Kalecik’teki santral, çevre ile uyumlu, AB standartlarında faaliyette olacaktır. Baca gazı ölçüm değerlerine sahip olacağız” dedi.

Halkın sağlığını tehdit eden tüm unsurlara karşı olduklarını belirten Dinçyürek, taş ocakları konusunda da tüm paydaşların katılacağı bir toplantı yapacaklarını söyledi. Taş ocaklarının ülkenin bir ihtiyacı olduğunu bilerek hareket etmek gerektiğini kaydeden Dinçyürek, çevre açısından geleceğe sıkıntı yaratmadan taş ocaklarının çalışmasının önemine vurgu yaptı.

Kamu reformuyle ilgili yasanın komitede olduğunu ve geniş kapsamlı bir yasa olduğunu belirten Dinçyürek, bunu en doğru bir şekilde ve sürdürülebilir bir şekilde geçirilmesinin meclisin görevi olduğunu ve herkesin bu çalışmaya katkı koymasının beklendiğini dile getirdi.

Onkoloji Hastanesi’nin ihale aşamasında bir takım sıkıntılar yaşandığını, bu nedenle ihaleye çıkma sürecinin ertelendiğini ve verilen sürenin uzadığını kaydeden Dinçürek, doğru projeleri herkesin desteklemesi gerektiğini söyledi. Dinçyürek, olumlu eleştiri ve katkıları yapmaya devam ederek, toplumun ihtiyacı olan onkoloji hastanesinin biran önce devreye girmesinin sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Dinçyürek, KKTC’ye Türkiye’den getirilecek su projesinin Kıbrıs Türk halkının yaşam biçimini değiştirecek bir proje olduğunu ifade ederek, bu projenin oluşmasına herkesin katkı koyduğunu söyledi. Dinçyürek, bu projenin kamuoyunda yıpratılmaması gerektiğini ve verilen demeçlerle yapılan eylemlerde daha dikkatli davranılmasını istedi.

Deniz geçişinin hava koşulları nedeniyle geciktiğini ancak iklim koşullarının uygun olmasıyla suyun sağlıklı bir şekilde gelmesi için çalışmaların hızlanacağına dikkati çeken Dinçyürek, önemli olanın ülkeye getirilecek su olduğunu ve bunun da yakın bir zamanda gerçekleşeceğini belirtti.