Kubilay KURÇER 

Meslekteki başarı ile yöneticilikte başarının farklı olduğunun altını çizen Sucuoğlu, bakır madeninin yarattığı çevre kirliliğinin 60 yıl öncesinden kaldığını, düzeltilmelerin yapılması için zamana ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek ülkeyi kalkındıracak sektörün “turizm” olduğunu vurguladı. Turizme eleman kazandırılmasıyla ilgili programın yürürlüğe sokulacağını dile getiren Sucuoğlu, “Kendi kazandığımız gelirle yaşamayı istiyorsak, fırsat önümüzdedir.” dedi. 

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, ADA TV’de Nihan Yücel’in hazırlayıp sunduğu “Haftanın Analizi” programına konuk oldu. 

“TURİZM DEVLET POLİTİKASI HALİNE GETİRİLECEK” 

Turizmin Başbakan Yardımcılığı’na bağlı bir daire olarak iki yıl yönetildiğine dikkat çeken Sucuoğlu, ülkede turizm sektörüne hak edildiği kadar önem gösterilemediğinin altını çizdi. Projelerin hazırlanmış vaziyette olduğunu ifade eden Sucuoğlu, turizmin “lokomotif sektör” olduğunu ekip halinde göstereceğini vurguladı. 

Hükümet programında “turizmin devlet politikası haline getirilmesi” maddesinin konulmasının önemine değinen Sucuoğlu, “ben” yerine “biz” olabilmenin sağlanacağını, projeleri Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da desteklediğini sözlerine ekledi. 

“MESLEKİ BAŞARIYLA YÖNETİCİLİK FARKLIDIR” 

Meslekteki başarı ile yöneticilikte başarının farklı olduğunun altını çizen Sucuoğlu, kendisinin doktor olarak Turizm Bakanı olmasıyla ilgili “Turizm konusunda verilerle en çok konuşan vekilim. Bir doktor da Sağlık Bakanı olsa, yönetme anlamında herşeye hakim olduğu anlamına gelmez. Yönetici olarak ekiplerinizle ve sizi ilgilendiren paydaşlarla nasıl çalışılacağının planı ve programı yapabilmenin yeteneği önemlidir” şeklinde konuştu. 

“FAZLA ADAYIN OLMASI PARTİYE FAYDA SAĞLAMAZ” 

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, “UBP parti başkanlığı adaylığında isminin geçmesi” söylemleriyle ilgili “Önümüzdeki dönemde yeni adaylar olacaksa, bu konuyla ilgili değerlendirmeler yapılabilir. Bana göre başkan Özgürgün’ün ‘Herhangi bir oylamada hayır çıkması halinde koalisyon olmaz’ gibi söylemleri bütünlüğün sağlanması anlamında çok önemlidir. Fazla adayın olması partiye fayda değil, kırgınlık ve gruplaşma sürecini getirebilir” şeklinde konuştu. 

Sucuoğlu, “Makamı zorlayacak olan isimlere bakanlığın verilmesi” ile ilgili “Adaylığa ismi geçen arkadaşlar bakanlık almadı. Söylemler doğru olsaydı 3 arkadaş bakanlık alırdı, kimse aday olmazdı” diye sözlerine ekledi. 

“MENDİREK TAMİR EDİLECEK” 

Mühendislerle beraber Girne Antik Liman ziyaretiyle ilgili “Aciliyet gerektiren yer limanın ötesinde mendirek. Çekilen resimlerle denizin altından kayaların mendirekten kaydığını gördük. Mendireğin bu kışı atlatamayacağı yönünde ciddi korku ve sıkıntıların olduğu tespit edildi.” değerlendirmesinde bulundu. Girne Antik Limanı’nın dünyada kullanılabilir 10 antik limandan biri olduğuna değinen Sucuoğlu, mendireğin patlaması halinde deniz dalgalarının limanı ve yatları ciddi şekilde kullanılamayacak hale getireceğinin altını çizdi. 

Kasım ayına kadar mendireğin tamir edileceğini dile getiren Sucuoğlu, mendireğin sarı taşın hakim olacağı, kente uygun ve tarihi doku bozulmadan restore edileceğini söyledi. Liman içinde kumun temizlenerek derinleştirileceğini ifade eden Sucuoğlu, restoranların alanının, restoran önüne çekilerek yürüyüş yerlerinin ve araba yolunun denize sıfır noktaya taşınacağını kaydetti. Projenin “engelsiz” olduğunu vurgulayan Sucuoğlu, engelliler için yol yapılacağını da sözlerine ekledi. 

“ZAMAN LAZIM” 

Bakır madeninin yarattığı çevre kirliliğinin 60 yıl öncesinden kaldığına değinen Sucuoğlu, ülkeyi kalkındıracak sektörün “turizm” olduğunu vurgulayarak çevre projelerinin uygulanmasıyla ilgili zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 

“FIRSAT ÖNÜMÜZDEDİR” 

Yerel hotelleri teşvik edecek programların olduğunu belirten Sucuoğlu, teşviğin 3-4 çeşit Kıbrıs’a özgü yemeklerin sunulmasıyla sağlanacağını söyledi. Turizme eleman kazandırılmasıyla ilgili programın yürürlüğe sokulacağını dile getiren Sucuoğlu, “Kendi kazandığımız gelirle yaşamayı istiyorsak, fırsat önümüzdedir. Bu fırsatı sonuna kadar hep birlikte kullanmamız gerekir. Ülkedeki küçük işletmelerin “Kıbrıs’ın dokusunu ve özelliğini yansıttığını” ifade eden Sucuoğlu, küçük işletmelerin doğru denetlenerek piyasaya teşvik edilmesi gereğinin altını çizdi. 

Yerel ve bölgesel turizmle ilgili yapıları ciddi boyutta katkı ve teşvikle güçlendirme hedefi olduğunu belirten Sucuoğlu, bu yöndeki çalışmaların Ağustos’ta başlayacağını söyledi. Eylül ayı itibariyle Beşparmakların batısından Karpaz’a kadar 20 yürüyüş destinasyonu hazırlandığını açıklayan Sucuoğlu, turisti yerel halkla ve üretimle iç içe geçirecek program hazırlandığını da sözlerine ekledi.