Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Kumarcılar Hanı’ndaki restorasyon projesi için bugüne dek 3 milyon 140 bin TL harcandığını belirtti.

Sucuoğlu, üçüncü ve son etabın tamamlanması için  yaklaşık 800 bin TL’lik öngörülen bedele rağmen, 328 bin 500 TL’ye bitirileceğini ve 461 bin 500 TL’lik bir tasarrufun söz konusu olduğunu belirtti.

Restorasyonla ilgili teknik süreç hakkında yazılı açıklamayla bilgi veren Sucuoğlu, sadece Sayıştay’ın değil tüm makamların bu açıklamaları ihbar kabul ederek araştırmasını ve kamu vicdanını rahatlatma adına halkla paylaşılmasını talep etti.

“KİRA TARİHİ 2028 YILINA KADAR UZATILDI”

Sucuoğlu, 12 Temmuz 2011 tarihinde Hımarcılar (Kumarcılar) Hanı Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı ile Aziz Kent, Behsat Azizbeyli ve diğerleri arasında 30 Haziran 2023 tarihine kadar sürecek 12 yıllık bir kira sözleşmesi imzalandığını ve turizmden sorumlu bakanlığa kiralandığını kaydetti.

Bir hafta önce Aziz Kent ile Turizm Bakanlığı’nın yaptığı toplantıyla Hımarcılar Hanı’nın Mart 2016 tarihinde bitirilmesi koşuluyla kira süresinde kaybedilen 5 yılı tekrar kazanmak adına kira tarihinin 2028 yılına kadar uzatılması yönünde prensipte anlaşma sağlandığını belirten Sucuoğlu, restorasyonun birinci etabına, 487 bin TL harcanarak 23 Kasım 2011 tarihinde sonuçlandığını ifade etti.

İkinci etap restorasyon yapım işleri ile ilgili 1 milyon 740 bin TL harcama yapıldığını anlatan Sucuoğlu, ikinci etap çalışmaları devam ederken yapılması zaruri görülen yüzde 20’yi aşan bir takım ek işler için ise 2014 yılında Bakanlar Kurulu’na önerge sunulduğu ve 23 Temmuz 2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararına istinaden 915 bin TL’lik ek harcamanın Turizm Fonu’ndan sağlandığını ve işlerin ‘sözde’ tamamlanmasının 7 Mart 2015’te gerçekleştirildiğini belirtti.

Bugüne kadar Hımarcılar Hanı’nın restorasyonu için 3 milyon 140 bin TL harcandığını kaydeden Sucuoğlu, Kumarcılar Hanı’nın üçüncü ve son etabının tamamlanabilmesi için 328 bin 500 TL’ye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Bu rakamın 441 bin TL’sinin elektrik işleri ve aydınlatma armatürleri, geriye kalan 432 bin TL’nin ise bir kısım eksik yapı ve ahşap işlerini içerdiğini kaydeden Sucuoğlu, Bakanlığın Turizm Geliştirilme ve Tanıtma Fonu’nun imkanlarını zorlayarak 328 bin TL’lik bir kaynak yarattığını ve blokesini aldığını vurguladı.

Sucuoğlu, bütçenin kullanımında yıl sonunun gelmesi ve zaman darlığından dolayı geri kalan işlerin; ahşap, elektrik, yapı olmak üzere üçe ayrıldığını, her bir iş için en az 3 ayrı kişi veya firmadan teklif kabul edildiğini ve Devlet İhale Tüzüğü’nün 3(2) maddesinin verdiği yetkiye dayanarak Bakanlar Kurulu’na önerge sunulduğunu belirtti.

Elektrik işlerinde Planlama ve İnşaat Dairesi’nin yazılı görüşünü almak suretiyle bir önceki keşif bedeli olan 81 bin TL’lik dış cephe aydınlatma işleri, mani bir durum teşkil etmeyeceğine karar vererek bunun ihale kapsamından çıkarıldığını kaydeden Sucuoğlu, “Ayrıca binanın içinde kullanılacak armatürlerin ilk etapta İP 65 standardında ön görülen ve takribi KDV hariç 1.220 TL adet maliyeti olan 176 adet armatürün yerine yine (214 bin 770 TL + KDV) dış etkenlere dayanıklı İP 44 standardındaki 450 TL’lik (79 bin 200 TL + KDV) aydınlatma armatürlerini kullanarak 137 bin 200 TL’lik tasarruf sağlama yoluna gidilmiştir” ifadesini kullandı.

Kilitli ihale kutusunun 24 Aralık tarihinde kapalı zarf usulü ile 2 anahtarla tüm katılan firmalar huzurunda açıldığını anlatan Sucuoğlu, teklifler sonucu en düşük teklifi veren firmaya Bakanlar Kurulu’nun 30 Aralık tarihli karara istinaden üçüncü etapla ilgili restorasyon çalışmaları başlatıldığını kaydetti.

Sucuoğlu, bu üç ayrı işi yapmaya hak kazanan 3 firmaya toplam ödenecek miktarın KDV dahil 328 bin 500 TL olduğunu, yaklaşık 800 bin TL’lik çıkarılan daha önceki bedele rağmen, 328 bin 500 TL’ye 3. etabın bitirileceğini ve 461 bin 500 TL’lik bir tasarrufun söz konusu olduğunu belirtti.

“YARIM BIRAKILAN İŞLER”

Sucuoğlu, Aralık ayında yaptıkları Kumarcılar Hanı ziyaretinde II. etapta öngörülen işlerin bir kısmının bitmemiş veya yarım bırakılmış olduğunu tespit ettiklerini ve Turizm Bakanlığı olarak Mimarlar Odası’ndan talepte bulunularak ihale dosyasının incelenmesi istediklerini ifade etti.

Sucuoğlu açıklamasında Mimarlar Odası’ndan gelen araştırmanın sonuçlarına da yer verdi. Açıklama şöyle:

“Turizm Bakanlığı’ndan gelen talep sonrası, restorasyonu Nisan 2015 tarihin de tamamlanan Kumarcılar Hanı’nın 2. etap restorasyon ihalesi ile ilgili olarak müteahhidin ihale dosyasına göre sorumluluklarını yerine getirip getirmediğine dair Mimarlar Odası’ndan istenen görüş sonrası yaptığımız inceleme neticesinde 17 Nisan 2014 tarihli keşif raporuna dayanan Bakanlar Kurulu Kararı ile gerçekleştirilen restorasyona ait her hangi bir şartname veya malzeme tanımlarının hazırlanmamış olduğu, hem bu kısım hem de ihale ile gerçekleştirilen şartnameli kısımlarla ilgili yapılması taahhüt edilip yerinde uygulanmayan işlerle ilgili tespit aşağıdaki gibidir:

1-Ana giriş kapısının yıkılıp yeniden yapılması iş kaleminde belirtilmiş, ancak yerinde yapılmış olmasına rağmen keşif metrajdan eksiltilmemiş.
2-Baca işleri olarak belirtilen 28 adet baca, yerinde 19 adet olarak bulunmaktadır.
3-Avlu döşeme işleri, blogaj+grobeton+izolasyon+kumyalı taşı gibi iş kaleminde metraj belirtilmeden birim fiyatına toplam tutar yazılmıştır. (Metrajlı belli olmayan işin fiyatı nasıl belirlenmiş ?)
4-Şartnamede var olan çatı izolasyonu usulünde uygulandı mı yada izolasyon yapılmadı mı ?
5-Özellikle 1. Kattaki giriş cephesine bakan odaların tavanlarının hemen hemen hepsi su çekmiş, nemlenmiş.
6-Ahşap korkuluklara ait metraj 240 m2 olarak belirtilmiş, ancak yerinde yaklaşık 43 mt ahşap korkuluk yapılmış. (Not: korkuluk h: 95 cm)
7-Ahşap kapı işleri 150 m2 olarak belirtilmiş olmasına rağmen, yerinde toplamda 43 adet kapı kabaca 1x2 m ebadında olup 86 m2 ahşap oda kapısı yapılmıştır. Buna ilaveten zemin katta uygulanan giriş kapısı 3x2 m olup 6 m2’dir. 
Malzeme olarak İsveç 12x12 cm geçme ağaç kullanılmıştır. Hemen hemen tüm kapılarda açılmalar görülmüştür. Ayrıca hiçbirinin yüzeyine şartnamede yazılmasına rağmen ahşap koruyucu sürülmemiştir. (Kapılar kullanılmaz bir hale geldiği için 43 kapının 35’ni yenilenmesi gerekmekte)
 8-Ahşap pencereler teknik şartname uyarınca çift camlı imal edilmeleri gerekirken tümü de tek camlı imal edilmiştir. 
9-Sergi salonu bölümündeki temperli cam kapı kanatlarının biri takılmamıştır.
10-Teknik şartnamenin 65. maddesindeki iç cephe demir pencere korkulukları yapılmamıştır.
11-Teknik şartnamenin 26. maddesindeki galvanize saç, meyil dere işleri eksiltilmeden yerine bakır dere işleri yapılmıştır. 
12-Revaklı bölümde, 15.05.2013 tarihli Keşif Metraj tablosuna göre 230 m2 Gönyeli taşı döşenmesi öngörülmüştür. Ancak 18.12.2013 tarihli keşfin eksiltilen işler bölümünde işin 210 m2’lik kısmının tamamlandığı belirtilmiş ve 20 m2 eksiltme yapıp, bilahare ayni keşifte ek Gönyeli taşı döşeme işi olarak 272 m2 daha iş yaptırılmıştır.
Genel toplamda zemin katta bulunan revaklı bölüm takribi 225 m2 olmasına rağmen toplam 482 m2’lik Gönyeli taşı döşenmiş gibi işlem yapılmıştır.
13-Şartnamede istenmesine rağmen taş yüzeylere koruyucu sürülmediği kanaati doğmuştur. Koruyucu sürülmüş olsaydı taş yüzeyi toz halinde ufalanmazdı. 
14-15.05.2013 tarihli keşfin 18. maddesinde ıslak hacim şap ve sıvı izolasyon işleri 60 m2 olarak belirtilmiş olmasına rağmen 18.12.2013 tarihli ek işlerde ayni kalem 70 m2 olarak tekrardan yer almıştır.
15-10.000 kg’lik enjeksiyon işleri yapıldı diye ödemelerde belirtilmiş. Bu hususta bu duvarların hacmi de dikkate alındığında bu rakam abartı gözüküyor.
16-Ana giriş kapısı yenilenmesi işleri yapılmadı.
17-Kapı kasa pervazları yapılmadı.
18-Ahşap korkuluklarla beraber kapı kasalarına da ahşap koruyucu sürülmemiş.
19-Hiçbir rogar kapatılmamıştır.”

“İHBAR KABUL EDİLİP ARAŞTIRILMALI”

Bu açıklamaların ihbar kabul edilerek, sadece Sayıştay değil tüm makamların araştırması ve sonuçların kamu vicdanını rahatlatma adına halkla paylaşılmasını talep eden Sucuoğlu, Bakanlığın bu ve buna benzer konularda kendine düşen görevi en ayrıntılı şekilde araştırmaya devam edeceğini vurguladı.